V celjski umetniški četrti še vedno edinstveni boemi

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.10.2019 17:53

Literarno opisani boemski stil življenja je v Celju že 15 let vsakomur na ogled - v skriti, še iz rimskih časov tlakovani ulici, ob dvorišču prijetne krčme TamKoUčeri, ustvarjajo različni umetniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuša Komplet Peperko in Maja Antončič v ateljeju Tomaža Črneja, ki je del mozaika celjske Umetniške četrti
Rozmari Petek

Do gnezdeca celjskega boemstva vodita dve poti. Prvi vhod je ob Gosposki ulici, drugi, vzporeden, bolj skrit in s tem še privlačnejši, vodi vzdolž glasbene šole v smeri pokrajinskega muzeja in knjižnice. Katerokoli pot človek izbere, že po dobrem koraku v smeri krčme z zanimivim imenom TamKoUčeri mu postane jasno, da je vstopil v drug, s časom in tabuji neobremenjen svet. V njem se zbirajo najrazličnejši umetniki, od slikarjev, fotografov, glasbenikov (tudi tistih, ki v srednji glasbeni šoli še nadgrajujejo svoje znanje) do unikatne šivilje Grete in drugih "dušic", ki so kot lepilo te nenavadne druščine.

Gostinca sledila umetnikom

Nastanek opisane združbe (večina umetnikov sicer v njej ne živi, temveč ustvarja) je splet okoliščin. Po zaprtju kultnega Kljuba, rušitvi Zamorca, ki je tudi veljal za gostilno, prijazno umetnikom, in izgubi sicer nekoliko neustreznih prostorov v sklopu nekdanjega kompleksa Vrtnica se celjski umetniki niso mogli več kje zbirati.

Nuša Komplet Peperko in Maja Antončič v ateljeju Tomaža Črneja, ki je del mozaika celjske Umetniške četrti
Rozmari Petek

Pomanjkanje regulacije kot dragocenost

Kdaj bodo koga ujeli tudi pri delu, je stvar naključja. "Ravno to je ena največjih dragocenosti tega prostora, da ni reguliran. Je pa vrelec umetnikov in idej, iz katerega bi morale črpati tudi druge kulturne sfere v Celju. Umetniška četrt je zakladnica znanja," doda Nuša Komplet Peperko, še ena dušica, ki diha predvsem za umetnost.

Jure Cvitan v svojem ateljeju Umetniške četrti
Rozmari Petek
Narcis Kantardžić je v Umetniški četrti že od vsega začetka, od leta 2004.
Rozmari Petek
Narcis Kantardžić v prostorih Likovne šole AQ
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta