Nova služba župana Polzele na Darsu in občinski nakup prikolice županovega brata porajata dvome

09.09.2021 06:00
Polzelski župan Jože Kužnik je od avgusta nepoklicni župan in vodja Darsove avtocestne baze na Vranskem. A še bolj je nekatere svetnike vznejevolilo, da je občina traktorsko prikolico kupila pri županovem bratu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seja občinskega sveta na Polzeli 
Rozmari Petek

Politično ozračje na Polzeli je te dni razburkano. Avgusta se je namreč župan Jože Kužnik zaposlil v Darsu kot vodja Darsove avtocestne baze na Vranskem. Dela svetnikov, ki so zavoljo tega in nekaterih drugih dogodkov, ki so se medtem zgodili v občini, zahtevali sklic izredne seje (a je župan ni odobril, temveč je sklical redno sejo), sicer ni zmotilo dejstvo, da je Polzela uradno proti zdaj izbrani trasi gradnje tretje razvojne osi, ki jo gradi ravno Dars, temveč njegova ignoranca ali vsaj zgrešena komunikacija, je bilo mogoče razbrati iz razprave na prvi redni seji, odkar občina nima več poklicnega župana. Svetnikom je namreč župan sredi julija sporočil le, da s 1. avgustom nastopi novo službo v Darsu in da bo na naslednjih lokalnih volitvah kandidiral. Nič pa ni pojasnil, kako bo poslej organizirano delo občine, čeprav naj bi ga bil eden od svetnikov od takrat k temu dvakrat pozval, a mu ni odgovoril.

Mikal ga je tudi JKP Žalec

Župan se je sicer glede tega na seji nekoliko pokesal. Dejal je, da je razpis bil objavljen v pomladanskih mesecih, nato so potekali intervjuji in ni vedel, ali bo na koncu dejansko izbran. "Malo pred tem sem se zanimal za vodenje JKP Žalec, a so mi pojasnili, da zadeva ni kompatibilna (občina Polzela je namreč ena od soustanoviteljic javnega podjetja, op. p.). Potem sem se ne toliko zares, bolj slučajno prijavil na razpis Darsa, in ko sem podpisal pogodbo, sem vas uradno obvestil," je dejal Kužnik. Nato je predstavil, kako je razdelil delo in pristojnosti. "V pogledu sodelovanja z občani se ni spremenilo čisto nič, na enak način sem jim na voljo, kot sem jim bil prej. Enako velja za vas. Na občini sem praktično vsako popoldne." Svetnica Dragica Sternad Pražnikar ga je ob tem opozorila, da pooblastil ne more prenesti na občinsko upravo, temveč le na podžupana. Svetnik Felix Skutnik, ki je sicer kandidiral prav na županovi listi, je imel pomisleke o preobremenjenosti občinske uprave, kar zna s sabo prinesti nepravilnosti. "Že prej so bile, zdaj se bojim, da jih bo še več. Nič ne koristi, če bo občina s tem prihranila polovico županske plače (kot nepoklicni župan bo prejemal polovico svoje običajne plače, ki je znašala okoli 3200 evrov bruto, se bo pa nekoliko povečalo plačilo podžupana Miloša Frankoviča, op. p.), če bo posledično zaradi tega nastalo za 100 jurjev slabih odločitev," je komentiral Skutnik.

Jože Kužnik, župan Polzele, trdi, da je bil nakup traktorske prikolice gospodaren. 
Rozmari Petek

Pri bratu dražje kot pri posredniku?

Na nekaj domnevnih nepravilnosti je svetnike poleti opozoril občan Simon Zabukovnik, ki je, upajoč, da jih bo lahko na koncu seje tudi predstavil, spremljal celotno sejo, na koncu pa vseeno ostal brez možnosti besede (župan o tem, ali mu dati besedo ali ne, ni želel glasovati, češ da to ni v skladu s poslovnikom). Občan je odkril, da je občina lani izvedla nakup traktorske prikolice, prodajalec te pa je bil kar županov brat. Ta je prikolico, ki je lani pri dobavitelju in uvozniku stala deset tisoč evrov, občini prodal za 14.900 evrov. Občan na vprašanje, zakaj občina nakupa ni izvedla direktno pri dobavitelju, temveč preko posrednika, ni dobil odgovora, kar je zmotilo tudi svetnike. Med njimi je bila z argumenti najbolj konkretna Sternad Pražnikarjeva, ki je vprašanje občana posredovala občini in županu. Slednji ji je namreč odgovoril, da se vsak občan lahko o podrobnostih vsakega projekta pozanima pri strokovnih službah osebno in da na takšne dopise ne bo odgovarjal. Sploh, ker so uradna pot informacije javnega značaja. "Če dobite vprašanje občana, morate odgovoriti v 15 dneh. Bi pa odgovorili, da mora informacije iskati po sistemu informacij javnega značaja, a odgovoriti bi morali," je bila jasna svetnica.

Pozabili na določbe protikorupcijske zakonodaje

Nakup traktorske prikolice sicer že obravnava nadzorni odbor, zato podrobneje o tem do zaključkov nadzora na seji tokrat niso želeli razpravljati, čeprav je župan hotel poudariti, da je ne glede na to, da je bil prodajalec njegov brat, šlo za gospodaren nakup. "Mene številke niti ne zanimajo. Zanima me le vaše mnenje - po vašem lahko torej občina posluje z vašo ženo," je hipotetično vprašala svetnica. ​Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da občina ne sme poslovati s podjetjem, v katerem je funkcionar občine (župan, podžupan ali občinski svetnik) član poslovodstva bodisi ali lastnik podjetja. Prepoved velja tudi za podjetja, ki so v lasti družinskih članov funkcionarjev. "Zgodila se je napaka. Ampak trdim, da so se strokovne službe v občine odločile gospodarno," je odgovoril župan. "Pa vendar, ali ni na občini nobenega pravnika, ki bi mu povedal, da se na razpis ne more prijaviti?" je še vprašala Dragica Sternad Pražnikar. "Ne bomo o tem. Naj nadzorni odbor ugotovi svoje, nato se bomo pogovarjali," je zaključil župan.

Nadzorni odbor naj bi pregledal še podrobnosti prodaje parkirišč pred gradom Komenda. Občina je namreč zemljišče pred gradom z namenom ureditve potrebnih parkirišč leta 2013 kupila po ceni 65 evrov za kvadratni meter, sedaj pa je tretjino tega zemljišča prodala podjetniku po 27 evrov za kvadratni meter. Svetniku Skutniku to diši po korupciji in oškodovanju občinskega premoženja, župan pa odgovarja, da so vse počeli na podlagi cenitev in da je nakup zemljišča stal toliko več zato, ker so takrat na njem stali še stari objekti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta