Obzidje v Ponikvi je skrivalo kostnico

Tina Murko Gajšek
07.10.2019 15:25

Cerkev je v preteklosti imela obzidje, pokopališče in kostnico. Na preteklost svojega kraja in njegovih prebivalcev so Ponikovljani naleteli med obnovo vaškega jedra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za obzidjem je bilo v kostnici skoraj 3000 skeletov.
Tina Murko Gajšek

Zgodovina farne cerkve svetega Martina na Ponikvi sega v 11. ali 12. stoletje. Od takrat do danes je cerkev dobila številne nove podobe. Razširili so jo, ji dodali obzidje in ga kasneje podrli. Njeno preteklost, ki zgovorno pripoveduje tudi o življenju na Ponikvi, so začeli odkrivati pred desetimi leti, ko so se začela prva obnovitvena dela.

Varnost in statusni simbol

Obzidje okoli cerkve so ljudje, kot v številnih drugih krajih, kjer jim je pretila podobna nevarnost, postavili v času turških vpadov. "Temeljna je bila gotovo potreba po varnosti in da so bili za varnost pripravljeni dati več od najnujnejšega. Glede na to, da vse župnije niso imele tako močnega obzidja - to je sicer morda bolj ugibanje -, je šlo tudi za statusni simbol. Da so pokazali, da obvladujejo prostor in ničesar ne prepuščajo naključju," razlaga ponikovski župnik Alojz Kačičnik.

Za obzidjem je bilo v kostnici skoraj 3000 skeletov.
Tina Murko Gajšek

Stolpa s šolo in okostji

Od obzidja se je najdlje, do leta 1850, obdržal jugovzhodni stolp. Tam je svoj prostor imel tudi kaplan. Po zapisih Antona Martina Slomška je tam, ko drugje ni bilo prostora, prav tako potekal pouk. A ko ob cerkvi ni bilo več stolpa, ki bi pričal o nekih drugih časih, so nanj in na obzidje pozabili. "Ko sem prišel na Ponikvo, se nihče ni pogovarjal o obzidju. Ko jih ne vidiš, se stvari skrijejo, gredo v pozabo," pravi Alojz Kačičnik.
Še preden so obzidje opustili in prepustili načrtnemu ali nenačrtnemu propadu, pa so na Ponikvi v njem našli prostor za svoje pokojnike, potem ko ga je na ograjenem pokopališču zmanjkovalo. Arheološka izkopavanja v zadnjih letih so pokazala, da so bili grobovi na pokopališču zelo tesno skupaj. "Skeleti so bili položeni skoraj drug na drugega, včasih, ko se je zemlja posedala, sta bila dva skeleta, kot bi bila preraščena, kar je tudi otežilo in podaljšalo delo arheologov," razlaga župnik.

V enem od stolpov je bila včasih tudi šola.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta