Redki gostinci pridejo do menedžerskih plač

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.01.2019 16:44

Mladi so še zagreti za gostinske poklice. Težava je le, da jih kasneje delovne razmere in plača privabijo bodisi v tujino bodisi v druge poklice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi kuharji so še entuziasti. Pogoji dela in plačilo pa jih včasih pahnejo v druge poklice ali čez mejo.
Peter Irman

Da je mladih, ki bi jih poklic kuharja, natakarja in drugih gostinskih smeri zanimal, premalo, se na celjski srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) ne morejo pritoževati. "Vpis je zadnja leta konstanten. Je pa res, da ves čas aktivno delamo na promociji poklica, da smo povezani s številnimi osnovnimi šolami, ki pridejo občasno s svojimi krožki kuhat k nam," opisuje ravnatelj Iztok Leskovar.

Mladi kuharji so še entuziasti. Pogoji dela in plačilo pa jih včasih pahnejo v druge poklice ali čez mejo.
Peter Irman

Kuharji počasi izumirajo

Dijaki zadnjega letnika o poklicu že razmišljajo nekoliko drugače. Še vedno menijo, da je lep, a vendar se bodo preizkusili še v čem drugem. "Poklic me veseli, a verjetno bom šla delat še kaj drugega. Bom potem videla, kam me bo odneslo," pravi Rebeka. "Jaz sem gostinka, bom pa še razširila obzorje in se bom vpisala na Biotehniško fakulteto v Ljubljani, da še nekaj drugega poskusim, potem bomo pa videli, kako naprej," skoraj identično napoveduje Eva.

V Celju je bilo prvo predtekmovanje "resničnostnega šova v živo".
Rozmari Petek

Plače se izboljšujejo

Svojčas so zelo demotivirale tudi plače, a kot zatrjuje Leskovar, ni več tako. "Že dolgo niso več slabe. Povsod velja, da se znanje plača. Plače niso majhne tam, kjer se restavracije in hoteli zavedajo, da je potrebno znanje, da je potreben tek na dolge proge, ti svoje delavce kar pošteno plačajo. Enako velja za natakarje. Tudi ta poklic je malo podcenjen. A v zadnjem času so ljudje začeli opažati spremembe na tem področju, saj vse pogosteje srečujejo ljudi, ki ne znajo niti govoriti slovensko. Pa tudi po strokovni plati niso izobraženi, kar se pozna pri postrežbi."

Predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2019
Peter Irman
Predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2019
Peter Irman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta