V celjski bolnišnici pred izbiro direktorja ostri očitki Guček Zakoškovi

Gordana Possnig Gordana Possnig
09.12.2020 06:00
Svet zavoda celjske bolnišnice bo jutri odločal o direktorju bolnišnice, tokrat bo izbiral med dvema kandidatoma, Margareto Guček Zakošek in Janezom Pavlinom. "Govorimo lahko o ugrabljeni bolnišnici," komentira Branko Gabrovec, ki je medtem odstopil od kandidature za direktorja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjska bolnišnica je letos nenehno v središču pozornosti. Kdo jo bo vodil v prihodnje? 
Arhiv Sbc

Saga pri imenovanju poslovnega direktorja celjske bolnišnice bo jutri na izredni seji sveta zavoda, ki bo znova odločal o prvem človeku bolnišnice, dobila novo poglavje. Člani sveta zavoda bodo morali na podlagi odločitve višjega delovnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da je bila izvolitev mag. Margarete Guček Zakošek (ki je tudi članica SMC) v začetku februarja 2018 nezakonita, znova odločati o kandidatih, ki so se tedaj prijavili za to delovno mesto. Tedaj so ob Guček Zakoškovi kandidirali še dr. Branko Gabrovec, ki je bil nezakonito izločen s seznama kandidatov, nekdanji župan Dobrepolja Janez Pavlin, ki je v preteklosti kandidiral tudi za direktorja ljubljanskega kliničnega centra, in Irena Nunčič, zdaj vršilka dolžnosti direktorja Fursa. A tokrat bodo člani sveta zavoda po navodilih sodišča odločali le še o dveh kandidatih za direktorja: o Guček Zakoškovi in Pavlinu. Nunčičeva in Gabrovec, ki so ju iz bolnišnice konec oktobra pozvali, da pisno potrdita, ali še vztrajata pri kandidaturi, sta se kandidaturi odpovedala.

O odnosih med zaposlenimi, ki so na dnu

Branko Gabrovec je svetu zavoda bolnišnice poslal še pisno obrazložitev svoje odločitve. Med drugim je zapisal, da imenovanje Guček Zakoškove ni prispevalo k dobremu poslovanju bolnišnice. "Bolnišnica je slabo poslovala v okviru sanacije po zakonu o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov. Nacionalni preiskovalni urad preiskuje bolnišnico tako zaradi novogradnje bolnišnice kot nakupa ventilatorjev. Odnosi med zaposlenimi so na dnu, v ospredju je razkol med poslovnim in strokovnim vodstvom bolnišnice. Dnevno bolnišnico zapušča tako medicinsko kot nemedicinsko osebje. Se je pa kadrovsko okrepil predvsem upravni del, in to izključno s kadri iz politične stranke, iz katerega prihaja Guček Zakoškova. Govorimo lahko o ugrabljeni bolnišnici. Ob tem pa ravnanje ustanovitelja bolnišnice - države - po pravnomočni sodbi sodišča ni odgovorno, saj mene kot kandidata postavljajo v izrazito neenakopraven položaj," je ob svojem odstopu od kandidature med drugim zapisal dr. Gabrovec in ob tem svetu zavoda predlagal, da razveljavi razpis za direktorja in omogoči ponovljen celotni postopek imenovanja

Med zaposlenimi vre

A očitno v bolnišnici, ki je ena od največjih covid bolnišnic pri nas, vre med zaposlenimi, ki želijo, da dogajanje ob zdravstvenem ministrstvu spozna tudi širša slovenska javnost. Tako smo na dopisništvo Večera prejeli pismo zaposlenih (poimensko niso podpisani), ki so ga ti pred kratkim posredovali tudi inšpektoratu za delo, predstavnikom sveta zavoda bolnišnice, ministrstvu za zdravje in kabinetu ministra. V pismu očitajo nezakonitosti bivši direktorici Guček Zakoškovi. Sodeč po zapisanem, jo pri vsem podpira tudi kadrovska služba. Očitki so povezani tudi z zaposlitvijo pomočnice bivše direktorice Barbare Gradišnik, pa z dejstvom, da je po njihovem sedanja zaposlitev Guček Zakoškova nezakonita, ker je v odpovednem roku in hkrati zaposlena kot pomočnica za upravno-pravne zadeve. V pismu je naveden očitek, da je Guček Zakoškova zaposlene odrezala od vseh informacij ali jim prepovedala kakršnokoli komunikacijo z v. d. direktorjem Draganom Kovačićem, ki je, glede na zapisano, samo podpisnik vseh dokumentov.

​Za komentar smo poklicali še predsednico sveta zavoda bolnišnice mag. Hedviko Stanič Igličar, ki je pojasnila, da se bo svet zavoda prvič sestal v novi sestavi (vlada je sredi oktobra zamenjala štiri svoje člane sveta zavoda od petih), prva njihova naloga pa bo po glede na sodbo sodišča imenovanje direktorja. Potrdila je tudi pismo, ki so ga prejeli člani sveta zavoda in tudi zdravstveno ministrstvo, ki je zahtevalo od bolnišnice dodatna pojasnila. Odločanje glede direktorja bo po mnenju poznavalcev nepredvidljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta