Priložnost za zmajski turizem v Kozjem

Tina Murko Gajšek
03.05.2019 15:34

Iz folklornega festivala nastala prireditev Koza, zmaj in še kaj. Lokalna društva naj združijo ples, kulinariko in obrt. Letos drugo soboto v maju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji festival so nekoliko okrnili.
Tic Kozje

Legenda pravi, da je v jami blizu Kozjega živel zmaj. Ker so se ga ljudje bali, so mu vsako leto darovali najlepše dekle. Sčasoma so ugotovili, da zmajev vid peša. Leto za letom so mu poslali starejšo žensko, nato pa so se opogumili in mu začeli podtikati domače živali. Ko so za daritev pripravljali kozo, so njen meh napolnili z živim apnom. Zmaj je snedel kozo in šele ko se je napil vode iz Bistrega grabna, je ugotovil, da so ga ljudje pretentali. Z repom je zatresel zemljo, porušil nekaj hiš in grad na bližnjem Brediču, nato pa izginil v breznu.

Želijo zmajski turizem

Kozje pa ni edini kraj, kjer po legendah o njegovi zgodovini kolovrati zmaj. Pred nekaj leti so se zato Kozjani odločili povezati z drugimi kraji z zmajsko preteklostjo. Na prireditvi Koza, zmaj in še kaj letos pripravljajo tretje Srečanje slovenskih zmajev.

V trgovino le po sol in poper

Zelo resnična pa bo kulinarična ponudba. Ponudniki s Kozjanskega bodo na Sejmu kozjanskih dobrot svoje izdelke in pridelke razstavili na 30 stojnicah. V preteklih letih jih je bilo okoli 50, letos jih bo manj, saj so želeli sejmu dodati več dogajanja za otroke, ki bodo lahko med stojnicami ustvarjali na delavnicah in prisluhnili legendi o kozi in zmaju. Svoj prostor pa bodo dobili tudi razstavljavci iz drugih zmajskih občin.

Letošnji festival so nekoliko okrnili.
Tic Kozje

Letos pet skupin

Kulturno dogajanje bodo v Kozjem pred večerno zabavo sklenili s folklornim festivalom, iz katerega se je Koza, zmaj in še kaj razvila. Festival bodo letos pripravili trinajstič. Tokrat so ga skrčili na en dan, gostili pa bodo po eno folklorno skupino s Hrvaške in Avstrije ter tri iz Slovenije.

Vrhunec prireditve so že vsa leta nastopi folkloristov.
Arhiv Folklornega Društva Kozje

Vse do Kitajske?

V Kozjem ne skrivajo želja, da njihova prireditev dobi širšo slovensko in mednarodno veljavo ter tako več ljudem približa kozjanske lokalne ponudnike, kulturo in tradicijo. "Projekt je zelo pomemben za lokalno okolje in želimo, da ga kot takega dojemajo tudi ljudje s tega prostora. Najprej ga moramo podpreti doma, da ga lahko širimo ven," razmišlja Sandi Štus iz podjetja Turistiko, d.o.o., ki skrbi za promocijo projekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta