Trgovina zrasla iz želje po pomoči dijakom

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.12.2019 19:59

V Šolskem centru Velenje odprli trgovino z rabljenimi oblačili z namenom, da dijakom omogočijo lažje priti do bund in tudi maturantskih oblek. Dijaki vadijo poklic trgovca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgovina Trend, ki deluje v sklopu Šolskega centra Velenje, zbira denar za socialno šibkejše dijake.
Šc Velenje

Vsak dan med 10. in 13. uro je v Velenju odprta prav posebna trgovina Trend. V njej so lično zložena oblačila, podarjena oblačila. Blagajne nima, saj sprejema le prostovoljne prispevke, trgovci pa so sami mladi ljudje. Tisti, ki se šele šolajo za poklic trgovca. Še ne videno? Res je!
Šola za storitvene dejavnosti, ki deluje v sklopu Šolskega centra Velenje, je prva, ki se je česa takega domislila. In sicer povsem po naključju. "Bilo je lani. Pripravljali smo se na ekskurzijo in ugotovili, da nekateri dijaki nimajo toplih bund. Tako smo začeli zbirati rabljene bunde ter dijakom, ki te niso imeli, na skrivaj pokazali, kaj imamo, in da si to lahko vzamejo, če želijo. In so," opisuje Maša Kolšek, učiteljica, ki poleg tega, da dijake poučuje o tekstilu, vodi veliko skupino prostovoljcev na šoli.
"Potem smo začeli razmišljati, da bi lahko oblačila ponudili tudi drugim, da bi tako dobili kakšen prostovoljni prispevek za dijake, ki si denimo ekskurzije sploh ne morejo privoščiti. Tako smo ubili dve muhi na en mah - nekateri so poceni prišli do oblačil, denar, ki se s tem zbere, pa gre v sklad za pomoč dijakom," nadaljuje Kolškova. Tako so lani prvič za nekaj dni odprli trgovino, v katero so lahko po oblačila prišli tudi drugi Velenjčani.

Tri muhe na en mah

Po lanskem uspehu "začasne" trgovine se je ravnateljica šole Mateja Klemenčič odločila, da uredijo stalne prostore zanjo in jo znova odprejo vsem. V pritličju stavbe D sedaj že pri vhodu pozdravlja trgovina Trend, ki so jo odprli ravno na mednarodni dan prostovoljstva.

Nevidno učenje in podiranje tabujev

"Če kdo vpraša, po čem je prepoznavna naša šola, je odgovor jasen: po takšnih stvareh. Mi se ne znamo ukvarjati z elektriko, omogočimo pa dijakom, da ustvarjalno preživijo srednjo šolo, da se sicer morajo še malo le učiti, a z veseljem. To je, bi lahko rekli, nevidno učenje, ko mislijo, da se sploh ne učijo, dejansko pa od tega ogromno odnesejo," še nadaljuje ravnateljica.

Ravnateljica Mateja Klemenčič in idejna vodja trgovine Maša Kolšek
Rozmari Petek

Zbirajo maturantske obleke

Ker so na šoli, kjer imajo velik posluh za socialno šibke, opazili, da je maturantski ples velik družinski zalogaj, so se v minulih dneh lotili zbiranja večernih oblek, ki bi bile primerne za maturantske plese. "Že tako nekateri težko zberejo denar za maturantski ples, kaj šele, da si kupijo obleko zanj. Če lahko lepo dobiš tu za prostovoljni prispevek, stvari zelo olajša. Zadnjič je ena od dijakinj kupila obleko za mamo. Povedala je, da je bila mama zelo srečna, ko ji je obleko prinesla domov," razlaga Maša Kolšek.
"To je začetek naše trgovine. V okviru nje imamo še veliko idej. Šola je izobraževanje in učenje na dolgi rok. Prepričani smo, da bo s takšnimi metodami dela, po mojem najboljšimi, to dobra dediščina za dijake," je nenavadno trgovinico še opisala Mateja Klemenčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta