Šaleško ogrevanje: Po dveh mesecih že nov dvig cen

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.01.2019 18:20

Ali bo breme dražjega ogrevanja spet nosilo le Komunalno podjetje Velenje, se bodo občine ustanoviteljice odločile v sredo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toplotna energija iz šoštanjskih blokov je vedno dražja.
Rozmari Petek

S Komunalnega podjetja Velenje so danes sporočili, da se je ogrevanje Šaleške doline ponovno podražilo. "Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) nam je 11. januarja poslala dopis, s katerim nas seznanjajo, da so 7. januarja na Agencijo za energijo RS poslali dopis, s katerim uveljavljajo spremembo variabilnega dela cene toplotne energije. Kot razlog za tokratno ponovno spremembo oziroma dvig cene toplotne energije v TEŠ navajajo strošek nakupa emisijskih kuponov za leto 2019. Nakup emisijskih kuponov po njihovem izračunu neposredno vpliva na variabilno ceno proizvodnje toplote, izhodiščno ceno proizvodnje toplote in ne nazadnje tudi na ceno toplotne energije pri končnih uporabnikih, s čimer se občine v Šaleški dolini ne strinjajo," so sporočili.
Nova cena tako velja že od 1. januarja in znaša 21,3 evra za megavatno uro. To je evro več, kot je znašala po lanskem novembrskem dvigu. Prvič so jim ceno ogrevanja dvignili maja 2017 (dvignili so jo na 17,25 evra za megavatno uro, prej je bila cena ogrevanja le 11 evrov za megavatno uro). Takrat so se občine ustanoviteljice odločile, da cen gospodinjskim odjemalcem ne bodo spreminjale, razliko pa mora v svoji rezervi najti komunalno podjetje. Podobno so se odločile tudi decembra, ko je cena poskočila na 20,3 evra za megavatno uro. Kako se bodo odločile zdaj, ko je razlika vedno večja, bo znano v sredo, ko se bodo občine ustanoviteljice na to temo ponovno sestale. "Komunalno podjetje Velenje za zdaj še nosi breme razlike v ceni in s tem posredno tudi občine ustanoviteljice. Obstoječi dvig za nas pomeni mesečno približno 150 tisoč evrov izgube," so še obrazložili v Komunalnem podjetju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta