Odhajata Kosijeva in Čeko Pungartnikova

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.06.2021 21:09
Po dolgih letih bodo v vrhu Zavoda Celeia Celje in Slovenskega ljudskega gledališča Celje zamenjave
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek
Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje, je doslej politično zaslombo imela pri stranki SLS. Ta je sedaj v občinskem svetu v manjšini. 
Violeta Vatovec Einspieler

Celjski občinski svetniki imajo jutri na dnevnem redu seje imenovanji direktorice Zavoda Celeia Celje in upravnice Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje. A tokrat ta točka ne bo tako predvidljiva, kot je bila pretekla leta, ko so vedno zgolj potrjevali dosedanjo direktorico Mileno Čeko Pungartnik in upravnico gledališča Tino Kosi. Občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja se je namreč tokrat z devetimi glasovi od skupno desetih odločila, da naj Zavod Celeia odslej vodi Maja Voglar, ki je trenutno zaposlena v drugem občinskem podjetju, v ZPO.

Milena Čeko Pungartnik
Sherpa
Tina Kosi
Arhiv SLG Celje

Z delom Milene Čeko Pungartnik, ki je na čelu zavoda od leta 2006, nekateri že dlje časa niso zadovoljni, a so jo v preteklosti zavoljo močne podpore stranke SLS vedno (kljub manjšim aferam) podprli. Tudi tokrat je bil edini glas zanjo s strani Darje Turk, svetnice SLS, ostalih devet članov pa je potrdilo Voglarjevo. Med skupaj petimi prejetimi vlogami je svetnik Levice Matija Kovač, ki se je na odboru pri tej točki najbolj razgovoril, kot vsebinsko najboljša ocenil programa dr. Roberta Simoniška in Matije Plevnika, medtem ko sta bili vlogi Voglarjeve in Andreje Cepuš vsebinsko skopi, je opisal. Osredotočili sta se zgolj na turizem, ki pa ni edino področje delovanja, opozarja. "Zavod ne izpolnjuje svojega poslanstva, še posebej pri kulturnem programu, kar je ena izmed osnovnih nalog. Tudi pri turizmu je razen nove strategije, ki jo je sprejela Mestna občina Celje, delo zelo okorno in kadrovska zasedba neizkoriščena. Menim, da je čas, da pride do zamenjave, zato bom podprl menjavo na direktorski poziciji." Žal mu je, da se v teh zadevah premalo poglobi v vsebino samih prijav in se odloča na podlagi politične pripadnosti. Glede kandidatke Voglarjeve pove, da je v preteklosti izkazala določene kompetence, ki bodo pri vodenju zavoda zelo dobrodošle.

Rozmari Petek

Voglarjeva je sicer članica Celjske županove liste (CŽL), s katere prihaja tudi predsednik občinske komisije Janko Požežnik. Na seji je izpostavil, da bo sledil mnenju sveta zavoda, ki najbolj pozna njegovo delovanje in bo podprl kandidaturo Maje Voglar. Glede na to, da ima večino v občinskem svetu ravno CŽL in da z delom zavoda tudi svetniki nekaterih drugih strank (z izjemo SLS) niso zadovoljni, bo predlog danes skoraj zagotovo potrjen. Enako velja za naslednji predlog komisije. Čeprav je na razpis za upravitelja SLG Celje prišla zgolj ena vloga, in sicer dosedanje upravnice Tine Kosi (gledališče vodi že od leta 2007), so se člani komisije enotno odločili, da razpis ponovijo. In sicer zato, ker strokovni svet zavoda SLG ni dal pozitivnega predhodnega mnenja k imenovanju edine kandidatke Kosijeve. Obenem so poudarili, da se za ta korak niso odločili zavoljo pisanj kolegija direktorjev slovenskih gledališč in Sindikata kulture in narave v Sloveniji - GLOSA. Znano je, da sindikat ni podpiral vnovične izvolitve Kosijeve, pritrdili pa so mu tudi v kolegiju direktorjev gledališč, rekoč, da je vsaka menjava priložnost za izboljšave. (rp)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta