V Žalcu bo ta konec tedna spet ropotalo in odmevalo. Bumfest nikogar ne bo pustil ravnodušnega

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.01.2023 05:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina, ki je pokazala, da je tudi Večer lahko tolkalo. 
Edi Einspieler-fa Sherpa

Od petka do nedelje bo v Žalcu vse utripalo v ritmih. Dobesedno. Po dveh letih zatišja s svojo 15. edicijo nadaljuje edinstveni tolkalni festival Bumfest, ki prinaša tako številne delavnice, matineje za otroke kot večerne nastope svetovno znanih tolkalistov. Lepota festivala, ki ga v Žalcu ob pomoči Zavoda za kulturo, šport in turizem in občine od leta 2007 pripravlja profesor tolkal na žalski glasbeni šoli Dejan Tamše, je v tem, da prav nikogar ne pusti ravnodušnega, saj pokaže vso pestrost in igrivost različnih tolkal. "Stremim k temu, da publiki vedno serviramo nekaj novega. To ni festival za sladokusce v tem pomenu besede, da je zgolj glasba na prvem mestu. Skrbim predvsem za to, da v tem malem kraju približam tolkala na malo drugačen način. Če bi vztrajali z visokokvalitetno glasbo in izključno glasbo, sem prepričan, da Bumfest ne bi zdržal 15 let, ker je okolje premajhno za to. Treba je torej dati na tehtnico visoka umetniška glasbena pričakovanja in malo bolj lahkoten program, ampak v tej smeri še vedno zelo vrhunski. Strokovna publika lahko prepozna kvaliteto, da to niso neizobraženi glasbeniki, ampak visokokvalitetni, izobraženi glasbeniki, ki so našli svoje niše za svoje glasbeno ustvarjanje. To je čar Bumfesta," opisuje umetniški direktor festivala Tamše.

Še vedno brezplačne delavnice

Čar festivala je tudi, da omogoča osnovnošolcem dopoldanske matineje (te so bile takoj zasedene), sobotno dopoldne pa je namenjeno brezplačnim delavnicam. "Pripravljamo šest zanimivih delavnic, od katerih sta dve primerni za poznavalce, torej dijake, študente, profesorje, komponiste, preostale štiri so pa za splošno populacijo in so primerne za vsakega, ki so mu tolkala blizu in želi izvedeti kaj novega. Prijave niso potrebne. Ljudje preprosto pridejo, poiščejo urnik na kanalih Bumfesta, pridejo v avlo dvorane II. Slovenskega tabora, kjer so tudi večerni koncerti, in malo pogledajo ali pa tudi sami poskusijo. Njihova odločitev," doda Tamše. Med gosti na delavnicah omenja Nebojšo Jovana Živkovića. "Je legenda na klasični tolkalni sceni. Je tudi avtor več knjig, ki jih profesorji v glasbenih šolah uporabljamo. On bo predstavljal, kako poišče zvok na tolkalih, ki ga želi slišati. Kaj pri tem uporablja, kakšne palice, kakšne udarce. To je strogo tolkalna zadeva. Kontra temu je, kako igrati na kahon, to je leseno škatlo, na katero lahko vsak igra. To bo na lahkoten način pokazal Jaka Strajnar, tudi avtor več učbenikov. Kako recimo v domači delavnici izdelati boben, bo v nekaj desetih minutah razložil Nejc Boškovič. Se pravi zanimive delavnice za različno publiko."

Na Bumfestu so se zvrstile različne skupine. Na sliki skupina z Japonskega. 
Metka Pirc

Pingpong z marimbo

Jutri zvečer, pa tudi dopoldan v okviru matineje, bosta poslušalce zabavala člana dansko-avstrijske zasedbe Funky Currywurst Brothers. "Bila sta že na desetem Bumfestu, ampak z omejeno minutažo. Zdaj imata cel koncert zase in lahko pokažeta vse bogastvo, ki ga premoreta. Namreč, Peter in Johannes izhajata iz Stompa, to je priznana newyorška skupina, ki se še vedno pojavlja na Broadwayu, ampak so zaradi svoje prepoznavnosti naredili franšize na vsakem kontinentu, ker niso več mogli dohajati koncertnih turnej. Ta dva sta gojenca te šole. To je nekakšen višek, ki štrli ven. Ti glasbeniki tolkalci so po navadi še odlični akrobati in športniki na odru, tako da je res nekaj posebnega," petkov večer napoveduje umetniški direktor. Nič manj zanimiva ne bo sobota. "Sobotni Piscore so kljub mladosti svojo inovativnost pokazali s tem, da cel koncert temelji na enem inštrumentu, na marimbi. Štirje igrajo na en inštrument, ob tem pa se dogajajo pantomima, ples, humor, pingpong, namizni tenis na marimbi … Vse živo, kar ne sodi na klasični koncert. Čeprav so Španci, ne spregovorijo nobene besede v angleščini ali španščini, ampak ljudje vse razumejo, kar jim je prineslo nekatere lepe nagrade na festivalih, tudi klovnskih. Imamo pester, raznolik program, ki bo prava paša za oči in ušesa."

 

Magično-tolkalska družinska matineja

Nedeljska družinska matineja bo pa sploh nekaj posebnega, novega. "SToP kot soorganizator festivala se je povezal z Magic Aleksandrom. Mi smo stalnica na tem odru, želimo pa narediti vedno nekaj novega in moja ideja je bila, da ne želimo ne plesalca ne pevca, ampak čarodeja. Na vajah smo našli momente, kdaj njega izpostavimo, kdaj smo mi v ospredju, kdaj mi njega podlagamo, s kakšno glasbo ... ali bolj divjo ali nežno. To smo raziskovali in po mojem prišli do zanimivega koncepta, ki je glasbeno še vedno na visokem nivoju, obsega tako mirno tolkalno glasbo kot divjo. Ta magic element je pa dodaten element, s katerim se še nismo srečali, in me zanima, kako bo to sprejela publika," se veseli Tamše.

Tudi tajvanski duet NanaFormosa se je že predstavil na Bumfestu. 
Ivan Lipičnik

Vedno s cmokom v grlu

Ko so v Žalcu pred 15 leti začeli festival, je trajal celo pet dni. Tri leta so ga pripravljali v sodelovanju z Gradcem in Bjelovarjem. Skupine so en večer nastopile v Žalcu, drug večer v Gradcu in tako naprej. S tem so si znižali stroške prihoda eminentnih skupin. Ostala mesta tempa nista zdržala, v Žalcu pa kljub temu, da je vedno borba za finančna sredstva, vztrajajo. "Že 15 let delamo, pa smo vedno v dilemi, ali bomo od ministrstva za kulturo dobili sredstva ali ne. Ko se planira Bumfest za januar naslednje leto, oddajaš razpisno dokumentacijo. Potem je januarja Bumfest, rezultatov razpisa pa še ni. Se pravi, da moraš z rezervo planirati Bumfest januarja, ker ne veš, ali boš dobil denar ali ne. Smo res v hudem precepu, ministrstvo za kulturo nas pa ne more vnaprej potolažiti s tem, saj vaš festival pa ustreza vsem in bo verjetno dobil. To je začarani krog … Vsakič, ko se zamenja struktura, gremo na novo, kot da smo od včeraj. Mi se moramo strogo zanašati na polno dvorano. To je naš glavni vir pokritja festivala." K sreči je trenutno videti, da bodo dvorane povsem polne. Petkovi matineji in petkov večer so bili takoj zapolnjeni, nekaj mest je le še za sobotni in nedeljski koncert.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta