(VOLITVE) Odprto Celje po pravico še na evropsko sodišče

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.11.2018 15:31

Ustavno sodišče pritožbe Odprtega Celja ni sprejelo v obravnavo. So se pa danes ustavni sodniki mudili na obisku pri županu Bojanu Šrotu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandi Sendelbah in nekoč ožja ekipa Odprtega Celja 
Rozmari Petek

Zdaj je dokončno - lista Odprto Celje ne bo mogla sodelovati na lokalnih volitvah, ker so pri imenu predlagatelja vztrajali pri napisu Odprto Celje, ne pa pri napisu Franc Pusar in skupina volivcev Odprto Celje. Izjema je le njihov kandidat za župana Sandi Sendelbah, pri katerem je bil predlagatelj formalno pravilno napisan. Potem ko jim je pritožbo zavrnilo celjsko upravno sodišče, so podobno storili še na ustavnem sodišču. Le da tu pritožbe sploh niso sprejeli v obravnavo, je pojasnil Sendelbah. Zakaj, natančno sploh ne vedo, saj obrazložitve ni, dodajajo. "Kako lahko ustavno sodišče zanika vso svojo dosedanjo prakso, izniči izraženo voljo več kot tisoč ljudi po aktivni in pasivni volilni pravici, ko pa je izdalo odločbo o izpustitvi pravnomočno obsojenega kandidata s prestajanja zaporne kazni za volitve, da ne bi bila kršena volilna pravica in da bi bile te volitve fer. Razumi, kdor lahko. Najlažje je poiskati formalni razlog, kot pa razlagati in utemeljevati, zakaj je celjskim volivkam in volivcem kratena volilna pravica. Škoda je za nas nepovratna. Zato se bomo pritožili na evropsko sodišče in s tem javno pokazali na močvirje nepravilnosti v postopkih občinske volilne komisije, od upravnega sodišča do ustavnega sodišča."
Ob tem je Sendelbah dodal še, da se je pod odločbo podpisala nekdanja Celjanka dr. Špelca Mežnar. "Po analizi pravnega poznavalca dr. Jurija Toplaka ta sodnica v 91 odstotkih glasuje za zavrnitev pritožbe. Očitno smo imeli malo možnosti. Na drugi strani pa imamo kandidata, ki se sprehaja po vseh možnih robovih, od imena liste do najemanja poslovnih prostorov, uporabe jumbo plakatov, nima volilnega programa, ker še po 20 letih testira Celjanke in Celjane, kaj bi radi." Medtem ko je Sendelbah vse to razlagal novinarjem, pa je z občine priletelo sporočilo za javnost, da so v Celju gostili slovenske in avstrijske ustavne sodnike in sodnice, med njimi tudi omenjeno dr. Mežnarjevo.

Medtem ko je Sendelbah razlagal, kako jih je ustavno sodišče zavrnilo, so se ustavni sodniki in sodnice, skupaj z avstrijskimi kolegi, mudili na celjski občini. 
Moc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta