Nova slikanica Tudi Luka nosi masko

Rozmari Petek
04.12.2020 17:39
Dijak predšolske vzgoje, 17-letni Jon Kanjir, je z gimnazijko, avtorico ilustracij Mašo Čretnik, izdal slikanico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjižni prvenec o nošenju mask 
Gcc

V ponedeljek bo luč sveta zagledala slikanica, ki bo otrokom od drugega do desetega leta starosti pomagala pri razumevanju, zakaj morajo ljudje nositi zaščitne maske in kako s tem skrbijo za sočloveka. Aktualna zgodba je plod komaj 17-letnega dijaka predšolske vzgoje na Gimnaziji Celje - Center (GCC) Jona Kanjirja. "Zavedam se, da je obdobje, v katerem smo, lahko stresno za otroke, ko še mi pravzaprav povsem ne vemo, kaj se nam dogaja. Otroci so pa sploh takšni, da ob vsem do potankosti vrtajo z vprašanjem zakaj. Zato sem pomisli, da bi jim s kratko zgodbo lahko na vse to odgovoril," opisuje Kanjir.

Zgodba na prvi pogled ni povezana z nošenjem mask. "Mali Luka s svojo babico peče piškote, ko skozi okno opazi, da mimoidoči ljudje nosijo maske. Babica mu nato preprosto, na otroški način pojasni, čemu je to tako," opisuje Kanjir in obenem skrivnostno zamolči, kakšna je babičina razlaga. Doda le, da je zabavna. Kanjir ima namreč poleg ustvarjanja za otroke še eno strast, doda ravnatelj GCC Gregor Deleja. "Ker Jon ni le bodoči vzgojitelj, ampak tudi eden najaktivnejših članov podjetniškega krožka GCCStartUp, se mu je na nedavni jesenski šoli podjetništva, ki so jo s podporo Spirita organizirali na GCC, porodila ideja, da bi trenutne razmere otrokom najlažje približal skozi zgodbo in ilustracijo. K sodelovanju je povabil Mašo Črešnik, ki na GCC zaključuje program umetniške gimnazije likovne smeri in želi svojo študijsko pot nadaljevati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Maša je sprejela izziv in mesec dni po tem, ko je nastala ta ideja, je s pomočjo podjetniškega mentorja Luke Srbiča, oblikovalke in profesorice likovnih predmetov na GCC Ane Pečnik in s podporo Društva GCC luč sveta ugledala zgodbica Tudi Luka nosi masko," opisuje ravnatelj.

Jon Kanjir 
Osebni Arhiv

Dodaja, da je knjižica tudi zanimiv dokument aktualnega časa in leta 2020, ki si ga bomo zapomnili po pandemiji koronavirusa. "In če bo vsaj en otrok lažje sprejel dejstvo nošenja mask, sem svoj namen dosegel," doda Jon. Njegov prvenec bo (najverjetneje skupaj s posebnimi otroškimi obraznimi maskami) od 7. decembra naprej na voljo v spletni trgovini http://luka-bere.si/. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta