"Sošolci me ignorirajo. Ne vidim izhoda"

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.09.2019 16:08

V Celju so kot nadgradnjo programa To sem jaz izdali priročnik, s katerim lahko razredniki mladostnikom močno olajšajo včasih hudo stresno odraščanje. Na voljo je brezplačno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V šoli me, odkar sta se proti meni obrnili prijateljici, nihče ne mara. Po socialnih omrežjih nagovarjata vse sošolce, da me morajo izključiti iz skupin. Nočem, ne morem več tako hoditi v šolo, kjer me ignorirajo, razredničarka pa tega sploh ne opazi. Ne vidim izhoda." Resnični primer trinajstletnice, ki še zdaleč ni osamljen. Odraščanje je danes kdaj celo bolj kruto, kot je bilo pred prihodom socialnih omrežij, česar se v Celju, kjer so že pred 18 leti začeli s programom To sem jaz krepiti duševno zdravje mladih, še kako zavedajo. "Lani smo opravili pregled duševnega zdravja in ugotovili, da nam težave naraščajo v vseh starostnih skupinah, še najbolj pa v skupini med 15. in 19. letom. Naraščajo stresne motnje, motnje prilagajanja, tesnobne motnje ... Mnoge so takšne, pri katerih lahko s preventivo, promocijo, usmerjenimi delavnicami dejansko dosežemo zmanjšanje ali celo preprečevanje teh težav," opisuje predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuša Konec Juričič.

Videti svet s perspektive drugega

Zelo veliko lahko za zmanjšanje težav, ki v stisko spravljajo mladostnike, naredijo učitelji. Vsi, ne glede na to, kateri predmet sicer poučujejo in koliko imajo tovrstnega predznanja. V Celju so namreč izdali brezplačen prenovljen priročnik za preventivno delo z mladostniki Zorenje skozi To sem jaz, ki vsebuje natančen opis izvedbe desetih delavnic, ki jih lahko denimo razredniki uporabijo pri razrednih urah.

Luknja, ki kliče po intervenciji

Enako mnenje ima tudi dr. Zora Rutar Ilc z Zavoda RS za šolstvo. "To je trenutno najbolj preverjen in domišljen pristop, ki premošča vrzel v tem, kaj se v šolah ne dogaja, pa bi vendarle lahko bil standard. V šolah ni predmeta s tega področja. Tudi učitelji tega znanja sicer nikjer v sistemu izobraževanja ne dobijo. Ne učijo se ravnanja z učenci, reagiranja in prepoznavanja psihosocialnih stisk otrok. To je velika luknja, ki kar kliče po intervencijah na vseh koncih. Projekt To sem jaz to vrzel vsaj malo blaži in je dober pristop za preprečevanje medvrstniškega nasilja na dolge proge. Če bi v vsaki šoli, v vseh razredih šli skozi te delavnice, potem bi imeli vsaj minimalne izkušnje v tistem, s čimer bi vsi ljudje morali biti opremljeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta