Vojniški "mavzolej" še naprej propada brez premika z mrtve točke

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.11.2020 06:00

Nedokončan stanovanjski objekt, ki ga niti za 1,67 milijona evrov ni hotel nihče kupiti, zdaj DUTB prodaja za 1,9 milijona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt v Vojniku, ki ga DUTB že pet let neuspešno prodaja 
Rozmari Petek

Velik stanovanjski objekt s 43 stanovanji in podzemno garažo se je pred petnajstimi leti zdel odlična ideja. Večina takratnih vojniških svetnikov je zato soglašala z idejo investitorja in takratnega župana, ki sta na zemljišču nekdanje osnovne šole Vojnik videla dobro mesto za postavitev bloka, čeprav je kar nekaj tedanjih svetnikov imelo pomisleke, zakaj bi spomeniško zaščiteno staro šolo morali porušiti, saj bi bila dovolj dobra že obnova. Ob tem so opozarjali, da bo tako velik objekt imel premalo parkirnih prostorov, da bo zasenčil spomenik padlim borcem in podobno.

Vse te prepreke so občinski odločevalci in investitor hitro premagali, zataknilo pa se je pri sami gradnji. Prišla je gospodarska kriza, ki je prvi investitor ni preživel. Nato je gradnjo objekta nadaljeval drugi, a je tudi ta končal v stečaju. Na koncu je objekt leta 2015 pristal v rokah Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), a tudi tej manjka bodisi sreče bodisi strategije, saj je leta 2009 zgrajen objekt še ne povsem dokončan in, kar je najbolj bistveno, še vedno povsem prazen. Zato se ga še vedno drži neslavno ime vojniški mavzolej.

Ponujali občini, ki ne potrebuje toliko stanovanj

Odgovor na vprašanje, zakaj v vseh teh letih DUTB objekta ni prodal, je za domačine preprost – zaradi previsoke cene. Z več kot dveh milijonov evrov je cena padla na 1,9 milijona evrov, pa objekta še vedno niso mogli prodati. Nato so pred približno letom dni ceno spustili na 1,6 milijona evrov, pa ga znova nihče ni kupil. Ceno so po novem vrednotenju ponovno dvignili na 1,9 milijona evrov. "Tako so sedaj ocenili, ker so se stanovanja spet podražila. Objekt želijo prodati v celoti, otepajo se možnosti, da bi ga sami dokončali in prodajali po stanovanjih. So ga sicer ponujali tudi nam, vendar mi celega objekta res ne moremo kupiti. Za kaj takega nimamo niti razloga, saj imamo na čakalni listi za neprofitna stanovanja vsega kakih deset prosilcev. Bi pa, če bi ga nekdo uredil in prodajal posamična stanovanja, lahko katero tudi mi odkupili," opisuje vojniški župan Branko Petre, ki že ne ve več, kako in kam "pritisniti", da se bo zadeva premaknila z mrtve točke. Dejstvo, da podzemne garaže objekta (te so bili prisiljeni graditi, ker v okolici za tako velik objekt ni na voljo dovolj parkirišč) po pripovedovanjih domačinov večkrat poplavi, tudi ne pripomore k hitrejši odpravi težave.

Visoka cena in visoki vložki ne gredo skupaj

Na DUTB pojasnjujejo, da že vse od leta 2015, ko so prevzeli ta objekt, aktivno prodajajo. "Za nakup objekta se je doslej zanimalo veliko morebitnih kupcev, vendar so prejete ponudbe znatno odstopale od pričakovanj DUTB, katerega osnovno vodilo pri sklepanju poslov je maksimiziranje vrednosti premoženja za državo," so nam nazadnje odgovorili z DUTB.

Rozmari Petek

"Razlogi za (pre)nizke ponudbe kupcev so predvidoma veliki vložki v dokončanje objekta, velik strošek predstavlja predvsem predviden dvižni garažni sistem, in tveganja, povezana s tem. Objekt tehnično ni v najboljšem stanju, vendar DUTB skrbi za nujna vzdrževalna dela," so dodali. Fasade med temi deli očitno ni, saj so že njo močno načeli zob časa in krepke noge manj olikanih sprehajalcev; slednji tu in tam poškodujejo tudi okno ali dve. Objekt, ki je tik ob glavni cesti in obenem v samem centru kraja, kjer so v bližini vse pomembne ustanove in trgovine, lekarna, zdravstveni dom, tako na očeh vseh iz leta v leto bolj žalostno propada.

Začarani krog DUTB

Bo dvig cene objekta, ki že cenejši nikogar ni prepričal, sedaj po višji ceni našel novega lastnika, ki bo pripravljen v obnovo objekta vložiti znatna sredstva? V to "rešitev" nihče v občini ne verjame.

"Vsak dan je slabše. Mi ne vemo več, kaj storiti. Prav ta mesec smo ponovno spraševali DUTB, kaj bodo naredili, pa so znova opisali, da so pred leti sicer naredili okvirni načrt za dokončanje objekta (celo prestavitev avtobusne postaje, da bodo imeli urejeno gradbeno dovoljenje), vendar pri pristojnem kreditno-naložbenem delu DUTB ni bil sprejet, ker bi bili potrebni izredno veliki vložki za dokončanje in sanacijo objekta in ker bi s tem morali sami kot soinvestitor jamčiti za skrite napake. Tega se bojijo," opisuje Petre, ki začarani krog vidi v samem pojasnilu DUTB.

"Zapisali so, da ni previsoko določena cena kriva, da objekta do zdaj niso prodali, temveč v velikem vložku, ki je potreben za dokončanje objekta, in v tveganju zaradi skritih napak." Ob tem so še dodali, da so letos prejeli nekaj ponudb za nakup objekta kot celote, a pričakujejo, da bodo ponudniki, ko bodo proučili dokumentacijo, podali izboljšane ponudbe, kar je spet težko razumeti. Če pa s prodajo spet ne bo nič, bodo znova podali predlog pristojnemu kreditno-naložbenem odboru DUTB za dokončanje objekta. In zgodba bo spet na začetku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta