Reševanje Delavske: Na potezi celjski svetniki

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.01.2019 16:23

Kar stanovalcem ob Emo orodjarni pomeni problem, namerava občina na seji predstaviti zgolj kot informacijo o prostorskem načrtovanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skladiščni prostori Emo orodjarne in stanovanjski objekt v Delavski v Celju sta čisto skupaj. 
Rozmari Petek

Stanovalec Delavske ulice v Celju in sosed moteče Emo orodjarne Štefan Plavčak je bil menda prvi, ki je po volitvah županu Bojanu Šrotu v imenu stanovalcev poslal prošnjo po uvrstitvi problematike stanovalcev Delavske 16 in 18 na dnevni red občinske seje. Sodeč po sklicu seje, ki bo v torek, je župan prošnjo uslišal. A le deloma. V gradivo za sejo so namreč zapisali zavajajoče podatke o problematiki. Pravzaprav temo obravnavajo kot seznanitev svetnikov s prostorskim načrtovanjem na območju Delavske ulice. Plavčaka je tako zbodel že kar prvi stavek v gradivu za sejo, v katerem je zapisano, da se občina s problematiko zagotavljanja primernih bivanjskih pogojev stanovalcev ukvarja zadnja leta. Občina je namreč prvi sestanek na to temo sklicala šele lani jeseni, pa še tega so, kot so zapisali v gradivu za sejo, sklicali tudi zato, da bi omogočili širitev proizvodne dejavnosti Emo orodjarne. Predvsem pa so sestanek zaključili z obljubo, da bo v mesecu dni nadaljevalni, pa ga do danes ni bilo.

Zavajajoče gradivo za sejo

V gradivu je naštetih še kar nekaj podatkov, ki ne držijo. Kot na primer ta, da so stanovalci šele leta 2016 začeli opozarjati na hrup in tresljaje, ki prihajajo iz Emo orodjarne. "Mi smo se začeli pritoževati leta 2010; takrat so v Emo orodjarni povečali zmogljivost stiskalnice, tako da je ob delovanju tresla nas in hišo, kot da je potres. Priznam, da smo ogromno časa zgubili, ker nismo znali drugače, kot da smo bili redni obiskovalci občine, upravne enote in inšpektorata, vsi ti pa so nas pošiljali od vrat do vrat, prelagali odgovornost drug na drugega. Vse to je trajalo do okoli leta 2014. Šele potem smo ugotovili, da je treba pošiljati dopise. Na odgovore smo čakali zelo dolgo, za nekatere pa je posredoval celo Inšpektorat za javno pravo, da smo jih sploh dobili," večletno sago stanovalcev opiše Plavčak.

Stanovalci Delavske ulice so postali otok sredi industrije. Na vprašanje, kam z njimi, nihče ne odgovori. 
Rozmari Petek

Varuhinja okrcala občino in ministrstvo

Boter njihovim težavam je tako občina, ki je leta 2000 sprejela odlok, s katerim je zemljišče opredelila kot območje za različne poslovne ali proizvodne dejavnosti. "Občina je dovolila širitev proizvodnje in omogočila, da so stanovanjski objekti z vseh strani obdani s proizvodnjo, halami in negativnimi vplivi na naše zdravje. Za svoje delo in odločitve sedaj prelagajo odgovornost na druge (inšpekcijo, Emo orodjarno ...)." V gradivu za sejo je tako denimo zapisano, da se je prokurist Emo orodjarne Stanko Stepišnik strinjal, da Emo orodjarna objekt odkupi. A je sam župan Plavčaku pred volitvami neuradno pritrdil, da Stepišnik z odkupom ni mislil resno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta