Pravljična dežela, zgodba srčnih ljudi

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.12.2019 15:34

Ideja, ki je nastala iz želje prebuditi mesto v prazničnih dneh, je v 20 letih v Celju prerasla v projekt, ki otrokom polepša praznične dni, odrasle pa nostalgično spomni na otroštvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprehod z vilami ni kar tako. Ob takšnih obiskovalcih celo mesto postane prijaznejše.
Rozmari Petek

Pravljično Celje je šele sinoči dobilo tisto piko na i - vrata je odprla še Pravljična dežela, kraj, namenjen otroški zabavi in ki je hkrati tako slikovit in prikupen, da se radi v njem malo izgubijo tudi odrasli. Ena takšnih je avtorica že 20 let trajajoče pravljične zgodbe Vladimira Skale. "Vsak vidi svojo otroštvo z drugačnimi očmi. Jaz se spomnim naše jelke, na kateri so se svetile lučke v obliki zvončkov. Ko sem priprla oči, so se tako lepo lesketali. Takšne lučke vidim tudi danes, ko pridem v Pravljično deželo," opisuje.

Denar vsega ne more poplačati

Sama sicer hkrati ob tem večino časa vidi še stvari, ki drugim ostanejo skrite. "Kočija se je zataknila. Bo božiček prišel pravočasno? Vili bo odpihnilo kapo, bolj jo moramo pritrditi. So pravljični cekini pripravljeni? Na veliko stvari moraš biti pozoren, da se stvari res pravljično izpeljejo," opisuje. Zato že vseh 20 let dela bolj ali manj z isto skupino ljudi. "Sploh zadnjih 14 dni pred otvoritvijo je vedno toliko stvari, na katere moraš pomisliti (so obleke za vile zlikane, denimo, pomembno je tudi, kako so smreke postavljene, kako so obešene luči), zato znaš zelo ceniti ljudi, ki se držijo dogovorjenega, ne pa, da te dodatno spravljajo v skrbi. In na naši poti smo srečali res veliko ljudi, ki so nam in nam še iskreno pomagajo. Zato poudarjam, da je to zgodba iskrenih, srčnih ljudi. Še zdaleč njihov trud finančno ni poplačan. Mi dobimo projekt sofinanciran v višini 16.200 evrov, cel projekt pa je vreden 54.800 evrov. Iz spoštovanja do ljudi, ki tako srčno in po simboličnih cenah pristopijo k projektu, bi jih radi plačali korektno," hvaležno dodaja Skaletova, vendar ker je obisk Pravljične dežele povsem brezplačen, druge možnosti ni.

Za generacije, ki bodo mesto oblikovale

Prav slednje, da je Pravljična dežela brezplačna, sicer ocenjuje kot enega največjih uspehov 20-letnega delovanja. "Pravljično deželo moramo v srcu ohranjati, ne komercialno. V naši deželi se plačuje le kaj za posladkat in vožnja s kočijo, in to s prazničnimi cekini, ki se jih kupi pri Cekinčici. Vse drugo je zastonj. Vse rajanje z vilami, koncerti, animacije. Tudi kadar kakšni otroci vse to le opazujejo, je dobro, saj ne vemo, kaj in koliko je potrebno, da premakne njihovo domišljijo." Med največje uspehe Pravljične dežele pa je treba prišteti še mnoga druga dejstva: od tega, da priložnost postati vila dobijo mlade Celjanke, do tega, da z dopoldanskimi sprehodi celjskih otrok z vilami po mestu vsem mestno jedro bolj približajo in prikupijo. "To so generacije, ki bodo kasneje to mesto oblikovale. Sploh pa sprehod otrok z vilami po mestu dela mesto prijazno."
Dekleta, ki so včasih obiskovala Pravljično deželo, so si takrat večkrat zaželele postati vile. Nekaterim je to danes uspelo. Sito, skozi katero so morale, ni preprosto. Poimenovano je Pravljična akademija, nad njo pa bdi Marijana Kolenko. "Najprej mora dekle prestati avdicijo, nato pa jih Kolenkova pripravlja za vlogo. Torej ne gre po principu, 'naša bi pa tudi bila vila'," opisuje Skaletova. Obenem mora biti vilinski zbor tudi sila odgovoren. Do zadnjega decembra bodo vsak dan, tudi za božič, vseh 19 dni prisotne v Pravljični deželi. "Vse to je skoraj kot kakšna predstava, avtorska predstava. Vsaka ima svojo vlogo in mora biti vsak dan z nami. Dopoldan in popoldan. To je res odgovornost. Zato pa trdim, da dekleta, ki nastopajo v vlogi vil, odrastejo v izjemne, čudovite ljudi."

V Celje s pravljičnim vlakom

Pravljična dežela pa še zdaleč ni namenjena le celjskih otrokom. Vedno pogosteje v Celje v teh dneh zaidejo tudi otroci iz drugih delov države. Zanje je doživetje lahko še bolj posebno, če v mesto prispejo s pravljičnim vlakom, na katerem jih že čakajo pravljične vile. "Imamo rajsko lokacijo, saj smo čisto blizu železniške postaje. Letno gotovo z vlakom v Celje pripeljemo vsaj dva tisoč obiskovalcev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta