Obnavljajo staro fontano v celjskem Mestnem parku

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.08.2022 06:10

Prenovljena fontana bo podobna nekdanji, a brez historične kovinske ograje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znamenito fontano v celjskem mestnem parku obnavljajo.
Mestna Občina Celje

Celjska občina je začela obnavljati fontano v mestnem parku, saj je že vrsto let v slabem stanju. Fontano obnavljata javni podjetji Zelenice, ki izvaja gradbeno-obrtniška dela, in Vodovod-kanalizacija, ki bo poskrbelo za nov dovod in odtok vode.

"Predvideli smo, da bomo lahko školjko fontane popravili z enostavno sanacijo, a se je izkazalo, da je temeljna plošča popolnoma preperela, zato je bilo treba zamenjati celotno podlago. Na novo ploščo bomo nadeli vodoodporni premaz, ki bo zagotavljal, da bo fontana lahko delovala," je povedal Jože Krulec, direktor javnega podjetja Zelenice. Obnovitvena dela so ocenjena na približno 20 tisoč evrov, javni podjetji jih izvajata v okviru vzdrževalnih del, ki bodo omogočila, da bo fontana spet zaživela in da ne bo več mesto za odlaganje odpadkov.

Priprave na obnovo so se začele že šest let prej, ko je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) podal kulturnovarstvene pogoje za prenovo. "Prenova je bila sicer načrtovana že v izvedbenem projektu Obnova mestnega parka v Celju iz leta 2012 in predvidena kot nadomestna gradnja v enakih dimenzijah, obliki in materialu, kot je obstoječa," opisujejo na občini. "Fontana bo prenovljena v videzu klasičnega, vodotesnega betona, brez modre barve, s kamnito zložbo na sredini in klasičnim curkom vode. Ko bo začela spet delovati, vsaj za zdaj ne bo naseljena z vodnim rastlinjem in ribami niti je ne bo obkrožala historična kovinska ograja, kot je razvidno s starih razglednic. Kljub temu pa menimo, da bo njena pojavnost v prostoru enaka in da bo pripomogla k vtisu mestnega parka poznega krajinskega sloga," je povedala Milana Klemen, konservatorska svetovalka v celjski območni enoti ZVKDS. Na koncu glavne promenade v parku je bil leta 1909, v spomin na 60-letnico cesarja Franca Jožefa, urejen vodni bazen z vodometom, ki je bil naseljen z vodnim rastlinjem in zlatimi ribicami ter v začetku omejen z nizko kovano ograjo. "Kasneje, v času med obema vojnama, ga je obdajala zelenica z okrasnimi rastlinami, brez kovane ograje. Vodni curek, ki je bil speljan skozi kamnito zložbo, je imel slikovite oblike, ki so še poudarjale atraktivnost motiva, hkrati je poudarjal zaključek promenade. Fontana je delovala še v 80. letih 20. stoletja, med drugim v knjigi, ki smo jo v Mestni občini Celje izdali leta 2000, Celjski mestni park, narava mestu in mesto naravi, pišeta Alenka Kolšek in Tatjana Kač," so še sporočili.

V tistem obdobju so bili v parku postavljeni še vremenska hišica, glasbeni paviljon, spomenik 8. lovskemu bataljonu, mizica z oznakami sprehajalnih smeri, rastlinjak, alpinetum in teniško igrišče. Prenovljena fontana bo, pravijo na občini, bistveno pripomogla k ponovni vzpostavitvi originalne parkovne sheme, ohranjene v zahodnem delu celjskega mestnega parka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta