Terme Olimia: Gradili bodo stanovanja za zaposlene

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.12.2019 16:21

Če želijo tuje delavce obdržati, je to edina pot, saj so že sedaj kadrovsko podhranjeni, a blagoslov morajo dati še lastniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Termah Olimia bodo težave s pomanjkanjem kadra reševali z gradnjo bloka za delavce od drugod. 
Rozmari Petek

Za Termami Olimia, ki so lastnice tudi hrvaških Term Tuhelj, je novo rekordno leto. Prihodki bodo letos znašali okoli 34 milijonov evrov, "kar je polovico več, kot smo jih imeli pred petimi leti," opisuje direktor Florijan Vasle. Do konca leta naj bi na lokaciji v Podčetrtku ustvarili več kot 375 tisoč prenočitev, v Termah Tuhelj pa 130 tisoč. Več kot desetodstotno rast pripisujejo inovativnim in racionalnim naložbam zadnjih let, a ta se bo, če ne bodo pridobili delovne sile, zaustavila. "Delo v turizmu je težko, saj običajno naši zaposleni delajo takrat, ko drugi počivajo. Na silvestrovo denimo bo pri nas delalo od 140 do 150 ljudi. Imamo 320 zaposlenih, od teh je okoli 50 tujcev, manjka pa nam gotovo še okoli 20 zaposlenih. Smo torej kadrovsko precej podhranjeni," opisuje Vasle.
Sam meni, da razlog za pomanjkanje kadra niso nizke plače, ker da so te "korektne in v branži zdraviliškega turizma celo najvišje. Povprečno znašajo okoli 1500 evrov. Lani smo izplačali tudi najvišje božičnice, letos bodo najverjetneje še nekoliko višje. Vsakemu bi radi izplačali tisoč evrov neto." Razlog za pomanjkanje kadra naj bi tako po Vasletovem bil v nemogočih, skorajda nehumanih delovnih razmerah, saj delajo petek in svetek. In ker se je kadrovski bazen v okolici Podčetrtka izpraznil, delovno silo iščejo tudi v tujini, predvsem v nekdanjih jugoslovanskih republikah, kjer je še vedno najmanjša jezikova bariera. "A to je kratkoročna rešitev. Ne delamo si utvar, da bodo ti delavci pri nas pognali korenine. Zato poskušamo tudi s štipendiranjem. Razpisali smo veliko štipendij, vsaj deset, sprejel pa jo je le en dijak. Dandanes se dijaki nočejo vezati na enega delodajalca. Zato kot dolgoročno rešitev vidimo gradnjo stanovanj za delavce. Morda se komu zdi, da smo malo čez les, ker vlagamo denar v to. Vendar sedaj so tuji delavci začasno v naših mobilnih hiškah in sobah. To ni dolgoročno. Tako si ne morejo ustvariti družine. In če bodo naši nadzorniki to potrdili, bomo v letu ali dveh v središču Podčetrtka postavili blok z 20 stanovanji," opisuje Vasle.
Ravno Terme Olimia so bile sicer pred časom v javnosti okrcane, da svojim tujim delavcem zaračunavajo visoko najemnino za stanovanja. Vasle poudarja, da so ti delavci pravzaprav bili v primerjavi z domačini zaposlenimi v privilegiranem položaju, saj so za stanovanje plačevali daleč najmanj, od 50 do 150 evrov, odvisno od tega, katere stroške so imeli z najemnino pokrite.
Poleg gradnje stanovanj v prihodnjem letu načrtujejo še razširitev restavracije Breza, kotlovnice in parkirišča, ki včasih ne zadostujejo več za vse obiskovalce. Zgolj novembra, ko zdravilišča običajno niso polna, so imeli kar 90-odstotno zasedenost kapacitet. Decembra pa so že povsem zapolnjene. Največ gostov, okoli 60 odstotkov, je še vedno domačih, med tujci pa tradicionalno prevladujejo Italijani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta