Sindikalistu Premogovnika Velenje je detektiv že vročil odpoved pogodbe o zaposlitvi

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.09.2022 12:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asmir Bećarević je prejel odpoved.
Rozmari Petek

Grožnja z odpovedjo zaposlitve sindikalistu SDRES v Premogovniku Velenje (PV) Asmirju Bećareviću je na hitro dobila epilog – včeraj pozno popoldne, na dan, ko je novica o nameravani odpovedi prišla v javnost, mu je odpoved na dom že dostavil detektiv. PV je detektiva najel tudi letos poleti, da ga je v dneh bolniške dva ni spremljal in beležil njegovo gibanje. Poročila detektiva so bila po mnenju poslovodstva PV podlaga za odpoved iz krivdnih razlogov, po katerem zaposleni, ki je sicer še vedno v bolniški, ne prejme ne odpravnine ne nadomestila za brezposelnost. "To je bilo je pričakovano, saj so se me strateško lotili. Predvsem po našem glasnem opozarjanju o zamrznitvi plač, slabih delovnih razmerah in predvsem o zelo slabi kvaliteti malic. Po vsem tem se je očitno poslovodstvo odločilo, da me ne želi več v podjetju," odpoved komentira Bećarević. "Hkrati me skrbi, kaj se bo v teh dneh oziroma mesecih sploh dogajalo v PV. Namreč, utemeljeno sumim, da se pripravljajo akcije, ki bodo v škodo podjetju in zaposlenim, zato so me, sem prepričan, še 'pravočasno' umaknili iz podjetja."

Kot dodaja, je imel zaradi narave bolezni s strani osebne zdravnice vseskozi dovoljenje za neomejeno gibanje po Velenju, konec avgusta je zdravnica te omejitve celo razširila na neomejeno gibanje tudi izven Velenja. "Zaposlen sem na delovnem mestu, na katerem so potrebna zelo specifična, zahtevna znanja kot tudi fizične in psihične sposobnosti. Delo v jami je zelo zahtevno, moje zdravstveno stanje je pa takšno, da trenutno nisem sposoben opravljati dela na tem delovnem mestu, a to ne pomeni, da sem nesposobna oseba. Moram še vseeno normalno živeti." Delodajalca je očitno vendarle zmotilo njegovo sindikalno življenje, ki kljub bolniški ni povsem usahnilo, česar v PV uradno zanikajo, v odpovedi pa to dajo jasno vedeti. "Res je, da skladno z ustaljeno sodno prakso ne gre za zlorabo bolniškega staleža, če gre delavec v času zadržanosti z dela zaradi bolezni k zdravniku, po otroke v vrtec ali v trgovino, oziroma opravlja krajša razumno pričakovana življenjska opravila. Opravljanje sindikalne dejavnosti, ki je delavec sploh ni zanikal (zanikal ni niti srečanja z novinarko časnika Večer), pa po oceni delodajalca ne sodi med razumno pričakovana življenjska opravila," so med drugim zapisali v obrazložitvi odpovedi.

Asmirja Bećarevića je uprava Premogovnika Velenje obtožila, da podpisi peticije ne obstajajo. Zato smo tedaj vztrajali, da jih kljub bolniški želimo videti takoj. Več kot očitno Bećarević ni zavajal. A dokazovanje, da ni lažnivec, ga je stalo zaposlitve. 
Rozmari Petek

Spomnimo, na Večeru smo se z Bećarevićem želeli srečati takoj in v živo zato, ker smo na podlagi namigov s strani poslovodstva PV prejeli informacije, da Bećarević zavaja glede podpisov. Zato smo preverili, ali očitki držijo. Izkazali so se za zavajajoče. Še včeraj, ravno v času, ko je bil detektiv z odpovedjo v rokah že na poti do Bećarevića, pa so v izjavi za javnost v PV trdili: "Sindikalna dejavnost ni bila razlog za začetek postopka odpovedi, kot to napačno zatrjuje delavec. Razlog je bil, da je delavec v času bolniškega staleža, v katerem je že od oktobra lani, večkrat kršil navodila njegove osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni. Delavec kljub opozorilu in jasnemu navodilu osebne zdravnice pravil za ravnanje v času bolniškega staleža ni spoštoval in je poleg dovoljenih sprehodov v okolici doma opravljal še vrsto drugih aktivnosti, zato je delodajalec sprožil postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga."

"Sindikalno delo je moj način življenja. Težko nekomu rečem, ne morem ti pomagati. Z veseljem mu bom, pa tudi če bi ostal brez roke ali noge. To je v moji naravi," dodaja Bećarević. Ob tem je ponovno opomnil, da ga PV maja ni hotel zaposliti za krajši delovni čas, češ da nima takšnega delovnega mesta. Zato se je bolniška nadaljevala. "Namesto da omogočijo zaposlenemu, da se čim prej rehabilitira in pride nazaj v podjetje, da je čim več v družbi, temu nasprotujejo. Izvedel sem celo, da PV pritiska na ZD, na zdravnike, kakšen režim gibanja naj zdravniki predpišejo pacientu, kar se mi zdi nedopustno. Jaz in sindikat smo opozarjali, da je PV velika proizvodnja invalidov, v invalidskem podjetju je zaposlenih skoraj 400 invalidov," dodaja. A kljub temu podjetje maja letos zanj ni uspelo najti delovnega mesta, kjer bi lahko delo opravljal štiri ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta