Ob mednarodnem dnevu gozdov v gozd po modrost

Tina Murko Gajšek
21.03.2019 19:07

Zemlje ne podedujemo od prednikov, temveč si jo izposodimo od zanamcev, pravi indijanski pregovor. Letos slogan Učimo se z gozdovi - gozd je modrost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na eni od postojank so se učenci učili, kako iz semena zraste drevo.
Tina Murko Gajšek

Arian z ene od celjskih osnovnih šol je včeraj med potjo do drevesne hiše v Mestnem gozdu Celje videl srno in poslušal ptice. Njegov sošolec Lenart je med zvoki iz krošenj dreves prepoznal žolno. Na prvi pomladni dan in mednarodni dan gozdov sta Arian in Lenart gozd spoznavala preko njegovih prebivalcev.

Na eni od postojank so se učenci učili, kako iz semena zraste drevo.
Tina Murko Gajšek

Pravica in odgovornost vseh

Gozdne plodove so iskali tudi na cilju, pri drevesni hiši, a tam niso imeli zavezanih oči. Z vsako vejo in kamenčkom je na gozdnih tleh počasi nastajala sova. Njen lik so učenci nakazali s palicami in smrekovimi vejami. Da so ji dali oči, so skrbno zložili želode, za kljun pa so uporabili dva storža. Rdeča nit letošnjega mednarodnega dneva gozdov je izobraževanje. "Tema je Gozd je modrost. Sove veljajo za zelo modre in pametne," izbiro lika za gozdno mandalo pojasni osnovnošolka Ema.

Pobude za Mestni gozd so se v Celju začele v 90-ih letih minulega stoletja, v zadnjih 15 letih pa se je Mestni gozd razširil na približno 300 hektarjev.
Tina Murko Gajšek

Od semena do sečnje

Na še eni od štirih postaj na poti do drevesne hiše pa so se šolarji postavili v vlogo dreves. Spoznavali so njihov življenjski krog od semena do odrasle rastline.

Mestni gozd Celje vsak dan obišče več sto ljudi.
Tina Murko Gajšek
V prihodnje želijo v celjski območni enoti Zavoda za gozdove pomen gozda približati čim več mladim.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta