V Velenju po nedelji brez večjih presenečenj

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.11.2018 15:39

Sodeč po anketnem vzorcu velenjskih volivcev, bo občino še naprej vodil župan Bojan Kontič, le da bo morebiti potreben še drugi krog volitev. Tudi moč SD v občinskem svetu bo še vedno stalnica, vprašljiva je moč SMC

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurse

Slab teden pred volitvami so velenjski volivci, vključeni v anketo, razmišljali takole: skoraj 50 odstotkov glasov bi dali dosedanjemu županu Bojanu Kontiču, slabih osem odstotkov bi prejela kandidatka SDS Suzana Kavaš, s tremi odstotki podpore bi ji sledil Matej Jenko, pol manj bi jih prisodili kandidatu SLS Mihaelu Letonji, kandidatka SMC Breda Kolar pa ne bi iztržila kaj boljši rezultat kot politični novinec Jože Hribar. Dosedanji župan Kontič bi največ glasov podpore prejel od volivcev s srednješolsko izobrazbo, starejših od 60 let, in od volivcev v starostni kategoriji med 46 in 60 leti.

Spet "elegantno" potrjevanje v občinskem svetu

Kontič, sodeč po anketi, tudi tokrat ne bo imel težav pri sprejemanju predloženih sklepov v občinskem svetu. V njem bo znova največ svetnikov SD (čeprav jim anketa pripisuje deset odstotkov manj glasov, kot so jih dejansko prejeli na zadnjih lokalnih volitvah, vendar anketa upošteva še odstotek neopredeljenih, ki pa ni zanemarljiv), vnovič pa bo lahko računal tudi na podporo svetnikov Desusa, ki naj bi dobili osem odstotkov glasov volivcev.

Niso znali izkoristiti priložnosti

Večjih presenečenj torej v Velenju, kjer že desetletja zmaguje stranka SD s svojim županom, ne gre pričakovati. Četudi je bilo v ponedeljek še tretjina volivcev neodločenih in se je župan nekaterim volivcem precej zameril z umestitvijo objekta oskrbovanih stanovanj. Vsake lokalne volitve se sicer najde kar nekaj izzivalcev Kontiča (še prej Srečka Meha), vendar je običajno že na začetku povsem jasno, da vsebinsko ali finančno predvolilnega teka ne bodo zmogli.

Da vsi kandidati nimajo enakih finančnih zmožnosti, se vidi že na prvi pogled. 
Rozmari Petek
SD si je lahko privoščila še plakatna mesta zgolj za kandidate za svetnike. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta