Romanski palacij na Starem gradu Celje vse lepši

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.12.2023 06:00

Opravili so 70 odstotkov predvidenih sanacijskih del, dokončali bodo naslednje leto. Ta konec tedna na Starem gradu pripravljajo prvi zimski srednjeveški dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari grad
Rozmari Petek

V Celju so zaključili obsežnejši del sanacije zidov Romanskega palacija na Starem gradu Celje. "Izpolnili smo vse obveznosti in pogoje za uspešno črpanje prvega dela državnih sredstev, obnovo namreč sofinancira ministrstvo za kulturo," so sporočili iz Mestne občine Celje, ki Romanski palacij v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje obnavlja preko dvoletnega razpisa ministrstva za kulturo za leti 2023 in 2024. "Vsa do sedaj izvedena dela so potekala pod nadzorom celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije," so še poudarili. Tudi grajsko dvorišče ob Romanskem palaciju dobiva novo, lepšo podobo, sanacija zidov pa je spomeniku povrnila zaslužen sijaj. "Odstranili smo stare tribune in ostale neuporabne inštalacije, ki so kvarile pogled na to območje celjskega gradu. S kamnitih zidovih Romanskega palacija smo odstranili krušljive dele in zarasli bršljan. Ugodne vremenske razmere so omogočile, da smo opravili več kot 70 odstotkov pogodbenih obveznosti. Z deli bomo nadaljevali v prihodnjem letu in sanacijska dela zaključili do maja 2024."

Srednjeveški dnevi na celjskem gradu so doslej potekali izključno poleti. 
Afpandraz Franc Purgphotograph

Stari grad Celje letno obišče več kot 90.000 domačih in tujih obiskovalcev, območje Romanskega palacija se uporablja tudi za izvajanje poročnih obredov in protokolarnih dogodkov, ki zahtevajo višjo raven kakovosti in urejenosti. Ta konec tedna, 9. in 10. decembra, pa bo na Starem gradu potekal prvi zimski srednjeveški dan. Prvi ne le v Celju, temveč tudi nasploh, poudarjajo organizatorji. Obiskovalce bodo očarali s pravljičnim cirkusom, ognjenimi, plesnimi in svetlobnimi šovi, zaživela bo uličica srednjeveških obrtnikov in zadišalo bo po kulinariki, kot se za grajsko kuhinjo spodobi, napovedujejo v Celju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta