Rušitev stare opekarne razburja krajane Ljubečne

Rozmari Petek Rozmari Petek
10.01.2019 23:41

Četudi so izvajalci pazili in poskušali varno odstraniti azbestno kritino, se je v nedeljo zrušila stena ter povzročila veliko prašenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podiranje objektov na območju nekdanje opekarne na Ljubečni seje strah med ljudi. 
Rozmari Petek

Krajani Ljubečne zadnje tedne nekoliko nezaupljivo opazujejo rušitev stare opekarne, krite z azbestno kritino. V nedeljo pa je med njimi zavrelo. Iz kompleksa se je namreč dvignil velik oblak prahu. Na prvi pogled je bilo videti, kot da se nekdo požvižga na pravila ravnanja z azbestno kritno. A kot je že dan po nesreči najbolj razburjenim krajanom pojasnil investitor, direktor podjetja Inpos Ivan Pfajfar, nič ni bilo povzročeno namerno. "Sam stanujem dokaj blizu. In tudi sam sem šel tja in izvajalce vprašal, kaj se gredo. Pojasnili so mi, da se je zakadilo zato, ker se je, ko so potegnili le za strelovod, nepričakovano porušila cela stena," pojasnjuje Pfajfar. "Mi kot investitorji nimamo nič s tem. Mi smo dela oddali izvajalcu, mu dali rušitveni elaborat, skratka sebe smo zavarovali kot severne medvede. Vendar pa moram dodati, da bi po mojem mnenju težko kje drugje našli tako dobre izvajalce, saj pazijo na čisto vse. Ločujejo prav vsak gradbeni material, ne le sporno salonitno streho. Ločujejo opeko, beton, les, izolativni material. Razumem pa, da se tudi njim lahko kdaj kaj nepredvidenega dogodi," doda Pfajfar. Sploh ker so nekateri objekti že močno dotrajani in so se že sami začeli posedati.

Kar ni uspelo Tušu, poskuša Inpos

Inpos, ki že pet let mrzlično išče primerno lokacijo za svoj logistični center, je lani poleti staro opekarno, ki je leta propadala, odkupil od podjetja Tuš. Tudi Tuš je pred leti na tem mestu poskušal postaviti transportno-skladiščni center, a je naletel na odpor krajanov. Slednji so pred desetimi leti nasprotovali predvsem višini objekta. "Takoj ko smo kupili zemljišče, smo šli v projekt rušenja, saj se nam res strašno mudi," dodaja Pfajfar. Vendar dejstvo, da njihov izvajalec dela tako sobote kot nedelje, ni povezano s hitrostjo, temveč z dejstvom, da je ravno pozimi najbolj optimalen čas za rušenje stavb. "Zdaj se manj praši. Spomladi ali poleti, ko bi bilo vse suho, bi se trikrat bolj prašilo. Predvsem pa so stavbe postale nevarne. V njih se zadržujejo narkomani in nepridipravi, ki so ven kradli železo, da se je že vse posedalo … Še dobro, da ni koga tam že ubilo, saj je bila tretjina objekta že podrta. Če bi se komurkoli kaj zgodilo, bi bili krivi mi kot lastniki. Tudi zato je treba stavbe čim prej podreti."

Na območju stare opekarne je več stavb, ki so krite s salonitno kritino. 
Rozmari Petek

Zaskrbljeni in hkrati veseli, da stavb ne bo več

"Po tem, kar nam je investitor razložil, razumemo, kaj se je v nedeljo zgodilo. Iz prejšnjih stavb so pobrali salonitke pred rušenjem stavbe, po tej, ki je padla v nedeljo, pa je menda bilo preveč nevarno hoditi. A vendar smo vzrojili, ker želimo, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo. Še dve stavbi čakata na rušenje. Je pa res tudi, da smo veseli, da se bo ta kompleks končno uredil in da nas bo rešil teh stavb," opisuje ena od krajank. Civilna iniciativa Ljubečna, ki je bila v času, ko je svoje prostore poskušal urediti Tuš, zelo aktivna, se zaradi zadnjih dogodkov še ni sestala.

V stečajnih postopkih ni mogel ničesar kupiti

Pfajfar upa, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo. Je pa poudaril, da imajo opravka s kar 14 tisoč kvadratnimi metri strešnih kritin in da delajo vse po predpisih, kar naj bi na ogledu ugotovil tudi pristojni inšpektorat. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi poleti že začeli gradnjo skladiščnega centra. "Pet let smo iskali lokacijo, ki bi bila blizu avtoceste. Prečesal sem celo Savinjsko dolino, poskusil kupiti objekte iz stečajev, pa ni šlo. Pa ne zato, da bi mi hoteli kaj prepoceni kupiti. Veste, da nam Tuš gotovo zemljišča ni ravno poceni prodal. Za Ingrad Gramat smo bili pripravljeni dati trikrat več kot tisti, ki je kompleks na koncu dobil (kupilo ga je podjetje, ki sodi pod okrilje Ahaca in Voc Celja, četudi do tega zato, ker je z njimi povezan tudi Janez Škoberne, nekdanji direktor Cestnega podjetja Maribor, Ingrad Gramat pa je bil njihova firma, uradno ne bi moglo priti, op. p.). Kupovali smo še eno podjetje, pa je stečajni upravitelj prej prodal 500 kvadratnih metrov zemljišča na sredi kompleksa ter s tem zablokiral resne kupce. Žalostno, kaj vse se v teh stečajih dogaja," svoje izkušnje s stečajno zakonodajo opisuje Pfajfar, trgovec z okoli 300 zaposlenimi, ki bo spomladi v Krškem odprl svojo peto tehnično trgovino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta