Vesoljki na kolesih od juga do severa Južne Amerike

Tina Murko Gajšek
12.08.2019 17:00

Anja Antolič iz okolice Šmarja pri Jelšah in Barbara Marčič iz Rač, na družbenih omrežjih The Bike Wanderers, po devetih mesecih in 8000 kilometrih iz Bolivije v Peru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot sta konec oktobra začeli v Ushuaii na jugu Argentine, ki ji pravijo tudi (južni) konec sveta.
The Bike Wanderers

Prvih šest mesecev sta kolesarili po Argentini, le za en mesec sta se zaradi močnega vetra podali na južnejšo cesto v Čilu. Zdaj sta že dva meseca v Boliviji, ki jo morata zaradi vizumov zapustiti v treh tednih in kjer ju spremljajo zdravstvene težave. Večkrat sta se že zastrupili s hrano ali vodo. Pri tem ne pomaga, da sta na kolesu že devet mesecev po šest ur na dan. "Telo sva izčrpali do te mere, da si ne more več opomoči. Zato bova v lekarni kupili skoncentrirane vitamine in proteine," načrt za popoldne v mestu Cochabamba pove Barbara Marčič.

Na kateri del poti bi se najraje vrnili, se ne moreta odločiti. Bilo je preveč lepih razgledov in ljudi, ki so postali kot njuna družina. 
The Bike Wanderers

Namesto predsodkov prijaznost

A prav kolesarjenje po stranpoteh spiše najlepše spomine, pravita. Tako sta spoznali gospo Irmo, ki je kot 21-letno dekle Che Guevari postregla zadnji obrok, preden so ga ubili. Videli sta ljudi, še vedno oblečene v tradicionalno pisano bolivijsko opravo, ki so kolesarki na obloženih kolesih spremljali z debelimi pogledi in jima nato gostoljubno odprli vrata kulturnega doma, šole ali dvorišča, kjer sta lahko postavili šotor. Spoznali sta kolesarje, ki so jima ponudili sobo, topel tuš ali s katerimi sta prevozili del poti.
Pravita, da svoje izbire ne bi zamenjali za bolj turistično. Le tako si lahko vsak dan širita obzorja. Pravita, da zaradi mesecev takšnega potovanja bolj razumeta ljudi in se nenehno učita. "Vsaka država ima svoje naglase, naučiš se novih španskih izrazov, obiščeš nove pokrajine. Videli sva trimetrske kaktuse. Niti sanjalo se nama ni, da ima kaktus zelo kakovosten les, iz katerega delajo najboljše pohištvo," pripoveduje Anja.

Ob poti, kjer je zadnje dni preživel Che Guevara, sta spoznali gospo Irmo, ki je revolucionarju postregla zadnji obrok pred usmrtitvijo.
The Bike Wanderers
Pot sta konec oktobra začeli v Ushuaii na jugu Argentine, ki ji pravijo tudi (južni) konec sveta.
The Bike Wanderers

Bučno olje in nutella

Čeprav pravita, da se imata prelepo, da bi že razmišljali o koncu potovanja, pride dan, ko pogrešata topel tuš, bučno olje, domačo zelenjavo. In nutello. Z nakupom 250-gramskega pakiranja namaza bi namreč prekoračili dnevni preračun za eno od njiju. V Boliviji namreč 250 gramov nutelle stane osem evrov.

Na poti se izogibata najbolj turističnim točkam in potem.
The Bike Wanderers
V Boliviji, kjer sta si pogledali tudi slano puščavo Uyuni, sta v enem dnevu prekolesarili 60-kilometrski vzpon, s katerim sta se z 2000 dvignili na 3600 metrov nadmorske višine.
The Bike Wanderers
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta