Ogroženi rak ogroža gradnjo hitre ceste proti Koroški

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.09.2019 10:45

Šaleško-koroška stran pritiska na državo za hiter sprejem poroštvenega zakona za gradnjo hitre ceste do Koroške. Savinjska stran opozarja, da so spregledali zaščiteno živalsko vrsto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korošci z akcijami, kot je kolesarjenje po trasi bodoče hitre ceste, pritiskajo na sprejetje zakona, Savinjčani pa zdaj stavijo na raka in računsko sodišče.
Jasmina Detela

Sprejem poroštvenega zakona je v očeh Korošcev in prebivalcev Šaleške največja ovira za začetek gradnje kraka tretje razvojne osi, ki naj bi predvsem Korošce povezal z avtocestnim križem. Ob tem javno nihče ne komentira dejstva, da naj bi Dars gradnjo začel ravno v Velenju, ne pa na koroški strani, kar bi vsaj po logiki bilo najbolj primerno. Se pa ob tem javno pojavljajo očitki, ki jih je podal tudi Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik preiskovalne komisije državnega zbora, ki je pregledovala posle pri gradnji bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, da je zadeva s cesto vse bolj podobna Tešu 6, kjer so takratni igralci na poroštveni zakon tudi pritiskali na podobne načine, predvsem s "politiko že izvedenih dejstev", kar bi začetek gradnje v Velenju, ne pa drugje, vsekakor bil.

Našli raka koščaka in Evropo

Savinjčani pa so v svojem boju naleteli na nov argument. Odkrili so, da so v okoljskem poročilu, ki je nujni sestavni dokument za sprejetje državnega prostorskega načrta za traso F2-2 skozi Braslovče, spregledali dejstvo, da na območju, ki ga prečka trasa, živi zaščitena živalska vrsta, in sicer rak koščak (Austropotamobius torrentium), ki je bil na seznam zaščitenih vrst uvrščen leta 2013.

Rak koščak

Predlagajo revizijo

V minulem tednu pa se je zgodilo še nekaj, kar zna prevetriti odločitve, ki so botrovale izbiri trase F2-2 kot najbolj optimalne. Poslancu NSi iz Savinjske doline Aleksandru Reberšku je uspelo to točko namreč uvrstiti na dnevni red komisije za nadzor porabe javnih sredstev v državnem zboru. In prav v tem tednu so na seji sprejeli sklep, da se računskemu sodišču predlaga, da revidira uredbo o državnem prostorskem načrtu za cesto od Šentruperta do Velenja še pred sprejetjem zakona o državnem poroštvu.

Korošci z akcijami, kot je kolesarjenje po trasi bodoče hitre ceste, pritiskajo na sprejetje zakona, Savinjčani pa zdaj stavijo na raka in računsko sodišče.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta