Sanacija vrtcev v Celju s pomočjo države, a z zamiki

Rozmari Petek Rozmari Petek
10.07.2019 19:23

Ministrstvo izpolnjuje obljubo, da bo saniralo vrtce, vendar bo to začelo najhitreje šele v drugi polovici avgusta. Kam septembra z malčki, če prvi dve sanaciji še ne bosta gotovi, se na občini še ne sprašujejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec Mavrica v Čopovi ulici v Celju naj bi začeli sanirati v drugi polovici avgusta. 
Gordana Possnig

Ministrstvo za okolje in prostor počasi izpolnjuje obljubo, ki jo je Celju oktobra lani dal še nekdanji okoljski minister Jure Leben. Ta je ob obisku Celja staršem otrok, ki obiskujejo vrtec Hudinja, dal zagotovilo, da se nobenemu staršu ne bo več treba tako namučiti, kot so se ravno starši s Hudinje, preden so občino prepričali, da se malčki igrajo na piritnih ogorkih stare cinkarne. Tedaj je napovedal, da bo ministrstvo na svoje stroške saniralo osem celjskih vrtcev, v katerih so bile tudi prekoračene dovoljene vrednosti težkih kovin. Ob zamenjavi ministra je načrt ostal bolj ali manj enak. Sredi aprila letos se je pod ministrovanjem Simona Zajca iztekel rok za zbiranje ponudb za izvedbo del na petih vrtcih skupaj, a do danes še na nobenem od vrtcev ne poteka sanacija.

Sanacijo vrtca na Hudinji so si morali starši izboriti sami. Najslabša so tla, ki niso zatravljena. 
Igor Napast

Poletje je namreč idealen čas za tovrstna gradbena dela. Da se dela lahko izvajajo le poleti, ko je otrok manj in ko jih lahko premeščajo na druge lokacije, je že pred časom opozorila celjska občina in dodala, da lahko prav zaradi tega pogoja v Celju poleti zamenjajo zemljino v največ treh in ne petih vrtcih. A kot kaže, niti tega ne bo. Na vprašanje, koliko vrtcev bodo letos poleti sanirali in kdaj bodo sanacijo sploh začeli, so na ministrstvu pojasnili, da bodo za dva vrtca - Mavrico v Čopovi ulici, enoto vrtca Anice Černejeve, ter za vrtec Ringa Raja v Nušičevi ulici, enoto vrtca Zarja - šele predvidoma do konca tega meseca zaključili projektno dokumentacijo. "Po prejemu projektne dokumentacije za prva dva vrtca bo ministrstvo pričelo postopek javnega naročila za izbor izvajalca sanacije in hkrati pripravilo vladno gradivo za sprejetje odloka o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti tal na območju vrtcev v mestni občini Celje," pojasnjujejo na ministrstvu. "Fizična sanacija za navedena vrtca se bo lahko pričela po zaključenem postopku javnega naročila za izbor izvajalca, to je predvidoma v drugi polovici meseca avgusta," so dodali.

Ne zanima jih, "kaj bo, če bo"

Kam z malčki, saj se bodo dela zagotovo zavlekla v september, se za zdaj nihče ne sprašuje. Na občini so na to vprašanje odgovorili, da sami ne delujejo po principu "kaj bo, če bo". "Organizacijo dela v vrtcih bomo, če bo potrebno, prilagodili razmeram," so kratko odgovorili. Starši o vsem tem niso obveščeni. Na spletnih staneh omenjenih vrtcev namreč še danes visi pojasnilo, da bosta vrtca poleti zaprta zaradi zamenjave zemljin (Mavrica dodatno še zaradi celovite prenove centralne kuhinje, ki jo vodi občina Celje). Malčke iz Mavrice so tako prestavili v prostore II. osnovne šole. Malčki iz enote Zarja trenutno obiskujejo enoto Živ žav, že 16. avgusta pa se bodo spet vrnili v enoto Zarja. Kako bo potemtakem ministrstvo sanacijo sploh izvedlo?

Morali bi biti veseli sanacije, ne glede na letni čas

Po besedah poslanke Janje Sluga, ki se je najbolj zavzemala za državno sanacijo celjskih vrtcev, je celjska občina dodaten razlog, da stvari tako počasi potekajo, saj da potek ves čas "bremza". "Sam termin sanacije ne bi smel vplivati na potek del. V Zagorju so v treh tednih sanirali dva vrtca, in to tako, da malčkov menda le kakšne tri dni ni bilo v vrtcu, preostale dni so bili prisotni. Če je država po več kot 20 letih pripravljena nekaj narediti in sanirati tla v vrtcih, kjer se zadržuje najobčutljivejša generacija Celjanov, potem bi občina morala najti rešitev prostorske stiske. Gotovo obstaja način. Sploh ker jih že tako dolgo in vztrajno prosimo. S tem namenom je minister celo obiskal župana Bojana Šrota, pa še kar trdijo, da sanacija, razen med počitnicami, ni možna. Jezi me, da se ne morejo zmeniti," pravi Sluga.

Vrtec Mavrica 
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta