V Rogaški Slatini več okuženih, mar res zaradi referenduma o stolpu?

Rozmari Petek
22.12.2020 06:00
Porast števila okuženih nima zveze z referendumom, temveč z domom starejših, pravi župan Branko Kidrič, nekateri občani pa porast pripisujejo ravno trmastemu vztrajanju pri datumu izvedbe referenduma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eno od volišč na referendumu o izgradnji razglednega stolpa v Rogaški Slatini 
Andrej Petelinšek

V tednu po referendumu (Slatinčani so se odločali, ali podpirajo izgradnjo največjega stolpa v Sloveniji ali ne) se je število obolelih s covidom-19 v Rogaški Slatini precej povečalo. Na dan referenduma so bili v občini z novim koronavirusom okuženi 104 ljudje, do 19. decembra pa je število okuženih naraslo že na 144. Nekateri občani krivdo za porast pripisujejo izvedbi referenduma. Ravno morebiten porast okuženih je bil eden glavnih argumentov, zaradi katerega je manjšina v občinskem svetu poskušala izvedbo referenduma prestaviti na bolj ugoden čas, a jim niti s pobudo, poslano na ustavno sodišče, datuma ni uspelo premakniti.

V SD še danes ne morejo razumeti

"Še danes tega sploh ne morem razumeti, da se jim ni zdelo, da bi referendum lahko prinesel povečanje števila okuženih," komentira Andreja Flucher, svetnica SD in predsednika krajevne skupnosti Rogaška Slatina. Sama meni, da na voliščih, z izjemo volišča na I. osnovni šoli, ni bilo primerno poskrbljeno za varnost, ker na voliščih ni bilo varnostnikov, nikjer volivcem niso merili temperature, jih povprašali po njihovem počutju in podobno, kar naj bi, tako Flucherjeva, zahteval tudi NIJZ. "Tega tudi na predčasnih voliščih sprva niso počeli. Ko pa sem jih na to opozorila, so tretji dan volivcem le merili temperaturo in jih povpraševali po zdravstvenem stanju," opisuje Flucherjeva. "Tudi tega, kako so si ljudje razkuževali roke, ni nihče preverjal," dodaja. Župan Branko Kidrič, ki je v petek preko občinskih spletnih strani občane pozval k upoštevanju ukrepov, ker jim naraščanja števila okuženih v občini še ni uspelo zajeziti, pa je prepričan, da minulega dviga števila okuženih ne gre pripisati referendumu, temveč porastu števila okuženih v tamkajšnjem Pegazovem domu starejših.

Župan: OVK je delo opravila dobro

"Da bi se tri dni po referendumu že poznal tak porast, si ne znam predstavljati. Vem pa, da je 25 na novo okuženih v Pegazovem domu, kamor je virus prišel že prej, zdaj pa se jim je fronta na novo odprla," pravi Kidrič.

"Osebno sicer ne poznam navodil NIJZ, ker sem se od same izvedbe referenduma distanciral - vsa opravila je vodila občinska volilna komisija -, mislim pa, da so svoje delo zelo dobro opravili. Navsezadnje je bilo kar nekaj inšpekcijskih pregledov, pa niso našli nobene nepravilnosti. Tudi pritožb ni bilo, zgolj pohvale," dodaja Kidrič. Flucherjeva ob tem dodaja, da je bilo, če drži, da je dom že prej imel okužbe, nenavadno, da je ravno v času izvedbe referenduma bil odprt za obiskovalce. "Najverjetneje bi stanovalcem drugače težko omogočili udeležbo na volitvah. Je pa po pripovedovanjih izvedba volitev v domu bila videti tako, da je komisija prinesla lističe, obkrožila pa jih je medicinska sestra, domnevno po navodilu stanovalca," dodaja.

Koline ali referendum?

"Verjetnost trditve, da so se ljudje okužili na referendumu, je enaka trditvi, da so se ljudje okužili na kolinah," pa komentira tajnica občinske volilne komisije Petra Gašparič in dodaja, da po njenem vedenju nihče od članov in odborov skupno kar 90-članske občinske volilne komisije ni zbolel, čeravno so morali glasovanje omogočiti tudi nekaterim, ki so dejansko bili okuženi s covidom-19. "Na voliščih je bila razdalja ves čas nadzorovana. Vedno so bili ljudje na 1,5-metrski razdalji, z masko, kar pomeni, da je praktično nemogoče, da bi se kdo okužil. Temperatur tudi zato nismo merili, ker to ni bilo niti nujno. To bi bil celo zoprn poseg," dodaja Gašparičeva. Zakaj so to vendarle počeli tretji dan predčasnih volitev? "Takrat smo to počeli izjemoma, ker se je tako odločil inšpektor in ker tako ali tako vsi obiskovalci občine morajo skozi tak postopek."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta