(VOLITVE CELJSKO) Šrot in Kovač v drugem krogu, v Velenju Dermol slavil v prvem

Rozmari Petek
20.11.2022 19:12

"Celje je pripravljeno na spremembe," je bil po uvrstitvi v drugi krog zadovoljen Matija Kovač, najmlajši Šrotov izzivalec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celje je pripravljeno na spremembe, je ocenil izzivalec dolgoletnega župana Matija Kovač. 
Edo Einspieler

V Celju je bilo napeto do zadnjega. Slaba volilna udeležba (skoraj 34-odstotna) je kazala, da bo to znova voda na mlin dolgoletnemu županu Bojanu Šrotu. Ko se je začelo štetje glasov, pa se je začelo kazati, da se bo po mnogih letih v Celju le "zgodil" drugi krog; nazadnje se je to zgodilo leta 1998, ko je na volitvah v drugem krogu prvič v Celju kandidiral in zmagal Šrot in od takrat vedno zmagal že v prvem krogu.

"Celje je pripravljeno na spremembe," je bil po uvrstitvi v drugi krog zadovoljen Matija Kovač, najmlajši Šrotov izzivalec, ki je bil dva mandata svetnik Levice, tokrat pa za mesto svetnika sploh ni kandidiral, ker je že ob prvi kandidaturi za svetnika dejal, da bo svetnik največ dva mandata. "Prepričan sem, da nam bo uspelo prepričati Celjane, da mesto potrebuje drugačno vizijo, nove poglede in svežo energijo za vodenje tega mesta," je dejal in dodal, da se veseli debat o vsebinah, "ki lahko to mesto prestavijo v prihodnost".

Edo Einspieler

"Najprej sem razočaran nad volilno udeležbo, ki je res nizka. Sicer pa, kako se glasovi razdelijo, je v veliki meri odvisno od kandidatov, tako da sam rezultat ne pove še ničesar," je drugi krog komentiral Šrot. "Mi smo pripravljeni tudi na drugi krog, imamo veliko energije," je dodal. 

V Velenju suverena zmaga za Petra Dermola

Na čelu velenjske občine ostaja Peter Dermol.
Nejc Strojnik

Napovedi, da bo najbolj zanimiv boj v Velenju potekal med dosedanjim županom Petrom Dermolom (SD) in Milanom Medvedom (neodvisni, s podporo strank SLS in Naša dežela) so se izkazale za resnične, a tekma vseeno ni bila tako napeta, kot so pričakovali v taboru poraženca. Volilna udeležba, podobno kot v preteklosti, tudi tokrat ni bila nadpovprečna, kot kažejo prvi neuradni rezultati pa je Dermol na koncu slavil z okoli 70-odsotno podporo. Medved na drugem mestu je prejel dobrih 15 odstotkov, ostali so bili zadaj. Rad bi se zahvalil vsakemu podporniku, ki mi je v zadnjih dveh letih stal ob strani in vsem, ki so mi na teh volitvah namenili glas podpore. Z ekipo smo vse dneve in tudi nekatere noči delali v dobrobit Velenja. Ljudje so to prepoznali," je v prvi izjavi po razglasitvi zmage dejal stari-novi župan Peter Dermol.

Župan je prepričan, da je Velenje na dobri poti povezovanja, solidarnosti in spoštovanja. Pravi, da bodo tudi v prihodnje gradili Velenje po meri ljudi: "Naš program je zelo širok, predvsem je pomembno, da gremo po poteh prestrukturiranja, da izkoristimo vsako priložnost, ki jo ponujata Evropska unija in država. Ustvarjali bomo delovna mesta, gradili nova stanovanja, začeli z zelenim prehodom in ohranjali socialno zdravstveno varnost." Velika podpora se Dermolu obeta tudi v mestnem svetu, kjer je prepričljivo slavila njegova SD, ob čemer župan pravi, da bo usmerjen k iskanju kompromisov, aktivnosti, programov in odločitev, ki peljejo v pozitivno smer. In kaj bo prva stvar, ki jo bo naredil jutri? "Najprej bom nazdravil s sodelavci, sodelavkami, potem pa kar hitro zavihal rokave. Program je širok, nalogo bodo razdeljene, mejniki postavljeni. Zahteval bom učinkovitost in produktivnost," je še dejal Dermol, ki so mu na sedežu stranke v Velenju zaigrali tudi harmonikarji in trubači. 

Nejc Strojnik

Prav tako v prvem krogu je bil v Šoštanju izvoljen neodvisni Boris Goličnik, drugi krog pa se obeta v Šmartnem ob Paki, kjer se bosta pomerila dosedanji župan Janko Kopušar (neodvisni) in Peter Rosenstein (SDS). Žalec bo še naprej vodil Janko Kos (SD), Dobrno pa Martin Brecl (SLS). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta