Sistem kolesCE v Celju odlično zaživel, še naprej urejajo tudi kolesarske povezave

16.09.2021 06:00
Začenja se letošnji Evropski teden mobilnosti. Celjska občina, ki v projektu sodeluje že dvajseto leto, ga letos pripravlja skupaj z zavodom Vozim.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izposoja koles v sistemu KolesCe je v Celju vse bolj priljubljena.
Gordana Possnig

V Celju je trajnostna mobilnost že več let strateška razvojna usmeritev, z različnimi ukrepi si prizadevajo za čistejši zrak, varovanje okolja in bolj prijazno življenjsko okolje, poudarjajo v mestni občini Celje. Da bi dosegali te cilje, izpostavljajo tudi pomen kolesarstva, pohvalijo pa se lahko z vse več kolesarskimi stezami. "Prihodnje leto bo občina zaključila s projektom ureditve mreže kolesarskih povezav. V mestu in okolici bo na novo urejenih 44 kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale udobno in prijetno kolesarjenje. Sredstva so tako iz občinskega proračuna kot iz državnih in evropskih sredstev," je pojasnil Miran Gaberšek, višji svetovalec v sektorju za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja na celjski občini.

KolesCe dobro deluje

Ob tem je izpostavil tudi vse bolj priljubljen sistem KolesCE, ki so ga uvedli jeseni 2018 in se je odlično uveljavil. Vzdrževalec sistema za avtomatizirano izposojo koles je sicer družba Nomago. Minuli teden so tako v uporabo predali nove postaje za izposojo javnih koles KolesCE. S pomočjo sredstev Eko sklada so postavili 12 novih postaj za izposojo javnih koles in priljubljeni sistem KolesCE razširili po mestnih četrteh ter krajevnih skupnosti. Kupili so tudi 71 novih koles, 43 je električnih in 28 navadnih. V Celju je kolesarjem na razpolago že 34 postaj in 178 koles. Ko bo občina dobila še električna kolesa (predvidoma še ta mesec), bo na razpolago skupno 221 koles. Projekt Širitev sistema izposoje javnih koles – Bike sharing je stal nekaj več kot 594.000 evrov. Od Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada je občina pridobila 298.750 evrov nepovratnih spodbud za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture. Ostali potrebni denar so zagotovili v letošnjem občinskem proračunu. Minuli mesec je bil po podatkih Nomaga četrti najbolj frekventen od vzpostavitve sistema KolesCE v knežjem mestu, saj so zabeležili 6074 najemov. Od vzpostavitve sistema so v Celju skupno našteli 124.643 najemov, posamezniki so prekolesarili več kot 172.000 kilometrov. Avgusta je bilo skupno 484 novih registracij, kar je največji mesečni prirast novih uporabnikov od vzpostavitve sistema. Trenutno število registriranih za celoten sistem KolesCE je 10.093 uporabnikov. Desettisoči. registrirani uporabnik sistema KolesCE je konec avgusta postal 18-letni dijak strojne šole Tilen Stanko z Vranskega.

Tilen Stanko 10-tisoči uporabnik sistema KolesCe 
Gordana Possnig

Celje se pelje trajnostno

Z novo krovno znamko trajnostnega načina premikanja Celje se pelje pa želijo na občini tako Celjane kot tudi obiskovalce knežjega mesta navdušiti ne le nad kolesarjenjem, temveč tudi nad hojo in vožnjo s Celebusom. Pri promociji kolesarskih povezav so se povezali z Zavodom Vozim. David Razboršek, predstavnik omenjenega zavoda, pravi, da kampanjo začenjajo z znamko Celje se pelje s kolesom: "V mestu, kot je Celje, je vožnja s kolesom hitra, poceni, prijazna okolju in zdrava za naše telo in um. Vsa velika mesta si sicer prizadevajo postati 15-minutna mesta. To pomeni, da lahko občani, kadar imajo opravke, pot od točke A do točke B na kolesu opravijo v 15 minutah. Celjani takšno mesto že imamo, zato vabimo vse, ki jim kolesarjenje še ni prišlo v navado, da sedejo na kolo. Prednosti, ki jih prinaša kolesarjenje, je res veliko."

Živi zdravo, potuj trajnostno

Pred vrati je tudi letošnji Evropski teden mobilnosti in bo po vsej Sloveniji potekal pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Celje je ena od sedmih slovenskih občin, ki bodo prejele priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti. Na občini skupaj z Zavodom Vozim in v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Policijsko postajo Celje, Centrom za krepitev zdravja, NIJZ in celjskimi vrtci ter šolami pripravljajo bogat program različnih aktivnosti, namenjenih vsem generacijam. V času Evropskega tedna mobilnosti pa bo Celebus na vseh linijah vozil brezplačno. "Parkirna dneva" bodo pripravili v četrtek in prihodnjo sredo med 9. in 14. uro.

Varno na kolesu pred II. osnovno šolo v Celju 
Arhiv šole

Prireditve v tednu mobilnosti pripravljajo tudi v Laškem, kjer bo občina danes ob 15. uri s partnerji projekta Večnamenske rekreacijske površine in trajnostna mobilnost odprla postajo sistema izposoje koles v Hudi jami v Rečici (pri sindikalnem domu). uro kasneje pa bo v Debru še otvoritev pumptacka, v sklopu katerega bo tekma za državni pokal Pumpaj Slovenija s spremljevalnim programom Grbine so fine 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta