V Žalcu spet strah zaradi pitne vode, ki jo morajo začasno preventivno prekuhavati

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.03.2023 15:45

V okolici Šempetra, kjer se je jeseni vsaj 100 ljudi okužilo z vodo, morajo vodo spet prekuhavati. A kot mirijo v komunalnem podjetju, je tokrat nastala zgolj zakalitev. Kloriranje tokrat ni zatajilo. Kaj kažejo analize?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav so imeli znova težave na vodovodnem sistemu, tokrat prebavne težave nekaterih občanov niso povezane z vodo, meni direktor JKP Žalec. 
Andrej Petelinsek

"Uporabnike pitne vode v naseljih Ločica ob Savinji ter Spodnje in Zgornje Grušovlje obveščamo, da je prišlo ob odzračevanju vodovodnega sistema do povečanja motnosti pitne vode. JKP Žalec zato izdaja ukrep prekuhavanje pitne vode za uporabo v prehrani," so v ponedeljek popoldan iz JKP Žalec sporočili svojim uporabnikom, medtem ko so nekateri med njimi že sporočali, da imajo, podobno kot lani jeseni, že od sobote prebavne težave. Takrat je zatajil klorirni sistem, več kot sto občanov je pomoč zaradi prebavnih težav poiskalo na celjski urgenci. "Ta primer ni niti slučajno podoben lanskemu. Prebavne težave nekaterih nikakor ne morejo biti povezane z vodo, saj je bila v ponedeljek opoldan sporočena motnja," odgovarja direktor JKP Žalec Janez Primožič.

"V ponedeljek ob 12.12 smo prejeli obvestilo, da na področju Šempetra ni dobave pitne vode. Ugotovili smo, da je vzrok prekinitve dobave vode okvara na cevovodu v bližini industrijske cone Aero Šempeter. Počila je cev na tako imenovanem transportnem vodu vodovodnega sistema Šempeter. Z ustrezno preusmeritvijo vodovoda smo do 12.50 omogočili vsem odjemalcem, razen trem gospodinjstvom vodovodnega sistema Šempeter, nemoteno oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo," opisuje direktor. Popoldan pa so prejeli obvestilo krajana Ločice ob Savinji, da na njihovem področju iz pip priteka motna voda. "To se je zgodilo ob priklapljanju sistema," pojasnjuje Primožič, "saj je bila okvara na malce večji cevi, in ko se je ob tem hipoma spremenil tlak vode v ceveh, je to povzročilo dvig usedlin v ceveh, kar se je odrazilo v motnosti vode. Na osnovi tega obvestila smo ob 16.20 preverili kakovost vode v Ločici ob Savinji. Opravili smo interne mikrobiološke analize vode, preverili vsebnost klora in opravili meritev motnosti. Ugotovili smo, da je klor prisoten, se pravi, da je voda dezinficirana. Mikrobiološka analiza je pokazala mikrobiološko neoporečnost vode. Zaradi visoke motnosti, ki se je intenzivirala ob ponovni priključitvi transportnega voda v sistem, smo preventivno izdali ukrep prekuhavanja vode."

Kot je še dodal, razume, da je javnost zaradi lanskoletnih dogodkov upravičeno zaskrbljena. A hkrati dodaja, da so takšne napake na sistemu pogoste, le da so običajno na manjših ceveh, zato je kalnost morda le neznatna. Predvsem pa poudarja, da njihove analize niso pokazale, da bi bilo z vodo karkoli narobe. Je pa danes vzorce odvzel tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Rezultate pričakujejo jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta