Še lani se je tukaj veliko dogajalo, sedaj je vse prazno: Priljubljen, a zapuščen avtokamp ob velenjski plaži

13.08.2021 18:00
Polna obala Velenjskega jezera in prazen kamp. Premogovnik Velenje z zadnjim najemnikom ni podaljšal pogodbe, prodal pa bi mu ga za bistveno višjo ceno kot drugim.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še lani se je na tem delu ob Velenjskem jezeru veliko dogajalo. Sedaj je vse prazno.
Rozmari Petek

Redni obiskovalci plaže Velenjskega jezera so se letos gotovo začudili, da ob plaži ni več kampa, kamor so včasih zavili na pijačo. No, ali pa v sanitarije, tuše, ki jih je bilo bistveno več kot na sami plaži (pred kratkim so jih sicer presenetile tudi zapornice, ki nakazujejo plačljivo parkiranje). Še bolj so bili razočarani dolgoletni uporabniki kampa, ki je bil - sodeč po komentarjih - zelo priljubljen. Prazen kamp na eni strani in na drugi restavracija Jezero, ki ne obratuje več cel teden, gotovo ne prinašata plus točk Velenjski plaži, ki je ravno na sredi omenjenih objektov, a o tem na Mestni občini Velenje (MOV) ne govorijo zelo radi.

Na vprašanje, ali jih tak videz moti, oziroma kako bi sami pomagali pri reševanju zagate s praznim kampom, so odgovorili bolj v "francoskem" stilu: "V naši lokalni skupnosti se seveda zavedamo, kako zelo pomembna so jezera in Velenjska plaža za razvoj turizma in tudi sicer za naše mesto. Zato veliko sredstev vsako leto namenimo različnim vsebinam in tudi infrastrukturi, da bi se gostje počutili kar najbolje." O sami zagati pa le: "Lastnik kampa je Premogovnik Velenje (PV), ki je že nekaj let želel kamp prodati. Sedaj imajo potencialnega kupca, zato je bilo treba kamp izprazniti."

Niso se hoteli pogajati

Da je PV že nekaj let prisiljen prodajati vse dejavnosti, ki niso direktno vezane na proizvodnjo premoga, je znano. Vseeno preseneča, da je to sezono kamp ostal neprodan in še prazen, kar pomeni, da jim predstavlja zgolj in samo strošek. Čemu zamujajo odlično sezono?

Kot razlaga zadnji najemnik kampa Božo Ovčar, so se stvari zadnji dve leti odvijale precej nenavadno: "Sam sem bil najemnik kampa od leta 2015. Dobil sem ga v zapuščenem stanju, takšnem, kot je sedaj, ko sem ga moral izprazniti. Najprej smo gostinski lokal prestavili na jezersko stran, naredili smo teraso in naenkrat so začeli k nam hoditi ljudje od vsepovsod. Prvo leto, ko sploh nismo imeli nobene reklame, smo imeli 1250 prenočitev, naslednje leto 2500, potem 5000, leta 2018 jih je bilo že 9800. Sem smo pripeljali evropsko srečanje motoristov Gold Wing," opisuje rast priljubljenosti kampa, v katerega je v tem času vložil skoraj 400 tisoč evrov.

Tako živahna so bila običajno poletja v kampu Jezero ob Velenjskem jezeru. 
Božo Ovčar

Kmalu zatem pa so se začele težave, ki so najverjetneje povezane s tem, da so tudi drugi opazili, da je v kampu velik potencial. Premogovnik Velenje Ovčarju ni želel podaljšati najemne pogodbe, ki so jo sicer sklenili za pet let z možnostjo podaljšanja za naslednjih pet let in s predkupno pravico. "Dali smo jim ponudbo za odkup kampa. Glede na to, da so kamp leta 2013 prodajali za 300 tisoč evrov in ni bilo nobenega zanimanja, in glede na stanje, v kakršnem sem ga dobil, sem jim ponudil 315 tisoč evrov. Po pol leta, nekje januarja 2019, smo mi odgovorili, da je cena 850 tisoč evrov in da se pod to ceno niti pod razno ne bodo pogovarjali," opisuje.

Deložacija ob začetku sezone

Premogovnik je nato objavil razpis za prodajo kampa, na katerega se Ovčar, prepričan o svoji predkupni pravici, ni niti prijavil. Je pa prijavo oddalo podjetje Podkrižnik iz Nazarij, ki ima v lasti tudi Herbal glamping na Ljubnem in Forest glamping v Pomurju. "Neuradno so ponudili okoli 500 tisoč evrov, pa se je Premogovnik vseeno z njimi pogajal in prišel do cene 638 tisoč evrov, meni pa so rekli, da se pod 850 tisoč sploh ne bodo pogovarjali. Na koncu so se tako dolgo pogajali, da je moja pogodba potekla. Vmes sem jih neštetokrat vprašal, kaj je s podaljšanjem, sezona je pred vrati, rezervacije so tu. Pa so rekli, nič še ne vemo. Še teden dni pred iztekom mi je gospa v PV, ki je za to zadolžena, dejala, da še nič ne ve. Potem pa sem 11. junija dobil dopis (sestavljen je bil prej), da želijo do 12. junija kamp imeti v prvotnem stanju. V tako kratkem času, četudi bi pošta prišla do mene prej, je nemogoče vse umakniti - od mobilnih hišk, lokala, terase ... Zelo hudo bi bilo tudi vse rezervacije stornirati, zato smo lansko sezono kljub vsemu izvedli," opisuje nekdanji najemnik, ki je v začetku letošnjega junija zaradi deložacije kamp v celoti pospravil.

"Zdaj se tožimo. Ker očitno imajo raje prazen kamp. Pet let smo plažo pri kampu in nižje kosili mi, čeprav to ni bila naša naloga. Sedaj se obala že zarašča nazaj, ker tega nihče ne ureja. Res smo skrbeli za kamp. Tudi prenočitve kažejo, da smo delali dobro, dolgoročno. Sedaj je tega konec. Borili pa se bomo na sodišču za ves vloženi denar. Sklenitev take pogodbe za pet let plus pet let podaljšanja s predkupno pravico, na koncu pa si ob vse ... Tega ne morem razumeti." Zavoljo razcveta kampa se je tudi MOV začela bolj zavedati možnosti, ki jih prinaša jezero, še dodaja. "Leta 2015 še niso govorili o Velenjski plaži. Ko so videli, da se tukaj da delati, so začeli promocijo."

Obenem so mu kmalu zatem z občine poslali še položnico za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). "Uvedli so mi plačilo 20 tisoč evrov! Kjer so mi obračunavali tudi točke za javno razsvetljavo, ki je še pred nekaj meseci tu ni bilo. Zaračunavali so mi točke za ogrevanje, ki ga tu tudi ni, čeprav zelo blizu teče vročevod, a ga takrat niso napeljali v to smer. Ko sem preverjal, koliko plačujejo drugi kampi, sem dobil podatek Združenja kampov Posočja, da pri njih plačujejo od 800 do 1200 evrov. Pa ti kampi so res v taki regiji, da samo odpreš in imaš polno. Že tu so se videli pritiski," še doda Ovčar.

Lučaj od Velenjske plaže uspešen kamp to poletje sameva. 
Rozmari Petek

"MOV z odmero NUSZ ni vplivala na izpraznitev kampa, ampak je najemniku potekla pogodba," na očitek na kratko odgovarjajo na občini. V PV pa zaplet opisujejo takole: "PV je Kamp Jezero prodajal po postopku javnega zbiranja ponudb. Prodaja je bila oglaševana v medijih, na spletni strani družbe PV in objavljena tudi v Uradnem listu RS. Bivši najemnik ponudbe skladno z razpisnimi pogoji ni oddal v roku, zato navedba, da ni imel enakih možnosti, ne drži. Postopek prodaje traja bistveno dlje, kot je bilo predvideno, predvsem zaradi sodnih postopkov z bivšim najemnikom, ki po poteku najemne pogodbe ni prostovoljno izpraznil nepremičnine in je ni predal v posest PV. Posest nad nepremičnino je namreč PV pridobil šele pred kratkim v postopku izpraznitve in izročitve nepremičnine preko izvršitelja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta