Odpovedan sestanek med ministrom in zdravniki, ki grozijo z odpovedjo

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.03.2019 11:40

Minister Aleš Šabeder danes na obisku v treh zdravstvenih domovih, kjer družinski zdravniki grozijo z odpovedmi zaradi svoje preobremenjenosti. Sestanek z zdravniki je bil odpovedan, ker so zdravniki želeli, da bi bil prisoten tudi sindikat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni minister Aleš Šabeder se je sestal le z vodstvom, ne pa tudi družinskimi zdravniki celjskega zdravstvenega doma
Gordana Possnig

Novi zdravstveni minister Aleš Šabeder je hitro zasukal rokave ob velikih težavah, ki tarejo njegovo ministrstvo in s tem tudi slovensko zdravstvo. Ob zaostrenih razmerah v celjskem zdravstvenem domu, kjer je nedavno 16 družinskih zdravnikov zagrozilo z odpovedjo zaradi preobremenjenosti, se je ob 9. uri sestal z vodstvom javnega zavoda na čelu z direktorico mag. Alenko Obrul, predstavniki občine, člani sveta zavoda. Na sestanku pa ni bilo družinskih zdravnikov, čeprav je minister napovedal njihovo prisotnost.
Pred sestankom je minister namen svojega obiska tudi pojasnil javno: "Srečal sem bom z vodstvom zavoda in tudi predstavniki občine, ki je ustanoviteljica zdravstvenega doma. Nato me čaka še sestanek z predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ob celjskem bom obiskal še nazarski in kranjski zdravstveni dom in se seznanil z nastalo situacijo in problematiko. Vsi vpleteni bomo morali pripraviti nabor ukrepov za rešitev situacije. Zavedamo se, da ministrstvo ni edini deležnik v tem procesu, ključna je zdravstvena zavarovalnica in tudi ustanovitelji zavodov. Skupaj bomo skušali čim prej najti rešitve."
Čeprav je minister pred sestankom napovedal, da se bo sestal tudi s samimi družinskimi zdravniki, slednjih nato tam ni bilo. Iz zdravstvenega ministrstva so nam ob tem ob tem zapisali: "Minister za zdravje obžaluje, da danes v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki, ampak samo z vodstvom in predstavniki občine. Minister se je z zdravniki želel sestati takoj po nastopu mandata, saj se je želel takoj neposredno seznaniti s stanjem na terenu, da bi lahko v danih razmerah čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve. Minister socialni dialog in socialne partnerje spoštuje, kar je dokazal v preteklem delovanju. Že naslednji teden bo podal ponovno pobudo za srečanje z zdravniki, ob tem pa socialnega dialoga ne izključuje."
Iz sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um pa so ob tem sporočili, da so želeli, da so na sestanku z ministrom tudi sindikati kot njihovi uradni zastopniki. Ministrstvo je po poskusu uveljavitve te pravice odpovedalo sestanek, so sporočili iz omenjenega sindikata. Ob tem so poudarili, da ima skladno z ustavo vsak delavec pravico do sindikalnega zastopanja, ki se mu je ne sme odreči.

Pripravili bodo sistemske rešitve

Minister Šabeder je po obisku v Celju obiskal še nazarski zdravstveni dom (v popoldanskih urah pa še kranjski zdravstveni dom), kjer so odpoved zaradi preobremenjenosti podali trije od štirih njihovih družinskih zdravnikov. In kaj je povedal: "Problemi niso enoznačni, so tudi specifični tako v enem kot drugem zdravstvenem zavodu. Specifičnih problemov se bo treba tudi posebej lotiti. Smo pa zaznali tudi nekaj sistemskim problemov tako v enem kot tudi v drugem zdravstvenem domu, kjer bo treba sodelovati z vsemi deležniki. Bomo pa na ministrstvu glede na informacije v prvih treh zdravstvenih domovih predlagali neke sistemske rešitve. Ena izmed teh je zagotovo takojšnje sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru." Glede težav v samem ZD Nazarje ob odpovedi družinskih zdravnikov pa je dodal: "Vodstvo zdravstvenega doma išče rešitve in ob tem zagotavlja, da bodo do polovice aprila lahko našli rešitev za paciente."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta