Tihi beg bank iz manjših občin: Med ljudmi je završalo, župani ogorčeni

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.05.2020 06:30

Kapitalu nič več ni dovolj, komentirajo ogorčeni župani občin, v katerih s 1. junijem bančne poslovalnice Abanke zapirajo svoje edine enote, ponekod celo bančne avtomate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovalnico nekdanje Banke Celje, sedaj Abanke, v Zrečah po 33 letih delovanja zapirajo. 
Štefan Posilovič

V Zrečah je te dni završalo - namesto odgovora na pozive župana Borisa Podvršnika Abanki, naj enoto, ki so jo zavoljo koronavirusa 23. marca začasno zaprli, odpro vsaj v času, ko ljudje prejemajo pokojnine, sta mu v torek predstavnici Abanke prišli pojasnit, da banko s 1. junijem letos za vselej zapirajo. "Že to, da na uradni poziv nisem dobil uradnega odgovora pristojnih, temveč le pomirjajoče klice piar službe, ni bilo za nikamor. Šele, ko sem malo vzrojil, pa sem dobil obisk dveh uslužbenk, ki sta prinesli še slabšo novico," slab način komunikacije opisuje Podvršnik. Predstavnici naj bi mu bili razložili, da se je za zaprtje odločilo vodstvo banke. A ne zaradi koronakrize, temveč zaradi racionalizacije in optimizacije poslovanja, ki poteka v skladu s postopki statusnega preoblikovanja skupine NKBM, katere del je sedaj tudi Abanka. Strankam naj bi banka to sporočila naslednji teden. "Menda nas je deset takšnih. Tega ne razumem, ker mi smo ena bolj uspešnih občin. Imamo turizem, v podjetjih v Zrečah dela 4300 ljudi, kar je več, kot je delovno aktivnih Zrečanov. To poslovalnico smo v kraju imeli 33 let. Je edini bančni servis v občini. Ob tem, da bankomat večkrat sploh ne dela. Ravno zadnje dni tri dni sploh ni obratoval," še dodaja župan.

Peticija in civilna iniciativa za ohranitev banke

Nejevolja se ni končala na tem mestu. Zelo kmalu zatem, ko je občina to novico objavila na svoji spletni strani, so se prebudili občani in oblikovali civilno iniciativo, ki je zgolj v torek zvečer in včeraj dopoldan preko spletne peticije zbrala že 200 podpisov proti zaprtju poslovalnice. "Zaprtje poslovalnice bi predstavljalo velike težave starejšim občanom, ki niso navajeni uporabe sodobnega elektronskega bančništva," so zapisali avtorji peticije. Te težave so se pokazale že v minulih tednih, ko je bila poslovalnica zaprta; vrstam pred bančno poslovalnico v Slovenskih Konjicah ni bilo konca. "Lahko bi ubrali vsaj bolj mehak pristop, da bi bila denimo poslovalnica odprta vsak drugi dan ali kaj podobnega, ne pa, da so udarili z vsemi topovi," dodaja Podvršnik.

Vojnik: odpeljali bodo še bankomat

Kot strela z jasnega je podobna novica doletela tudi Vojničane. Le s to razliko, da do vojniškega župana Branka Petreta še nihče ni stopil in mu to uradno pojasnil. "Sam sem konec aprila slišal takšne govorice, zato sem vprašal vodjo izpostave, kaj je na tem. Ta mi je potrdila, da je to res. Še bankomat, ki je na objektu, bodo odpeljali. Popolnoma sem zgrožen in razočaran. Tega sploh ne razumem, saj je poslovalnica v teh dneh normalno obratovala. Obiska imajo vedno dovolj. Ko so v občini zapirali pošti v Novi Cerkvi in na Frankolovem, sem jih nekako še lahko razumel; obiska ni bilo. Jaz sem jih pa ravno pred kratkim spraševal, ali je možno, da bi tudi v Novi Cerkvi postavili kakšen bankomat," opisuje Petre. Zgroženo dodaja: "Če v občini z devet tisoč ljudmi banka nima potenciala, potem pa ne vem, kaj naj še naredimo. Se naj vsi preselimo v Ljubljano? Bomo na deželo hodili le še spat? To je ultrakapitalizem."

Tudi bankomat naj bi s stavbe Abanke v Vojniku zaprli. 
Irena Zakonjšek

Ukinja se tudi poslovalnica v Rogatcu

Ravno včeraj dopoldne je podoben obisk kot zreškega župana doletel še župana Rogatca Martina Mikoliča. Sporočilo in razlogi, zakaj zaprtje, so bili enaki. "Nova strategija, lastniki, racionalizacija … V vzhodnem delu Slovenije naj bi zaprli enajst poslovalnic. Že pred mesecem in pol, ko so povedali, da poslovalnico zapirajo zaradi korone, jim nisem verjel, da bo to le začasna rešitev. Ko bi nam pustili, da bi vsaj dvakrat na teden obratovali. To bi starejšim ogromno pomenilo, ne pa, da nas napotujejo v Rogaško Slatino," opisuje Mikolič. Začasnost ukrepa se je doslej za resnično izkazala le v Podčetrtku, kjer štejejo dobrih tri tisoč občanov. Tam so po vmesnem zaprtju poslovalnico spet odprli. Je pa res, da so pred leti poslovalnice zaprli v Kozjem, v Bistrici, zato so očitno to pa le morali pustiti, dodaja Mikolič.

Premajhni za sodoben standard

V regiji smo trenutno našli tri bančne poslovalnice, ki so na odstrelu. Kje se bo v kratkem zgodilo podobno? "Zagotovo ne gre za deset ali celo enajst poslovalnic, res pa jih zapiramo pet. Poleg naštetih še poslovalnico Celje v Miklošičevi ulici in v Kobaridu. In razlog ni covid-19, temveč gre za del rednega procesa. Gre za poslovalnice, ki ne ustrezajo standardom. Vsako leto jih pregledamo, kdaj kakšno tudi odpremo," so pojasnili v Abanki. "Odločitve o optimizaciji poslovne mreže sprejemamo na podlagi podrobnih analiz poslovanja enot in potenciala širšega okolja. Poslovalnica Zreče je manjša poslovalnica, ki je že danes odstopala od minimalnih standardov, ki jih sicer v Abanki zagotavljamo našim strankam, zato smo se odločili, da stranke preusmerimo v poslovalnico v Slovenskih Konjicah. Ta je od Zreč oddaljena približno pet kilometrov, prostori so večji, kar strankam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo in več zasebnosti pri opravljanju njihovih bančnih storitev." Obljubljajo tudi, da bodo poskrbeli za tedenski prevoz najbolj ranljivih skupin v Slovenske Konjice. Ko bo združitev Abanke z Novo KBM popolna, pa bodo lahko storitve opravljali v poslovalnicah pošte in Nove KBM, so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.