V celjski urgentni center odšla z bolečino, z nje s strahom, da se je okužila s covidom

Gordana Possnig Gordana Possnig
06.11.2020 06:20

Kako je mogoče, da je bralka v necovid čakalnici na obravnavo čakala skupaj z bolnico, ki je čakala na sprejem na covid oddelek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na nekdanjem oddelku za nujno medicinsko pomoč zdaj delujejo necovid ambulante urgentnega centra.
Gordana Possnig

Da je vse več medicinskega osebja celjske bolnišnice okuženega s koronavirusom, glede na mojo izkušnjo sploh ni čudno, pripoved začne T. J. V nedeljo zvečer je bila skupaj z novinarko Rozmari Petek (pospremila jo je naključno, ne v vlogi novinarke, ampak ker ji je ob zdravstvenih težavah pomagala) priča nenavadnemu dogodku. Zaradi neznosnih bolečin v križu je prišla na celjsko urgenco.

Ker ni bila v stiku s covid bolnikom, ni imela povišane temperature ali drugih znakov okužbe, so jo poslali v necovid čakalnico. Kmalu je medicinska sestra v čakalnico na postelji pripeljala gospo z močnimi bolečinami. Ta je tarnala, da ji je slabo, in si je, medtem ko je čakala, da jo pokličejo v kirurško ambulanto, v ihti odstranila zaščitno masko. Čez čas so jo le sprejeli, po obravnavi pa so jo znova pustili v čakalnici. "Čudilo me je, ko je gospa vzela v roke telefon in si z ust odmaknila masko. Kmalu zatem je iz kirurške ambulante prišel medicinski tehnik, a je na to ni opozoril. Mislila sem si, da ji morda ni nič rekel zato, ker ve, da ji je slabo," opisuje sogovornica.

Mar ima gospa korono?

A to še zdaleč ni ključno, kar je negativno presenetilo. Iz kirurške ambulante je medtem prišlo celotno zdravstveno osebje, se postavilo precej blizu bolnici s slabostjo in se na glas pogovarjalo, da jo bodo odpeljali na oddelek covid 3. Medtem so v kirurško ambulanto pripeljali sterilizator. Nato sta bolnica in naša novinarka pomislili, ali ima gospa, ki je z njima v čakalnici, covid-19, o čemer je bolnica nato vprašala medicinskega tehnika. "Da," je mirno odgovoril. "Nič takšnega. Po petkrat na dan moramo sterilizirati kirurško ambulanto, saj prej ljudem ne piše na čelu, da imajo covid. To pokaže šele hitri test," je dejal.

Na nekdanjem oddelku za nujno medicinsko pomoč zdaj delujejo necovid ambulante urgentnega centra.
Gordana Possnig

"Kaj pa jaz, ki sem skupaj z njo v čakalnici," je še vprašala bolnica. Odvrnil ji je: "Vi ste na dovolj veliki razdalji." Medtem so njegovi sodelavci še vedno stali blizu okužene gospe in čakali, da sterilizator opravi delo.

Brez skafandrov, brez panike

Bolečinam v križu bolnice se je sedaj pridružil strah, da se je ob dolgotrajnem čakanju ob covid bolnici, ki je večkrat odmaknila masko z ust, tudi sama okužila. Preden je tehnika vprašala, je upala, da morda gospa le ni kužna, saj se medicinsko osebje ob covid pacientki ni posebej zaščitilo. "Nobenih skafandrov, kot jih vidimo po televiziji, niti rokavic niso imeli. En zdravnik je medtem prišel do nje, ko je še vedno ležala v skupni čakalnici, ji pojasnil, da jo bodo operirali, in ji ob tem še enkrat pretipal trebuh. Če so ji že naredili hitri test, mar niso mogli še toliko počakati, da pridejo rezultati? So jo morali pripeljati v običajno čakalnico in jo tam pustiti več kot uro? Tudi takrat, ko so že vedeli, da je pozitivna," se nadalje sprašuje bolnica.

Na nekdanjem oddelku za nujno medicinsko pomoč zdaj delujejo necovid ambulante urgentnega centra.
Gordana Possnig

Sogovornica je o tem pozneje obvestila svojo osebno zdravnico. "Najprej mi je dejala, da moram v karanteno. Ko sem ji opisala, da se je srečanje zgodilo v bolnišnici, pa je dejala, da gre za nizko tvegani stik, da ni nič takšnega," dodaja. "Konec tedna si bom plačala testiranje, da ne bi naslednji teden, ko se vrnem v službo, koga okužila. Še posebno pa me jezi, da je denimo moji sosedi (živimo v čisto ruralnem okolju) pred 14 dnevi policist, ki jo je brez maske videl ob cesti (bila je na sprehodu z majhnim sinom), zažugal, da tega ne sme početi, ker se aerosoli lahko še več ur zadržujejo v zraku, in da se lahko kdo, ki bo prišel za njo, okuži. Zdravstvenemu osebju v čakalnici pa se recimo to ni zdelo nič takšnega," je povedala.

Vprašanja o tem dogodku smo nato naslovili na celjsko bolnišnico, kjer so nam najprej odgovorili, da zato, ker ne poznajo osebnih podatkov naše sogovornice, ne morejo preveriti njenih navedb. Zraven smo jim sicer dopisali še uro, kdaj se je to zgodilo, ne pa tudi osebnih podatkov bolnice, saj smo pričakovali, da lahko podatke že zaradi časa preverijo.

"V bolnišnici ob vstopu zagotavljamo epidemiološko triažo že od marca 2020. Zanjo se uporablja standardizirani anketni vprašalnik, na osnovi katerega ločimo paciente na tiste, pri katerih obstaja sum, da imajo okužbo s covidom, in druge. S tem načinom se trudimo vsem, ki nimajo znakov okužbe, zagotoviti čim hitrejši dostop do zdravstvene oskrbe, brez čakanja na odvzem brisov. Na osnovi tega smo v vseh teh mesecih imeli minimalno število pacientov, ki so bili neprepoznani kot covid pacienti v čistem delu urgence," uvodoma poudarjajo. Glede zaščitnih sredstev pojasnjujejo, da vsi zaposleni uporabljajo maske, ki so predpisane v strokovnih smernicah in so jasno opredeljene glede na izvajanje zdravstvenih postopkov, ne pa na samo lokacijo, kjer svoje delo opravljajo. "Ocenjevanje kvalitete maske samo na osnovi videza je popolnoma neustrezno in nestrokovno. Uporaba rokavic je predvidena samo pri določenih postopkih, sicer pa je bistveno umivanje rok in njihovo razkuževanje. Zdravstveni delavci oskrbo in nego okuženih pacientov lahko izvedejo samo v neposrednem kontaktu. Seveda pa morajo ob tem poskrbeti za ustrezno zaščito in izvesti ustrezne postopke."

Urgentni center Celje
Gordana Possnig

Dodajajo, da je za vse paciente obvezna uporaba mask, saj s tem ščitijo zdravstveno osebje in vse druge paciente. Na to ves čas opozarja vse zdravstveno osebje. "Ker pa navedb vaše sogovornice ne moremo preveriti, bomo na to ponovno opozorili vse zaposlene na urgenci, tudi na način komunikacije. Če je ta potekala, kot je opisala vaša sogovornica, potem ni bila ustrezna, kar obžalujemo," so še zapisali in poudarili, da so ponosni na svoje sodelavce, ki z veliko mero prizadevnosti in srčnosti svoj poklic opravljajo predano in profesionalno ter skrbijo za to, da bolnišnica tudi v teh razmerah deluje in da vsi pacienti, ki potrebujejo hospitalno oskrbo, to tudi dobijo. "Delo v bolnišnici je v teh dneh zelo naporno. Ob kadrovskem primanjkljaju so urniki našega zdravstvenega osebja daljši in napornejši kot običajno. V takšnih razmerah se kdaj verjetno zgodi kakšen tak spodrsljaj, saj so ne nazadnje tudi oni samo ljudje," so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta