Prava kalvarija pri iskanju zdravnika v Zdravstvenem domu Celje

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.08.2020 05:45

Z odhodom zdravnice je spet ogromno pacientov Zdravstvenega doma Celje ostalo brez izbranega zdravnika; edina zdravnica, ki še vpisuje, dela v Zdravstveni postaji Štore. Svojo in moževo izkušnjo opisuje bralka iz Celja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Zdravstvenem domu Celje menijo, da je njihova odzivnost dovolj dobra in da za bolnike naredijo vse, kar je v njihovi moči.
Igor Napast

V Celju ima kopica pacientov spet težave z iskanjem osebnega zdravnika. Največjo kalvarijo imajo ponovno pacienti, ki so bili pred časom pacienti zdravnice Katje Žerjav. Ko je ta prenehala koncesijo, so njene paciente preusmerili k zdravnici Vesni Trifoni. "Naval na zdravnico je bil tolikšen, da so pred vrati njene ambulante stali celo varnostniki. Takšna sila je bila," opisuje naša bralka Zorka Smeh iz Celja. Tudi sama in njen mož sta se vpisala med paciente dr. Trifonijeve, "a po šestih mesecih je ni bilo več nazaj, nato je dala odpoved," opisuje bralka. Paciente so z zapisom na spletni strani sredi minulega meseca obvestili, da je omenjena zdravnica prenehala delati in da novega zdravnika trenutno nimajo. "Posledično vas obveščamo, da po 1. 8. 2020 ne moremo več zagotavljati obravnav oseb, ki so bile vpisane pri dr. Trifoni. Bolnike prosimo, da se prepišejo k ostalim zdravnikom v regiji, ki še vpisujejo bolnike. Seznam najdete na spletni strani ZD Celje in na informacijah ZD Celje ter na območni enoti ZZZS," je zapisano na spletni strani celjskega zdravstvenega doma.

Obrniti se je morala na ZZZS

Tu pa se začne nova saga, nadaljuje bralka, ki je na spletni strani zaman iskala konkreten podatek o tem, kdo v Celju še vpisuje paciente, s klicanjem informacij pa tudi ni bilo sreče, pravi.
"Odrešili" so jo šele na ZZZS, kjer so ji pojasnili, da trenutno vpisuje nove paciente le še ena zdravnica, ki dela v zdravstveni postaji v Štorah. A preden sta se lahko z možem vpisala k novi zdravnici, sta morala pridobiti še svoje kartoteke, kar je bilo po zaprtju ambulante dr. Trifonijeve spet nova velika muka, opisuje Zorka Smeh. Ob tem se še sprašuje, kako se starejši pacienti sploh znajdejo, saj je treba vse stvari urejati le po telefonu (ki zvoni v prazno) ali po elektronski pošti. "Sama sicer to delno še znam uporabljati, se pa zatakne, ko moram kaj skenirati," opisuje. Predvsem pa jo skrbi, kako bosta z možem dolgoročno hodila k zdravniku v Štore, saj je mož že starejši in kmalu ne bo več mogel voziti avta. "Ko bi vsaj se lahko čim prej prepisala nazaj h kakšnemu zdravniku v Celju," dodaja sogovornica.

Zdravstveni dom Celje
Igor Napast

Dva zdravnika ne moreta nadomestiti šestih

Pa vendar se zdi, da se v ZD Celje zadnja leta precej ubadajo s pomanjkanjem kadrov. "Do leta 2018 smo pri nas res zaznali velik odliv zdravnikov družinske medicine, zadnja tri leta pa 'izrednih' odhodov, razen tega zadnjega, ni bilo več. Ves čas aktivno iščemo zdravnike. V prej omenjenem obdobju zadnjih treh let smo tako zaposlili šest zdravnikov specialistov družinske medicine in pridobili štiri specializante družinske medicine," opisujeta Drešček in Obrulova. "V preteklih treh letih je to edini 'izredni' odhod zdravnice. Odšla je iz osebnih razlogov," poudarjata. "Ostali zdravniki so odšli v pokoj, imamo dve dolgotrajni bolniški (en specialist, en specializant) in štiri porodniške (dve specialistki, dve specializantki) odsotnosti. Z dvema nadomestnima zdravnikoma, ki smo ju med tem zaposlili, pa primanjkljaja šestih zdravnikov enostavno nikakor ni moč nadomestiti. Še posebej, ker nadomestna zdravnika ne moreta delati s polnimi pooblastili izbranega zdravnika, niti ne moreta vpisovati bolnikov," še pojasnjujeta.

Med najbolj obremenjenimi v Sloveniji

Očitke glede neodzivnosti pa zavračata. "Redno spremljamo odzivnost na telefonske klice po posameznih ambulantah. Ta je med 85- in 95-odstotna. Protokol je takšen, da če bolniki ne dobijo ambulante, jih prevežejo tudi z informacijami. Razen v času dopustov, ko so ambulante zaprte in se je treba obrniti na nadomestnega zdravnika, smatramo, da je dosegljivost primerna. Ob tako obremenjenih ambulantah - ZD Celje je v celotni Sloveniji med tremi najbolj obremenjenimi regijami po številu bolnikov na enega zdravnika – menimo, da za zdaj naredimo vse, kar je v naši moči," še poudarjajo v vodstvu ZD Celje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta