Odlična komunikacija tudi v tišini

Tina Murko Gajšek
26.09.2019 15:24

V Celju po požaru prenavljajo stanovanje in hodnik v bloku. Delavca se pogovarjata neslišno. Prenavljajo zaposleni v podjetju, ki ga je ustanovilo Društvo gluhih in naglušnih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Zaupanje je Društvo gluhih in naglušnih Celje ustanovilo leta 1990.
Tina Murko Gajšek

Konec 80. let minulega stoletja je na Celjskem veliko gluhih ostalo brez službe. Zato je Društvo gluhih in naglušnih Celje leta 1990 ustanovilo invalidsko podjetje. Ker je šlo predvsem za slikopleskarje, keramičarje in parketarje, ki so brez dela ostali po stečaju gradbenega podjetja Obnova, so v društvu novonastalo podjetje usmerili v zaključna dela v gradbeništvu. V podjetju je trenutno deset zaposlenih. Med njimi je šest invalidov, trije so gluhi ali naglušni.

Lažje, če berejo z ustnic

Že 19 let v Zaupanju dela Simon Oblak. Pred tem je delal pri zasebnikih in v velenjskem Gorenju. Čeprav je imel pri iskanju dela zaradi komunikacije precej težav, je delo, ker zna odčitavati govor slišečih, našel lažje kot gluhi, ki tega ne znajo. "Težko je ustvariti prvi vtis. Navadno smo se dogovorili za mesečno poskusno dobo. Dokazati sem se moral samo z delom," se Oblak, po poklicu mizar, spominja iskanja zaposlitve.

Podjetje Zaupanje je Društvo gluhih in naglušnih Celje ustanovilo leta 1990.
Tina Murko Gajšek

Izbira štirih poklicev

Podobno kot Oblak se je med šolanjem v Ljubljani za mizarstvo odločil tudi Matjaž Jelnikar. Gluhi so tam lahko izbirali še med poklicema grafičar in kovinar ter šiviljstvom. "Da sem dobil zaposlitev, sem moral poslati veliko prošenj," pravi. Preden je pred dvanajstimi leti prišel v Zaupanje, je bil v podjetju edini, ki ni slišal, kar ni bilo vedno lahko. Tudi njemu je bilo lažje, ker odčitava z ustnic, s pomočjo aparata tudi sliši. Zato je prepričan, da bi bilo treba gluhim pomagati predvsem pri vključevanju v slišeči kolektiv.
"Pomembno je, da se razumemo. Takrat delo teče. Kot vidite, delujemo," se z lestve nasmehne Jure Leskovšek, eden od zaposlenih, ki slišijo. "Vsak se malo potrudi. Oni nam berejo z ustnic, mi pa tudi njih že razumemo. Tudi o privatnem življenju že lahko komuniciramo," pravi.

Zaradi spoštovanja

Raznolikost med zaposlenimi največ doprinese na področju medosebnih odnosov in spoštovanja, pravi Krulec, ki ne izključuje širjenja podjetja. Trenutno, pravi, imajo veliko dela, trudijo se prodreti tudi zunaj celjske regije. Enega od projektov imajo tako v Logatcu. "Podjetje je tržno naravnano. Delno smo oproščeni plačila nekaterih prispevkov, sicer pa nimamo posebnih ugodnosti. Moramo sodelovati na javnih razpisih. In na trgu je dobro, če te ljudje poznajo," poudarja Krulec.

V Zaupanju je deset zaposlenih, med njimi šest delovnih invalidov.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta