Pet novih ravnateljev v celjskih osnovnih šolah

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.09.2022 06:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnatelje Martina Groska, Danico Šalej in Igorja Topoleta je ob odhodu v pokoj sprejel celjski župan Bojan Šrot.
Arhiv Moc

Poletna počitniška meseca sta hitro minila, vrata so spet odprle osnovne in srednje šole ter vrtci. Novo šolsko leto za zdaj poteka brez omejitev zaradi covida, celjski župan Bojan Šrot pa ob tem dodaja, kako vidi začetek šolskega leta. "Začetek novega šolskega leta prinese drugačen utrip življenja v mestu, ulice zapolni vrvež šolarjev in dijakov. Naša skrb je predvsem to, da bi bilo varno, da bi imeli vsi primerne pogoje za delo, učenje in izobraževanje ter da bi se čim bolje počutili."

Podatki kažejo, da je v celjskih javnih vrtcih v novem letu s septembrom dovolj mest za vse otroke, ki jih starši želijo vključiti v varstvo. V osnovnih šolah (OŠ) si znanje že nabira nekaj več učencev kot lani, rekorden pa je vpis v glasbeno izobraževanje. Zanimiv je predvsem podatek, da ima kar pet od devetih celjskih osnovnih šol - II. OŠ, OŠ Ljubečna, OŠ Frana Kranjca, IV. OŠ in OŠ Frana Roša - v novem šolskem letu nove ravnatelje. Trije (Martin Grosek, Danica Šalej in Igor Topole) so po dolgoletnem vodenju šol odšli v pokoj, ravnateljici Katja Kotnik Vengust in Nataša Gajšek Ključarič pa sta odstopili. Župan Šrot posebnih težav ob tem ne vidi. Opaža pa, da je interes za zasedbo ravnateljskih mest manjši, kot je bil v preteklosti.

Pokovidne spremembe obnašanja

Osnovne šole letos obiskuje 38 otrok več kot lani. Dve šoli imata po tri oddelke v prvem razredu (OŠ Hudinja in III. OŠ). Število dijakov v celjskih srednjih šolah (SŠ) je približno enako, dobrih 7300. Obiskuje pa letos rekordno število učencev Glasbeno šolo Celje, rekordno je tudi število dijakov, ki obiskujejo program umetniške gimnazije, ki se izvaja na I. gimnaziji.

V celjskih javnih vrtcih je trenutno okoli 1580 otrok v 98 oddelkih, kar je približno enako kot lani. So pa že prvi dan lahko sprejeli vse novince, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem. Pristojni so tudi zaznali, da je v zadnjih dveh letih upadlo število otrok z odloženim šolanjem, ki se je prepolovilo. V novem šolskem letu devet celjskih OŠ skupaj obiskuje 4312 otrok, kar je več kot lani, ko jih je bilo 4274. Prvošolcev je letos 474 učencev, šest več kot lani. V Glasbeno šolo Celje je letos v vseh programih vpisanih 848 učencev, medtem ko je na srednji stopnji izobraževanja v programu umetniške gimnazije vpisanih 95 dijakov.

Predstavniki s področja izobraževanja v knežjem mestu so ob tem opozorili na spremembe, ki jih opažajo pri obnašanju mladih po obdobju epidemije covida. Vanja Krašovic, ravnateljica vrtca Anice Černejeve, je v imenu celjskih vrtcev poudarila, da opažajo, da so zadnja leta omejevanj vplivala na ravnanje staršev in na življenje družin. "Tako zaznavamo več prilagoditvenih stisk. Manjko opažamo tako na socialno-čustvenem področju kot tudi na področju gibanja in govora."

Predsednik aktiva ravnateljev celjskih srednjih šol Iztok Leskovar je opozoril na spremembe v druženju mladih, ki ga krojijo pogledi na zaslone mobitelov. Predstavnik aktiva osnovnih šol Aleksander Verhovšek pa je opozoril na odklonilna vedenja in prisotnost vandalizma tako na območju šol in tamkajšnjih igrišč kot v mestnem parku. Župan Šrot je zaradi tega že napovedal ukrepe, med drugim je omenil nameščanje nadzornih kamer na šolskih igriščih in v parku. Ob tem pa je obljubil, da bodo krivce za vandalizem, ki je povzročil že velikansko materialno škodo, poiskali in jih - oziroma njihove starše, če so vandali mladoletni - kaznovali.

Novo leto, nove naložbe

Šest velenjskih osnovnih šol v novem šolskem letu obiskuje 3315 učencev, med njimi je 375 prvošolcev. Velenjski vrtec je na osnovi vpisa, potreb in želja staršev otroke v tem letu razporedil v 83 oddelkov dnevnega programa na 17 lokacijah, s čimer je število oddelkov v primerjavi z začetkom lanskega šolskega leta manjše za dva. V vrtec so tako kot v Celju lahko vključeni vsi otroci, katerih starši so izrazili interes. V oddelkih je še nekaj prostih mest, kamor lahko vključijo otroke vseh starosti, predvsem drugega starostnega obdobja. Največja investicija poteka v enoti Lučka, kjer so za prenovo centralne kuhinje, ki bo končana predvidoma ta mesec, namenili 700 tisoč evrov.

OŠ Hudinja v Celju v novem šolskem letu v 23 razredih obiskuje 525 otrok.
Arhiv OŠ Hudinja

Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje letos obiskuje 138 učencev, od tega osem prvošolcev, na velenjsko glasbeno šolo pa se je do začetka avgusta vpisalo 865 učencev, pri čemer pouk poteka tudi v oddelkih v Šoštanju in Šmartnem ob Paki. Na Šolskem centru Velenje pa v novem šolskem in študijskem letu na štirih srednjih šolah in višji strokovni šoli znanje nabira 1635 dijakov, od tega 495 novincev, 280 študentov in 700 odraslih. Letos izobražujejo mlade v 26 srednješolskih in petih višješolskih programih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta