Ortopedi v Splošni bolnišnici Celje nasprotujejo nesorazmernemu krčenju programa na ortopediji

08.09.2021 15:15
Zmanjšanje obsega dela in zapiranje posameznih ambulant in oddelkov v celjski bolnišnici dvignil na noge zaposlene na ortopedskem oddelku, ki so se odločili o alarmatnem stanju obvestiti javnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako izgleda energetsko obnova celjska bolnišnica (foto: Arhiv Sbc)
Arhiv Sbc

Število obolelih s covidom v Sloveniji hitro narašča, posledično tudi število hospitaliziranih bolnikov. Zmanjševati se je tako že začelo število nenujnih ambulantnih pregledov, kar je tudi posledica pomanjkanja negovalnega osebja.

​Zmanjševanje ambulantnega in napovedano zmanjšanje operacijskega programa v celjski bolnišnici, kjer je bilo danes hospitaliziranih 28 bolnikov s covidom (pet na intenzivni negi), je dvignilo na noge vodstvo oddelka za ortopedijo in športne poškodbe. V vabilu na današnjo tiskovno konferenco, ki ga je podpisalo vseh sedem specialistov ortopedov na čelu s predstojnikom Markom Mihelakom, so zapisali, da ostro nasprotujejo načrtu še dodatnega zmanjševanja ortopedskega programa v bolnišnici, ki je že tako zmanjšan že dve leti.

"Zavedamo se, da se necovidna dejavnost naše bolnišnice ponovno krči za vse, vendar se ponovno krči nesorazmerno in najbolj na ortopediji. Na ortopediji imamo eno najdaljših čakalnih dob, zato ni dopustno, da se te dobe še podaljšujejo, ker nastaja trajna škoda na zdravju naših pacientov. univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru v četrtem valu epidemije zaradi čakalnih dob ne bosta zmanjševala programa na ortopediji. Ponovno se bo to v največji meri zgodilo v naši bolnišnici, kjer se ortopedski oddelek zapira kot prvi klinični oddelek," opozarjajo celjski ortopedi. Trenutno na ortopedske preglede oziroma posege v bolnišnici čaka več kot 3400 pacientov. Zato v teh razmerah ortopedi ne vidijo več smisla, da se v bolnišnici ta dejavnost sploh izvaja, razmišljajo pa še o odpovedi delovnega razmerja po tem, ko bodo že četrtič pomagali z delom na covid oddelkih.

Zaradi njihove poteze pa je završalo v vodstvu bolnišnice. V svojem odzivu so zapisali, da se zavedajo problema daljšanja čakalnih dob na področju nenujnih zdravstvenih obravnav, ne le na ortopediji, ampak pri praktično vseh zdravstvenih dejavnostih. "Vseskozi opozarjamo, da novi val epidemije, ki bo napolnil bolnišnice, ne prinaša le večjega števila covid pacientov in enot za njihovo obravnavo, ampak tudi ponovno zmanjšanje rednih programov dela in posledično dodatno podaljšanje čakalnih dob za paciente, katerih zdravstvena obravnava se lahko odloži. Ne v preteklih ne v tem valu epidemije pa ne zapiramo nobene od zdravstvenih dejavnosti, ampak obseg njihovega programa dela glede na zmogljivosti bolnišnice prilagajamo obsegu nujnih zdravstvenih obravnav. Programa ortopedije tako ne zapiramo, ampak ga načrtujemo omejevati v korist nujnih obravnav pacientov s covidom. Tako kot drugi kirurški oddelki bo tudi ortopedija lahko opravljala ambulantno dejavnost, pri operativi bo omejena predvsem na nujne zdravstvene obravnave. Ta trenutek pa mora bolnišnica kot celota najprej odgovoriti na potrebe pacientov, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo takoj," so zapisali v odzivu na zapisano ortopedov.

O problematiki pa so se po sestanku jutri odločili skupaj podati izjavo za javnost. Na njej bodo sodelovali direktorica Margareta Guček Zakošek, v. d. strokovnega direktorja prof. dr. Radko Komadina in predstojnik ortopedije Marko Mihelak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta