Občina Celje kot nepremičninski agent: decembra kupili, marca že prodajajo

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.03.2019 16:52

Celjska občina objekte kupuje iz stečajev, nato jih prodaja naprej; med njimi tudi stavbo v Stanetovi ulici 10, v kateri je župan Bojan Šrot dočakal novi mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostori v Stanetovi ulici 10, ki jih občina že prodaja
Rozmari Petek

Celjski proračun za letošnje leto je zelo ambiciozen. Občina naj bi za vse nujne naloge in vse druge želje Celjanov letos porabila 76 milijonov evrov, kar je 10,6 milijona evrov več, kot naj bi se v tem letu v občinsko malho nateklo. Za razliko se bodo zadolžili. Je pa vseeno vprašanje, ali bo to dovolj, saj so tudi prihodki na nekaterih postavkah "napihnjeni". Tako so denimo med prihodke šteli tudi prodajo Majolke, nekoč znanega, a že (pre)dolgo zapuščenega gostinskega lokala v središču mesta. Še bolj nenavadno pa je, da računajo tudi na prodajo stavbe v Stanetovi ulici 10, torej tiste, ki jo je občina šele dobro odkupila iz stečaja SGP Nove, stranka župana Bojana Šrota pa jo je v predvolilnem času uporabila za promocijo in druženje z volivci.

Kupili, ne bi pa obnavljali

Zakaj torej prodaja stavbe, ki so jo šele kupili in za katero so jeseni zagotavljali, da je ne nameravajo prodati, temveč obnoviti, smo vprašali Mestno občino Celje. Nakup je bil v duhu strategije revitalizacije starega mestnega jedra, po kateri občina vodi aktivno politiko odkupovanja predvsem poslovnih prostorov na tako imenovanem mestnem križu, še razumljiv. Prodaja pa niti najmanj. "Objekt Majolka in objekt v Stanetovi ulici 10 sta v slabem stanju in potrebna temeljite prenove, ki pa je povezana z visokimi stroški. To je tudi razlog, da smo prostore uvrstili v načrt prodaje. Na trgu želimo poiskati nekoga, ki bi v nekdanji Majolki ponovno opravljal gostinsko, na Stanetovi 10 pa primerno mestotvorno dejavnost. Kljub temu da smo omenjene poslovne prostore vključili v načrt prodaje, pa to ne pomeni, da jih nismo več pripravljeni oddati v najem, vendar pod pogojem, da bi najemnik v tem proračunskem letu sofinanciral vlaganja v objekt. V takem primeru bi občina najemniku priznana vlaganja poračunala z najemnino," pojasnjujejo na občini.

Stanetova 10 hitro menjuje lastnike

Svetnikov ta tema na današnji seji mestnega sveta ni zanimala. In ne odborov, saj so prodajo vsi požegnali brez razprave. Izjema je svetnik Matija Kovač, ki je le vprašal, zakaj občina prodaja stvari, ki jih je šele kupila. "Gre torej le za napihovanje proračuna na prihodkovni strani?" je vprašal svetnik. "Ne, nič ni napihnjeno. Če bi hoteli, bi lahko v proračun vključili 80 hektarjev naših zemljišč," je odvrnil Šrot. "Če se bo pojavil kupec za Majolko in bo v njej videl podobno kot mi, to je etno gostilno, jo bomo prodali. Enako velja za Stanetovo," je kratko dejal.
Tako nihče več ni imel nobenih pomislekov zavoljo nakupov in prodaj objekta Stanetova 10, ki ga je pred dobrim desetletjem občina že imela v lasti. Takrat ga je kompenzirala z lastnikom SGP Nove Stankom Božičnikom (sicer preko podjetja Študent, ki je bilo v lasti takratne življenjske sopotnice Božičnika Marjane Volf, od jeseni lani zaposlene v kabinetu župana), lani je objekt občina spet kupila, sedaj pa je ponovno na prodaj. Od volitev naprej stavba ponovno sameva, županova stranka pa ima uradno prostore na istem naslovu, kjer ima župan svojo odvetniško pisarno.

Majolka, nekdaj znana in priljubljena gostilna v Celju, ki jo občina tudi prodaja 
Rozmari Petek

Da Turška mačka ne bi postala samski dom

Mestna nepremičninska politika je nekoliko nejasna tudi ob dejstvu, da so svetniki ravno v minulem mesecu na izredni seji potrdili nakup nekdanjega celjskega hotela Turška mačka. Po eni strani se tako občina želi znebiti Majolke, dobila pa je drugega predolgo propadajočega osamelca, za katerega še tudi ni jasno, kaj iz njega sploh želijo narediti. A kot je na današnji seji pojasnil Šrot, so nakup hotela opravili zato, ker so slišali govorice, da naj bi drugi zainteresirani za odkup stavbo spremenili v samski dom, česar pa si v Celju ne želijo. "Naša želja je, da to ostane prijeten mestni hotel. Zelo verjetno pa je, da bomo zanj našli upravljavca," je dejal župan.
A še prej je treba napolniti proračun. Za objekt, ki je služil kot predvolilni štab Bojana Šrota, računa občina, da bo iztržila več, kot je zanj odštela. Zanj je namreč plačala 128 tisoč evrov, prodaja pa ga za približno 163 tisoč. Za Majolko okvirno računa, da jo bo lahko prodala za dobrih 200 tisoč evrov (približno toliko, 202 tisoč evrov, je zanjo tudi odštela), okoli 109 tisoč naj bi prejela za nekdanjo diskoteko Džungla, okoli 30 tisoč pa za umetniški atelje Na okopih. Občina želi odprodati tudi nekaj stanovanj Nepremičnin, tista, za katera so uporabniki izkazali interes za odkup. Računajo, da bi s prodajo obogatili proračun za skupno milijon evrov. Dodaten milijon si obetajo od prodaje delnic Celjskega sejma; to je ideja, ki je bila na predzadnji seji podana le kot predlog, na včerajšnji, zadnji seji pa je kljub nekaterim pomislekom postala realnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta