Razpis za prvo etapo dogradnje celjske bolnišnice

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.02.2019 16:40

Nadomestna novogradnja je težko pričakovan projekt posodobitve prostorov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna naj bi bila bolnišnica. Skica: SBC
Arhiv Sb Celje

Celjska splošna bolnišnica (SBC) je z objavo javnega naročila 7. februarja začela iskati izvajalca prve etape nadomestne novogradnje. Odpiranje prispelih ponudb bo v začetku aprila, dela naj bi se pričela predvidoma junija, izbrani ponudnik pa bo moral dela realizirati v roku 847 dni od podpisa pogodbe.

Takšna naj bi bila bolnišnica. Skica: SBC
Arhiv Sb Celje

Najstarejša stavba iz leta 1887

Nadomestna novogradnja je težko pričakovan projekt posodobitve prostorov, v katerih deluje SBC. Trenutno namreč kar polovica bolnišničnih oddelkov zdravstveno dejavnost izvaja v starih stavbah, najstarejša je iz leta 1887. Pričetek gradnje že poteka z nulto pripravljalno etapo - s prestavitvami komunalnih in energetskih vodov ter ureditvijo dela energetske infrastrukture.

Zgodovina projekta

SBC sestavljajo starejši in novejši objekti. Medtem ko se je pred desetletjem dokončala modernizacija bolnišnice s približno 30 let trajajočo gradnjo centralnega objekta, večji del zdravstvene dejavnosti še vedno poteka v starem delu. V letu 2008 je bila izdelana projektna naloga za nadomestno novogradnjo, ki je bila podlaga za izdelavo investicijske, prostorske in projektne dokumentacije v naslednjih letih. Konec leta 2011 je bolnišnica na podlagi izdelane projektne dokumentacije pridobila gradbeno dovoljenje. Čeprav bi se moral projekt izvajati skladno s časovnim načrtom v letih od 2010 do 2015, je junija 2012 finančna kriza tako napredovala, da se je investicijski proces praktično ustavil. Vseeno pa je bila v minulih letih v okviru projekta izdelana investicijska, projektna in prostorska dokumentacija, plačan je bil komunalni prispevek, izvedena so bila nekatera pripravljalna dela. Zgrajen pa je bil tudi Urgentni center Celje kot del nadomestne novogradnje.
Razlogov, da je v Celju nadomestna novogradnja potrebna, je več. Bolnišnični oddelki v starih prostorih so za izvajanje te dejavnosti neustrezni. Poleg tega je bilo zaradi finančne situacije v zadnjih letih na voljo manj sredstev za vzdrževanje objektov. Zadnja leta se nenehno povečuje tudi število internističnih pacientov, zato bolnišnica nujno potrebuje več posteljnih kapacitet na tem področju. Z nadomestno novogradnjo se bo prav tako rešila logistična in funkcionalna neustreznost oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je v ločeni stavbi brez pokrite povezave z glavno stavbo bolnišnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta