OŠ Nazarje: Edina popolnoma brezplačna osnovna šola za vse učence

Asja Lednik
28.12.2018 15:51

Učencem obiskovanja vseh obšolskih aktivnosti ni treba plačevati že deset let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovna šola Nazarje
OŠ Nazarje

Osnovna šola (OŠ) Nazarje v slovenskem merilu velja za izjemo. Pozitivno. Mineva namreč deset let, odkar učenci v šolo hodijo povsem brezplačno. Sliši se neverjetno, a drži.

Osnovna šola Nazarje
OŠ Nazarje

Kako zagotoviti sredstva

V OŠ Nazarje dokazujejo, da je na videz nemogočo stvar povsem mogoče izpeljati. Na kakšen način na šoli zagotavljajo sredstva, da lahko deluje na takšen način, odgovarja Lešnikova: "Finančna sredstva za zagotavljanje brezplačne šole pridobivamo na več načinov. Največ jih pridobimo z donacijami raznih podjetij iz bližnje in daljne okolice. Velik delež ima pri tem tudi dobrodelni koncert, ki smo ga poimenovali Za smeh v otroških očeh in ga organiziramo vsako leto v mesecu marcu. Naslednji koncert bo že enajsti zapored."

Osnovna šola Nazarje
OŠ Nazarje

Šola v naravi, tečaji ...

Na nazarski osnovni šoli vsako šolsko leto organizirajo tri šole v naravi. In vse brezplačno, seveda. "Za učence 4. razredov plavalno šolo, za 6. razred smučarsko-zimsko in za učence 8. razredov tridnevni naravoslovni tabor. Vse stroške, ki nastanejo pri tem, pokrijemo iz šolskega sklada," razloži Vesna Lešnik.
Za učence 2. razreda organizirajo enotedenski plavalni tečaj, za učence 5. razreda pa tečaj smučanja, bolj znan pod imenom Naučimo se smučati. Tako že dvanajst let otrokom omogočajo, da stopijo na smuči, hkrati pa staršem olajšajo stroške, ki pri tem nastajajo. Tudi te stroške namreč pokrijejo iz šolskega sklada oziroma zanje namenijo sredstva, ki jim jih v ta namen dodeli ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). S pomočjo omenjenega tečaja so do zdaj naučili smučati 150 do 180 otrok, poudarja Lešnikova.

Osnovna šola Nazarje
OŠ Nazarje

Podpora in sodelovanje

Starši so s takšnim načinom šolanja zadovoljni in tudi hvaležni. "Po svojih močeh tudi sami prispevajo k uresničitvi tega projekta in pomagajo po svojih zmožnostih," še pravi Lešnikova in dodaja, da je bil projekt brezplačne šole omenjen tudi kot eden od dejavnikov, zaradi katerih je bila nazarska občina lani uvrščena na deseto mesto slovenskih občin, kjer se najbolje živi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta