Splošna bolnišnica Celje: Robotska kirurgija je utečen način dela

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.05.2020 06:31

Z robotskim sistemom po večini operirajo bolnike z rakavim obolenjem, doslej opravili že 2999 tovrstnih operacij za bolnike iz celotne Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robot Da Vinci na delu v celjski bolnišnici 
Arhiv Splošne bolnišnice Celje

V senci epidemije koronavirusa je v maju minilo deset let od prve robotske operacije v Splošni bolnišnici Celje, takrat so z robotom odstranili rakavo prostato. Od tedaj do danes so opravili 2299 uroloških robotskih operacij. Robotsko asistirano kirurgijo so v bolnišnici v zadnjih petih letih postopno uvajali tudi na področje abdominalne kirurgije, kjer so doslej opravili 71 posegov na debelem črevesu in danki.
Na področju urologije je večina opravljenih operativnih posegov povezana z radikalno odstranitvijo rakave prostate (2205 posegov). So pa na tem področju z robotskim sistemom v tretji največji bolnišnici pri nas opravljali operacije tudi na ledvicah, sečevodih, mehurju in nadledvični žlezi.
Dolga leta so robotsko asistirano kirurgijo v Sloveniji izvajali le v celjski bolnišnici, skoraj dve tretjini robotsko asistiranih operativnih posegov so opravili pri bolnikih iz drugih regij. Bolnišnica je pri tem vložila veliko lastnih sredstev za zagotovitev materialne opreme, potrebnega vzdrževanja, zagotovitev izobraževanja kadrov različnih profilov ter učinkovite organizacije in logistike, prilagojene robotski kirurgiji.

Sandi Poteko, zdravnik, ki je prvi v celjski bolnišnici operiral z robotom
Arhiv Splošne bolnišnice Celje

Uvajanje robotskih operacij vodil dr. Sandi Poteko

Na področju urologije je uvajanje robotsko asistirane kirurgije vodil specialist urologije Sandi Poteko. Poleg njega sta v bolnišnici za samostojno delo na tem področju usposobljena še dva kirurga, tudi specialista urologije. Na področju abdominalne kirurgije robotsko kirurgijo v dejavnost uvaja Igor Černi, ki je za zdaj edini samostojni kirurg na tem področju. Za delo z robotskim sistemom je usposobljenih še šest kirurgov asistentov, več ekip instrumentark in več ekip anestezije ter ekipa na patologiji. Funkcionalno izobraževanje izvajalcev je najprej potekalo v tujini, kjer je bil zdravstveni kader na nekajdnevnih izobraževanjih. Zdravnike, ki se zdaj uvajajo v delo z robotskim sistemom, učijo že domači izkušeni kirurgi.

Zaradi doplačil za robotske operacije tudi na sodišču

V celjski bolnišnici so za prvo robotsko operacijo raka prostate od zavoda za zdravstveno zavarovanje dobili okoli 4000 evrov, toliko kot za najdražjo klasično ali laparoskopsko operacijo. 2400 evrov doplačila jim je ZZZS priznal šele s podpisom aneksa 1. junija 2013. Se je pa bolnišnica pred leti zaradi robotskih operacij oziroma doplačil pacientov v višini 1500 evrov pred podpisom aneksa ZZZS znašla na sodišču. Kot smo tedaj poročali, je ZZZS od celjske bolnišnice zahteval vračilo 162 tisočakov zaradi teh doplačil. Pacienti so se sicer sami prostovoljno odločili za to doplačilo. Zavarovalnica je bolnišnico neuspešno tožila za 135 tovrstnih doplačil, njihovo tožbo je dokončno zavrglo vrhovno sodišče. V sodnem postopku je celjska bolnišnica uspela dokazati, da tudi z doplačilom zavarovancev za robotsko operacijo prostate niso pokrili niti dejanskega stroška operacije, kaj šele, da bi si ob tem v bolnišnici povečali svoje premoženje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta