Število hospitaliranih v celjski bolnišnici se počasi znižuje

Gordana Possnig
18.12.2020 14:10
Vsi vpleteni pozivjao, da naj se občani v prihajajočih Božično novoletnih praznikih držijo preventnih ukrepov, da tretji val epidemije covida, ki se napoveduje sredi januarja, ne bo prehud
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom ob Savinji Celje (foto: Gordana Possnig)
Gordana Possnig

Poveljnik Civilne zaščite regijskega štaba Zahodne Štajerske Janez Melanšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje Teodor Goznikar, župan občine Zreče mag. Boris Podvršnik, direktorica Doma starejših Laško Janja Podkoritnik Kamenšek, direktorica Doma upokojencev Polzela Eva Lenko in direktorica SeneCura Dom starejših občanov Vojnik Breda Božnik so na tradicionalni videokonferenci predstavili aktualne razmere o stanju bolezni Covid-19 v Zahodno Štajerski regiji.

Janez Melanšek je poudaril uspešno sodelovanje vseh 33 občinskih stavb Civilne zaščite z Regijskim štabom Zahodne Štajerske. Povedal je, da njihovo delovanje vsakodnevno v drugem valu traja že 60 dni na različnih ravneh, s katerim skušajo čimbolj zajeziti epidemijo. Dnevno je o njegovih besedah povprečno aktivno 185 pripadnikov Civilne zaščite. Zadnji podatki kažejo, da je v regiji aktivno okuženih 12322 občanov. V celjski bolnišnici je zaradi Covida umrlo 198 oseb, v Bolnišnici Topolšica pa 4 bolniki.

Strokovni direktor celjske bolnišnici mag. Franc Vindišar je povedal, da je trenutno stanje v bolnišnici stabilno, zmanjšuje pa se tudi število hospitaliziranih oseb. To je danes 137, 20 bolnikov se zdravi na intenzivni negi. Prihodnji teden bodo uredili dodatno sobo na Covid intenzivi s petimi posteljami. Doslej so v drugem valu obravnavali v bolnišnici že več kot 900 bolnikov, do novega leta bo ta številka znašala okoli 1000.

"Glede na to, da se govori že o tretjem valu epidemije, do katerega naj bi prišlo sredi januarja, bomo v celjski bolnišnici pripravili vse za odprtje še petega Covd oddelka s 30 dodatnimi posteljami. V bolnišnici smo imeli v minulem obdobju okuženih skoraj 200 zaposlenih zdravstvenih delavcev, danes je ta števila okoli 50. Zato je delo sedaj, ko so se vrnili ozdravljeni nazaj na delo v bolnišnico, tudi nekoliko lažje organizirati. Občanom bi pred prazniki predlagal, da ustvarijo svoj socialni mehurček v prihodnjih dneh, da število okužb ne bi preveč naraslo. Vsi skupaj počakajmo na cepivo, po njem s bomo lahko vrnili v bolj normalno življenje," je poudaril prvi mož stroke v celjski bolnišnici, kjer približno polovico hospitalnega zdravljenja predstavljajo Covid bolniki.

Po besedah poveljnika Občinskega štaba CZ Celje Teodorja Gozdnikarja je v Celju dnevno okuženih med 30 in 45 občanov. Je bil pa ob obisku enega izmed nakupovalnih središč v teh dneh presenečen, ko je v nakupovalnih vozičkih opazil veliko alkohola. Zreški župan Franc Podvršič je pojasnil, da imajo v občini trenutno aktivno okuženih 438 oseb, okužene pa beležijo tudi v podjetjih, ki delajo na območju njihove občine.

Z okuženimi varovanci pa se srečujejo tudi v domovih za starejše na Celjskem, kjer se v prvem valu niso srečevali. Tako imajo v Domu ob Savinji okuženih 22 varovancev, v domu starejših v Laškem so imeli skupno okuženih 75 stanovalcev. Eno izmed dveh rdečih con so vzpostavili tudi v kongresnem centru Thermane Laško. Doslej je ozdravelo 33 stanovalcev. V domu starejših Polzela so imeli doslej okuženih 74 stanovalcev stanovalcev in 14 zaposlenih, rdečo cono so vzpostavili v tamkajšnji graščini. So pa v zadnjih dneh po besedah direktorice Eve Lenko ob izboljšanju stanja zoper zoper začeli dovoliti obiske svojcev, kar je naletelo na odobravanje vseh vpletenih.

Z okuženimi med varovanci in zaposlenimi pa se srečujejo tudi v Senecura domu starejših Vojnik, kjer imajo po besedah direktorice Brede Božnik po zadnjih podatkih okuženih 42 stanovalcev, okuženih so imeli tudi 9 zaposlenih. Doslej je umrlo 18 stanovalcev doma. Se pa stanje v domu počasi izboljšuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta