Prav v času, ko bi blok TEŠ 6 lahko pridelal manj izgub, ni dovolj premoga

30.09.2021 06:00
Razlog, da ob visokih cenah električne energije novi blok TEŠ 6 dela skorajda na minimumu svoje moči, se skriva v pomanjkanju lignita. Razlog odpovedi pogodbe ogrevanja doline pa v emisijskih kuponih. Kakšne so bile zaloge na deponiji premoga prej in kakšne so zdaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deponija premoga je zdaj skoraj prazna: zaloge zadostujejo za le šest dni polnega delovanja bloka 6. 
Rozmari Petek

V tednih, ko se cene električne energije na evropskih borzah gibljejo od 150 do več kot 200 evrov za megavatno uro, v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) delajo skorajda na minimumu. Včeraj dopoldne je tako najnovejši blok 6 s kar 600 megavati instalirane moči deloval na 283 megavatih. Približno enako je bilo prejšnji teden. Govorilo se je celo, da ga bodo zaradi pomanjkanja lignita v nekaj dneh zaustavili. Prejšnji teden so nam v TEŠ na to vprašanje odgovorili, da zaustavitve bloka 6 ne načrtujejo, v soboto pa so ga, kot poudarjajo, zaradi napake na elektru filtru dejansko zaustavili (od torka sicer ponovno deluje). Na vprašanje, kaj je razlog, da deluje z zmanjšano močjo, sploh zdaj, ko so cene na borzah visoke, so nam takrat odgovorili: "Obratujemo po voznem redu centra vodenja HSE." Kot je razbrati iz pojasnil Premogovnika Velenje, pa je razlog ravno v pomanjkanju lignita.

Bolje bo po 11. oktobru

"Delo v jami Premogovnika Velenje poteka 500 metrov pod zemljo, kjer vladajo posebne razmere in zakonitosti, zato je tudi sam potek dela kljub sodobni tehnologiji velikokrat odvisen od narave in geomehanskih razmer, ki so izjemno zahtevne," so uvodoma pojasnili v Premogovniku Velenje. "Velik vpliv na doseganje proizvodnih rezultatov je v drugi polovici lanskega leta in prvi polovici letošnjega imela epidemija covida-19, saj je bil v določenih obdobjih absentizem (bolniška odsotnost, karantene ipd.) tudi preko 20 odstotkov zaposlenih v procesu pridobivanja premoga. Trenutno premog pridobivamo z zgolj enega odkopa, in sicer z odkopa k.-110/B, ki smo ga zagnali pred slabimi tremi tedni. Hkrati izvajamo demontažo odkopa G4/B in montažo odkopa G4/C, kar je izredno velik izziv tako z rudarske kot strojne smeri ter tudi logistike (transport). Novi odkop G4/C naj bi predvidoma startal 11. oktobra letos."

Včasih kupi metre visoko

Temu primerne so zaloge premoga na deponiji. Medtem ko včasih kup premoga sega do deset metrov visoko in so bagri na njem videti kot palčki, je današnji pogled na deponijo povsem drugačen. "Letna proizvodnja v Premogovniku Velenje do danes znaša nekaj več kot 1,72 milijona ton premoga. Na deponiji je trenutno nekaj več kot 54 tisoč ton premoga," pravijo v Premogovniku. Ob podatku, da blok 6 lahko na dan pokuri do devet tisoč ton lignita, to pomeni, da bi lahko blok 6 na polno deloval zgolj šest dni. "Prejšnji teden je povprečna dnevna proizvodnja znašala od 5 do 6 tisoč ton. Po normalizaciji razmer bo z odkopa možno pridobiti približno 8500 ton dnevne proizvodnje, po zagonu odkopa G4/C pa 13.500 ton dnevne proizvodnje," dodajajo v Premogovniku, v katerem je nedolgo nazaj letna proizvodnja znašala preko 3,5 milijona ton. Ali bodo tudi takrat cene električne energije na evropskih trgih tako visoke, je težko napovedati. V TEŠ, ki od začetka delovanja bloka 6 še ni posloval pozitivno, bolj izpostavljajo podatek, da je bila povprečna razpoložljivost bloka 6, ki predstavlja tehnološko in ekološko najnovejšo tehniko, zadnja tri leta 97-odstotna. In da je blok 6 v letošnjem letu proizvedel 1713 gigavatnih ur električne energije in 165,8 gigavatne ure toplotne energije.

Še pred nekaj leti je deponija premoga bila videti takole. 
Rozmari Petek

Ogrevanje bo le še dražje

Ravno cena toplotne energije pa je spet vroča tema v Šaleški dolini, saj je minuli teden TEŠ občine obvestil, da odstopa od pogodbe za dobavo toplotne energije dolini. "Od pogodbe smo odstopili iz utemeljenih razlogov, in sicer zaradi spremenjenih okoliščin, ki so nastale po sklenitvi pogodbe (z 10. 4. 2017). Razlog za odstop je intenzivna, nenadna, nad pričakovanji visoka rast cen emisijskih kuponov, ki predstavlja okoliščine, ki jih TEŠ ni mogel predvideti in ki mu znatno otežujejo izpolnitev pogodbe. Cena emisijskih kuponov je v letu 2020 začela nenadno in strmo rasti, ob tem pa se ni zvišala za zgolj nekaj odstotkov, ampak za mnogokratnik oziroma za več kot 100 odstotkov presega pričakovano rast oziroma ceno. Njeno znižanje se ne pričakuje niti v naslednjih petih letih, celo nasprotno, predvideva se še nadaljnja rast. Hkrati cene na trgu električne energije temu ne sledijo sorazmerno, saj se razlika med ceno električne energije in cenami kuponov CO₂ za prihodnje obdobje še naprej zmanjšuje. Zaradi spremenjenih okoliščin, o katerih smo Komunalno podjetje Velenje obvestili že aprila letos, obveznosti pogodbenih strank niso več enakovredne in bi bilo pogodbo nepravično ohraniti takšno, kot je trenutno v veljavi," pravijo v TEŠ, ki imajo sicer v pogodbi določen desetletni odpovedni rok. "Od pogodbe smo odstopili skladno s pogodbenimi določili. Hkrati smo v dopisu o odstopu Komunalno podjetje Velenje pozvali k sklenitvi nove pogodbe o prodaji in nakupu toplotne energije in sistemske vode, ki bi lahko v luči spremenjenih okoliščin nadomestila odpovedano pogodbo." Odziva Komunalnega podjetja in občin soustanoviteljic do zaključka redakcije še nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta