V Celju končno urejena mestni promet in taksi služba

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.12.2018 08:35

Predvidoma 7. januarja bo po celjskih ulicah prvič zapeljal mestni avtobus, taksisti pa bodo imeli še mesec časa, da izpolnijo pogoje novega odloka o taksi službah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek
Taksisti stranke najraje čakajo pred železniško postajo v Celju, kjer ni urejenega postajališča za taksiste. 
Rozmari Petek

V začetku šestega mandata bo celjski župan Bojan Šrot po letih čakanja končno uredil tako mestni promet kot taksi službo. Prvega Celje kljub mnogim obljubam sploh ni imelo, drugo so nekateri ne ravno povsem po krivici primerjali z Bangladešem. Župan Šrot je sicer pričakoval, da bo avtobus v pogon spravil že v prazničnih decembrskih dneh in da bi po Celju lahko vozila vsaj Božičkova linija, a zavoljo administrativnih postopkov pri zaključku projekta gradnje plinske črpalke projekta niso mogli pospešiti. Deset avtobusov, ki jih je za ta namen že pred časom kupila občina (sredstva v višini 922 tisoč evrov bo dobila v naslednjem letu povrnjena z Eko sklada), bodo namreč vozili na plin, da bi s tem čim manj obremenili okolje.
Čeprav je občina tako za nakup avtobusov kot ureditev treh novih postajališč (prav v teh dneh Voc Celje pospešeno postavlja nadstrešnice še na drugih postajališčih) in prikazovalnikov najave prihodov avtobusov prejela nepovratna sredstva, avtobusni prevozi za razliko od sosednjega Velenja ne bodo brezplačni. Dnevna vozovnica naj bi stala evro, mesečna 15, letna pa 100 evrov. Avtobuse bodo vozili Nomagovi šoferji. Po sprva neuspelem postopku izbire izvajalca prevozov so namreč izbrali podjetje Nomago, ki se je tudi v drugo edino prijavilo na občinski razpis. Koncesijsko pogodbo v vrednosti slabih 372 tisoč evrov so z Nomagom sklenili za pol leta.

Izpit iz poznavanja mesta januarja

Kdo izmed sedaj kopice taksistov pa bo tudi po novem letu še vozil po Celju, se bo šele izkazalo. Čeprav naj bi odlok, ki končno ureja delovanje taksi služb, začel veljati januarja, bo vsaj še mesec dni veljalo prehodno obdobje. Taksisti so namreč prepozno prejeli gradivo, ki je podlaga za opravljanje testa iz poznavanja znamenitosti mesta Celje, ki je po novem odlogu eden od pogojev za pridobitev dovoljenja za opravljanje prevozov. "Celjski" izpit bodo tako lahko opravljali šele januarja. "Gradiva smo sedaj vsi dobili. Kolikor sem ga že preletel, ocenjujem, da je vsebina dobra," opisuje predsednik sekcije taksistov pri celjski obrtni zbornici Viki Ašič.

Parkirišča: večni problem

Odlok bo uredil še druge pomanjkljivosti, ki trenutno zevajo pri celjskih taksistih. Svoje stranke bodo lahko vozili le v vozilih, katerih motor ustreza emisijskim zahtevam EURO 5; vse, kar bo boljše od te zahteve, bo deloma oproščeno plačila mesečne takse, ki je doslej ni bilo, po novem pa bo znašala 40 evrov, kar je celo dražje kot v Ljubljani. A taksisti si zaradi tega ne belijo glave. Nekateri namreč niti osnovni zahtevi po vozilu EURO 5 ne bodo mogli zadostiti. Predvsem pa jih skrbi, ali bo dovolj taksi postajališč. Uradno jih je sicer 36, a so določene na takšnih mestih, da taksistom oziroma njihovih strankam nikoli ne koristijo. "Povsem po predpisih gledano taksi postajališč sploh nikjer ni. So le talne označbe, nikjer pa ni prometnega znaka oziroma modrih tabel. Takšnih, kot so nekoč stale pred Celjskim domom. Nekoga, ki parkira na mesto, kjer je talna označba za taksiste, sedaj še pregnati ne moremo," opozarja taksist Asim Maslo.

Drugo priljubljeno postajališče za taksiste v centru Celja je pred nekdanjo veleblagovnico T. 
Rozmari Petek

Že iščejo nove luknje

Bo pa odlok red poskušal vzpostaviti tudi pri delu na črno. Tako bodo morali taksisti priložiti dokazilo o pogodbenem razmerju med voznikom in prevoznikom, zdravniško spričevalo voznika, kopije zavarovalnih polic in potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih. A po oceni Masla se bodo tudi v bodoče našli tisti, ki predpise zaobidejo. "Nekatere slišim, kako že danes razmišljajo, kako bodo svojo dejavnost pač registrirali v Štorah namesto v Celju ali v kakšnem drugem bližnjem mestu. To ni prav. Celjane bi morali voziti le Celjani." Ašič dodaja: "Tovrstni padalci bodo vedno možni. Tudi zato, ker lahko taksist po svojo stranko, ki ga pokliče, pride kamorkoli. Skratka, kjerkoli se lahko dobita in tu ne moreš nič." Uradno je v Celju registriranih 17 taksi služb, a koliko avtomobilov ima posamezna služba in koliko jih dnevno ali vsaj ob koncu tedna prihaja od drugod, ne ve nihče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta