Težka tovorna vozila otežujejo vsakdan ljudem v Zidanem Mostu

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.07.2019 15:37

Na dan se po dotrajani in ozki cesti skozi Zidani Most pelje tudi do 90 tovornih vozil, težjih od 7,5 tone. Edina rešitev bi bila, da se tovorni promet v celoti prepove, izpostavljajo v krajevni skupnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovornjaki množiččno vozijo preko mostu čez Savinjo v Zidanem Mostu. 
Arhiv KS Zidani Most

Krajani Zidanega Mosta se že leta srečujejo z obremenjeno cestno povezavo skozi naselje, težave pa še dodatno povečujejo težka tovorna vozila, ki se vsakodnevno vozijo skozi kraj. Ozka in dotrajana cesta nima, kot pojasnjuje predsednik krajevne skupnosti Zidani Most Franc Babič, niti pločnika za pešce. "Ob tem pa je cesta tako ozka, da se dve tovorni vozili ne moreta srečati. Velikokrat pride zaradi tovornih vozil do situacije, da promet za nekaj časa obstane na obeh straneh ozkega mostu čez Savinjo. Vse to prometno situacijo v kraju še dodatno poslabšuje in tudi hromi. Najbolj problematičen cestni odsek sicer poteka na eni strani od nekdanje cementarne pa preko mostu čez Savinjo vse do železniške postaje. Na drugi strani pa je nemogoče varno hoditi peš vse od Radeč do železniške postaje v Zidanem Mostu. Ob tem pa je v celem naselju le en sam prehod za pešce. Pešci morajo na obeh straneh ceste nato hoditi tik ob prometni cesti, kar pa je zaradi gostote prometa zelo nevarno. Edina rešitev bi bila, da se tovorni promet skozi kraj v celoti prepove," pojasnjuje prvi mož krajevne skupnosti Franc Babič in ob tem doda, da sta njihove zahteve po ureditvi v zvezi z vožnjo tovornega prometa skozi kraj že pred časom najprej podprla poslanka SMC Janja Sluga, sedaj pa še poslanec SD Matjaž Han, tudi sam Radečan. O prometnih težavah kraja pa so nedavno na zboru krajanov razpravljali tudi tamkajšnji prebivalci.

Pobuda infrastrukturni ministrici

In prav poslanec Han je v zvezi s problematiko tovornega prometa po omenjenem zboru krajanov podal poslansko pobudo infrastrukturni ministrici Alenki Bratušek. "Opozorila Krajevne skupnosti Zidani Most o veliki intenzivnosti prometa, o hrupu, uničenju obcestnih stavb ter zmanjšane varnosti, ki jih ta intenziteta prinaša, so v preteklosti deloma padla na plodna tla in danes za državno cesto G1-5 velja splošna omejitev tovornega prometa v skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, ko po tej cesti ne bi več smela voziti tovorna vozila s preseženo maso 7500 kilogramov. Žal pa v praksi ni tako. Različna obnovitvena dela na tej cesti, kot tudi druga delovišča ob njej, zaradi dovoza potrebnega gradbenega materiala terjajo vožnjo po cesti tudi tovornih vozil in drugih strojev, ki presegajo dovoljeno maso. Praksa pa kaže tudi na številne kršitve. Tamkajšnji prebivalci pričajo tudi o več kot 90 tovrstnih vozilih na uro," pojasnjuje v poslanski pobudi ministrici poslanec Han.

Tovornjaki množično vozijo preko mostu čez Savinjo v Zidanem Mostu.  
Arhiv Ks Zidani Most

Policisti letos oglobili le 9 kršiteljev

Za odgovor glede domnevnih številnih kršitev voznikov tovornih vozil smo se obrnili tudi na celjsko policijsko upravo. Kot so zapisali, je promet za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, prepovedan na odseku ceste Celje-Krško. Prometna znaka za prepoved na tem odseku stojita v Celju in Krškem, promet pa je izjemoma dovoljen za lokalni promet.
"Iz tolmačenja, ki smo ga prejeli od ministrstva, je razvidno, da vozilo, ki je vožnjo začelo npr. v Zagrebu in potuje v podjetje na območju Celja, omenjeno cesto lahko uporablja. Ker je razdalja med Celjem in Krškim okoli 40 kilometrov, pa se v praksi srečujemo s primeri, ko vozila, ki uporabljajo omenjeno cesto, spadajo med izjeme med omejitve za tovorni promet," pojasnjujejo na policiji in ob tem dodajajo, da vsakodnevno kontrolirajo tovorna vozila in ukrepajo v primeru kršitev. "Vozniku v primeru kršitev izrečemo globo, zoper njegovega delodajalca pa uvedemo postopek o prekršku. Letos smo tako na območju Policijske postaje Laško zaznali devet tovrstnih kršitev," sporočajo s celjske policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta