Obeta se cirkus pred mestno hišo

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.09.2019 18:00

Pikin festival tokrat prihaja 14 dni prej, zaradi gradnje prireditvenega odra ob Velenjskem jezeru pa se vrača na mesto, kjer se je pred 30 leti tudi začel - v središče Velenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor, kjer je bil običajno največji vrvež v času Pikinega festivala, je zdaj gradbišče. Gradijo namreč velik prireditveni oder. 
Rozmari Petek

Bilo je pred več kot 30 leti, ko se je šaleški kulturni ustvarjalec Marjan Marinšek dobesedno zaljubil v dela pisateljice Astrid Lindgren. Po šolah je, preoblečen v kapitana Nogavičko, prirejal predstave o Piki Nogavički, dokler ni pred 30 leti pripravil prvega Pikinega dneva v središču Velenja. Po Titovem trgu je otroke razveseljevala Pika Nogavička na pikastem konju, celo kamelo so si takrat izposodili iz ljubljanskega živalskega vrta. Pekli so palačinke, ustvarjali, igrali, peli … Prav tako, kot to na Pikinem festivalu počno otroci še danes. In kar je še pomembneje, vse delavnice so bile in so še vedno na voljo povsem zastonj.
"Že kot majhna punčka sem želela enkrat postati prava, uradna Pika. Vedno, ko sem prišla na festival, sem si rekla, enkrat bi pa jaz rada bila na njihovem mestu. To je namreč za vsa dekleta zelo častno delo. Zdaj mi je uspelo," opisuje uradna Pika 30. Pikinega festivala Tajda Podvratnik. "Zelo se veselim pravzaprav čisto vsega. Od ustvarjalnih delavnic do tega, da se bom lahko srečevala z otroki od vsepovsod. Pikin festival je najboljši teden v celem letu," pravi velenjska Pika.

Čaka jih prometni izziv

Nestrpni so pred ponedeljkovim uradnim odprtjem festivala tudi organizatorji. Festival se po mnogih letih namreč vrača na kraj, kjer se je vse začelo - v mestno središče, na Titov trg, dodatni prostori pa bodo v Rdeči dvorani (tudi tam je kasneje nekaj let potekal festival), pa v Domu kulture, glasbeni šoli …

Ob koncu tedna od 20 do 25 tisoč obiskovalcev na dan

Če bodo občani uslišali prošnje organizatorjev, bodo pikasto primerno okrašeni tudi balkoni v središču mesta, gostinski objekti pa bodo temu primerno oblikovali svojo ponudbo. "Izziv za nas predstavljajo gostinci. Upamo, da bodo ob nedeljah odprli svoje lokale. Namreč vemo, da na Pikin vikend zna biti od 20 tisoč do 25 tisoč ljudi na dan, tako je bilo prejšnja leta," izpostavlja Barbara Pokorny, ki že leta v sklopu Festivala Velenje bdi nad organizacijo festivala.

Ustvarjalne delavnice so še danes steber Pikinega festivala. 
Metka Pirc

Vedno tudi dobrodelni, letos še posebno

Novost letošnjega Pikinega festivala je tudi prav posebna dobrodelna nota. Pika sicer na vsakem festivalu otroke uči dobrodelnosti s tem, da skupaj zbirajo priboljške za manj srečne otroke. Tokrat pa je organizatorjem uspelo k sodelovanju pritegniti 30 velenjskih podjetij in organizacij, ki bodo 30 otrokom iz socialno šibkejših družin podarili posebne aktivnosti. "Denimo celoletne plesne tečaje, celoletne abonmaje, tako da tudi na tak način Pika praznuje," doda Barbara Pokorny.
Še dve novosti sta, ki jih ne gre spregledati. Pikin festival se tokrat začenja na ponedeljek, 9. septembra. Običajno Pikin festival odprejo na nedeljo, pa še to 14 dni kasneje. A ker Velenje 20. septembra označuje 60 let obstoja in temu v čast pripravljajo številne prireditve, so Pikin festival letos raje prestavili. Z delavnicami začenjajo v torek, zaključek Pikinega festivala pa bo v nedeljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta