V Rogaški Slatini najprej nadhod Sonce, nato razgledni stolp Kristal

25.08.2021 06:00
Nadhod Sonce v Rogaški Slatini, vreden 1,8 milijona evrov, je eden od treh projektov na širšem območju nekdanjega mizarstva v občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vizualizacija nadhoda Sonce v Rogaški Slatini, ki ga bodo začeli postavljati v teh dneh (foto: Občina Rogaška Slatina)
Občina Rogaška Slatina

V občini Rogaška Slatina bodo ta teden stekla dela za gradnjo nadhoda Sonce. Nadhod bosta do junija prihodnje leto postavila sežanski Adriaplan in ajdovska družba Petrič, v uporabi bo predvidoma septembra prihodnje leto. Na občini bodo z njim zagotovili trajnostno naravnano povezavo za promet kolesarjev in pešcev med slatinskim zdraviliščem in novim turističnim območjem ob vznožju Tržaškega hriba. Nadhod je tudi pogoj za izgradnjo 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal, za katerega pa se še natančno ne ve, kdaj ga bodo začeli graditi.

Pogodba vredna 1,65 milijona evrov

Pogodbo o gradnji nadhoda Sonca sta že podpisala župan Rogaške Slatine Branko Kidrič in zastopnik konzorcija izbranih ponudnikov za izvedbo gradnje Andrej Žiberna. Kot je ob podpisu povedal župan Kidrič, je pogodba vredna 1,65 milijona evrov. Ocenjena vrednost projekta je 1,8 milijona evrov, razliko bo zagotovila občina iz lastnih virov. "Razmišljanja o tem, kako ponovno združiti območji, med katerima je nastala ločnica z izgradnjo železniške proge leta 1903 in še posebno z izgradnjo notranje obvoznice 1989, niso nova in so desetletja predstavljala izziv za nadaljnji prostorski razvoj Rogaške Slatine. Občina je leta 2018 kot sestavni del aktivnosti za turistično revitalizacijo 'odrezanega' območja nekdanjega mizarstva zasnovala projekt, ki bi trenutno opuščeno območje v trajnostnem prometnem smislu povezal s promenado, zdraviliškim parkom in ostalo infrastrukturo v tradicionalnem zdraviliškem jedru," je pojasnil župan Kidrič in nato še dodal, da so v sodelovanju z družbo Ponting iz Maribora nastali načrti za izgradnjo nadhoda, ki bo zagotovil 182 metrov novih površin za mešani promet kolesarjev in pešcev, ki bodo imeli na razpolago 3,5 metra uporabne širine.

"Začetek nadhoda bo na parkirišču med Restavracijo Sonce in Pegazovim domom, iztek pa na novem parkirišču ob vznožju Tržaškega hriba, ki bo v okviru samostojnega projekta urejeno po sistemu P+R (parkiraj in se odpelji z javnim kolesom). Krajša pot ob parkirišču bo z nadhoda vodila še do tretjega projekta, ki ga občina načrtuje v območju revitalizacije, in to do razglednega stolpa Kristal. Razen že omenjene železniške proge in notranje obvoznice bo nadhod zagotavljal še varno prečkanje dovozne poti Pegazovega doma, potoka Ločnice, parkirišča ob potoku in ceste na Tržaški hrib," je pojasnil prvi mož Rogaške Slatine. Na občini so med razvojem projekta januarja leta 2019, kot so ga tudi prvič predstavili občinski svetnikom, prepoznali tudi možnost sofinanciranja preko nepovratnih finančnih spodbud občinam za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture, ki ga je objavil Eko sklad. Vloga za sofinanciranje je bila uspešna, decembra istega leta je bila izdana dokončna odločba o pridobitvi pravice do nepovratne spodbude v višini 1,1 milijona evrov. Ocenjena vrednost projekta je 1,8 milijona evrov, 600 tisoč evrov bo prišlo iz Eko sklada, preostalih potrebnih 600.000 evrov bo zagotovila občina iz lastnih virov v tem in prihodnjem letu.

Pogodbo za gradnjo nadvoza v Rogaški Slatini sta podpisala zastopnik konzorcija izbranih ponudnikov za izvedbo gradnje Andrej Žiberna in župan Branko Kidrič
Arhiv Občine Rogaška Slatina

Nadhod le eden od treh projektov

Nadhod Sonce je le eden od treh projektov na širšem območju nekdanjega mizarstva. Občina bo ob koncu nadhoda zgradila še parkirišče P+R, kjer bodo obiskovalci parkirali vozilo in se naprej lahko odpeljali s kolesom, na istem mestu bodo postavili tudi še dodatno izposojevalnico koles. Z nadhoda bo po dveh dvigalih neposredna navezava na kolesarsko omrežje, ki ga bodo v prihodnjem letu še dogradili. Z izvajalcem za gradnjo parkirišča bodo na občini pogodbo predvidoma podpisali prihodnji mesec.

Tretji del trojčka je razgledni stolp Kristal, ki bo tudi najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Občani Rogaške Slatine so zaradi nasprotujočih si pogledov glede njegove gradnje decembra lani sredi epidemije tudi izvedli referendum, ki se ga je udeležilo 41 odstotkov volilnih upravičencev. Gradnjo stolpa je podprlo dobrih 56 odstotkov občanov. Sprva so načrtovali, da bo stolp postavljen do konca prihodnjega leta. Zaradi referenduma pa so se zadeve zamaknile, zato si rogaški župan Branko Kidrič tudi ne upa napovedati, kdaj ga bodo postavili. So pa medtem že objavili javni razpis za njegovo gradnjo, čeprav celotna projektna dokumentacija sploh še ni objavljena. Po njegovih besedah naj bil projekt objavljen do 10. septembra, oddaja ponudb za njegovo gradnjo pa naj bi bila končana do konca septembra. Dodati je treba, da bo občina Rogaška Slatina do konca prihodnjega meseca obnovila še razgledni stolp na Janini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta