Velenje: Dogodki z mislijo na zeleno prihodnost

Brina Kerič Brina Kerič
12.02.2024 17:00

Mestna občina Velenje (MOV) je v letošnjem letu nosilka naziva evropski zeleni list.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna Občina Velenje

Nagrado jim je predlani v francoskem Grenoblu podelila evropska komisija in je nagrada za dosežke ter delovanje na področju varstva okolja. Poleg nosilca naziva evropski zeleni list je Velenje tudi del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Kot je obljubil velenjski župan Peter Dermol, si bodo tudi v prihodnje prizadevali, da bi v občini ustvarjali dobre življenjske in naravne pogoje za vse. Dogodki in aktivnosti, ki jih bodo izvedli v letošnjem letu, so financirani ali sofinancirani iz sredstev, ki jih je kot nagrado za dosežke in prizadevanja na okoljskem področju razvoja prejela MOV, in sicer 200 tisoč evrov.

Ena pomembnejših letošnjih aktivnosti je Letni politični dialog

"Želimo, da bi vsi razmislili o nekaterih navadah, ki jih imamo in bi jih lahko spremenili, kot so na primer prihodi na dogodke peš, z avtobusom, s skupnimi prevozi, pravilno ločevanje odpadkov - in zagotovo je še veliko ukrepov, ki bi pozitivno vplivali na okolje in tudi na vse nas," pravijo pri MOV. Uvesti želijo trajne zelene ukrepe in prakse na različnih področjih, ki jih bodo upoštevali tudi v prihodnje, spremeniti navade zaposlenih na občinski upravi, v javnih zavodih, podjetjih ter navade občanov in občank (predvsem potovalnih navad), zmanjšati število odpadkov in sprejeti številne energetsko učinkovite ukrepe. Ena pomembnejših letošnjih aktivnosti je Letni politični dialog, ki se bo odvijal konec junija. Poleg tega snujejo že program za mednarodno konferenco Pozdravljena prihodnost, ki bo 30. septembra. Velenjski javni zavodi in institucije bodo izvedli več dogodkov v sklopu dogajanja evropski zeleni list, hkrati pa bodo svoje tradicionalne dogodke prilagodili trajnostnim temam. Pripravili pa bodo tudi dve razstavi, s katerima bodo ozaveščali o pomenu spreminjanja ravnanja k bolj trajnostnemu in bolj zelenemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta