Operacij v Splošni bolnišnici Celje zaenkrat še ne bo bistevno več

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.02.2021 06:00
Vračanje dejavnosti v okvire pred epidemijo bo potekalo postopoma, saj so tudi oddelki, ki ne obravnavajo covid bolnikov, omejeni predvsem na področju kadra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjska bolnišnica bo še nekaj časa ostala covid bolnišnica, postopno se bo skušala utiriti v prejšnje stanje. 
 
Arhiv Sbc

Med bolnišnicami, ki ob umirjanju epidemije zmanjšujejo zmogljivosti za covid bolnike, je tudi celjska bolnišnica, ki je bila ena izmed največjih covid bolnišnic pri nas. "Z zmanjševanjem števila hospitaliziranih z okužbo virusa covida-19 v Splošni bolnišnici Celje postopoma zmanjšujemo število bolniških postelj, namenjenih njihovi obravnavi. Tako smo že zaprli covid 4 navadni oddelek in covid 2 navadni oddelek. Covid 3 navadni oddelek, ki je bil na urološkem oddelku, smo začasno preselili na negovalni oddelek, vendar bomo z manjšanjem števila bolnikov tudi tega lahko kmalu namenili njegovi osnovni dejavnosti. Odprt ostaja covid 1 navadni oddelek na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja," pojasnjujejo v celjski bolnišnici, kjer so imeli skupaj 150 postelj za covid bolnike, med njimi 20 za intenzivno zdravljenje. V jesenskem valu epidemije so v bolnišnici zdravili več kot 1600 covid bolnikov na štirih navadnih covid oddelkih, od tega 261 v intenzivi. "Več kot 5000 pacientov pa smo v tem času obravnavali na covid urgenci. V jesenskem valu je v bolnišnici umrlo 371 bolnikov s covidom-19," predstavljajo nekatere statistične podatke.

Stroški in zahtevki za obravnavo bolnikov

Celjska bolnišnica je ob tem v skladu z zakonodajo dala dva zahtevka za obravnavo covid bolnikov. "Prvega smo podali za celotni prvi val, v katerem smo zdravili 54 covid pacientov, od tega 11 na intenzivni terapiji. Zahtevek je znašal okoli 1,3 milijona evrov, plačilo smo dobili konec novembra lani. Drugi zahtevek smo podali za zdravljenje covid bolnikov, ki smo jih zdravili oktobra lani. Ta zahtevek je znašal okoli 1,6 milijona evrov, polovico zahtevka smo dobili plačanega, na polovico še čakamo. Za november in december 2020 je covid paciente plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v deležu obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer 12,7 milijona evrov za akutno obravnavo (bolnišnično zdravljenje) in okoli 184.000 evrov za ostale paciente (ambulante, diagnostika). Prostovoljne zavarovalnice so plačale za covid paciente za november in december skupaj okoli 114 tisoč evrov," pojasnjujejo zahtevke za poplačilo covid bolnikov v celjski bolnišnici.

Postopno vračanje dejavnosti

Vračanje dejavnosti v okvire pred epidemijo bo potekalo postopoma, saj so tudi oddelki, ki ne obravnavajo covid bolnikov, omejeni v svojih zmogljivostih zaradi zdravljenja teh bolnikov, predvsem na področju kadra. "Ta se trenutno še vedno vključuje v delo tako na covid oddelkih kot tudi v urgentnem centru, ki deluje v dveh vzporednih enotah, v čisti in covid urgenci. Veliko omejitev predvsem pri izvajanju operativnih programov pa predstavlja tudi dvotirna intenzivna terapija, ena za covid bolnike in druga za ostale, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Zaradi zasedenosti anesteziologov in anestezioloških medicinskih sester v dodatni intenzivni terapiji ter omejenega števila postelj za intenzivno terapijo za necovid bolnike elektivnega operativnega programa ne bomo mogli bistveno povečevati, dokler število covid bolnikov na intenzivnih posteljah ne pade pod devet V obsegu, kakršnega smo imeli pred epidemijo, pa ga bomo lahko začeli izvajati šele potem, ko covid intenzivnih postelj ne bomo več imeli," pojasnjujejo v bolnišnici in dodajajo, da po zapiranju covid navadnih oddelkov že povečujejo obseg ambulantnih obravnav. Vrnitev programov v prejšnji obseg pričakujejo, ko bo urgentni center spet deloval na enem mestu in se bo zmanjšalo število intenzivnih postelj, potrebnih za covid bolnike. Zadnji enoti, ki se bosta vrnili k svoji osnovni dejavnosti, bosta oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter oddelek za intenzivno interno medicino, ki pa bosta še nekaj časa predvidoma namenjena predvsem covid pacientom.

Operativne posege zmanjšali za petino

Na področjih, na katerih so zmanjšali program rednega dela, v bolnišnici trenutno opravljajo vse zdravstvene storitve z višjimi stopnjami nujnosti. Nenujne storitve omejujejo v skladu z odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave bolnikov. Število operativnih posegov so zmanjšali približno za polovico. Na področju specialistično ambulantne obravnave je program dela trenutno za 30 do 50 odstotkov manjši od rednega, različno za posamezne oddelke oziroma dejavnosti. Diagnostične storitve pa izvajajo skoraj v celoti po programu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta